Familie- og kulturkomiteen besøker teateret

Tirsdag 20. februar besøker Stortingets familie- og kulturkomite teatret, og da er det kanskje legitimt å tro at nytt bygg også står på agendaen. Teatersjefen vil motta komiteen tidlig den morgenen.

GODT NYTT ÅR!

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš ønsker alle et godt nytt år! Og vi takker dere som har besøkt våre forestillinger i 2017 og ønsker alle hjertelig velkommen til nye teateropplevelser i 2018. Allerede 12. januar er det klart for vår første urpremiere i det nye året, da forteller vi historien om samekvinnen Snøfrid som gifter seg med den norske kongen Harald Hårfagre.

#STILLEFOROPPTAK

Teaternorge markerer #metoo: #STILLEFOROPPTAK på Nationaltheatret søndag 10. desember.

Johan Turi fortsatt på tur

Johan Turi har nå vært på turne i over tre uker, og nå er vi på finsk side av Sápmi, og i neste uke er det svensk side av Sápmi som får besøk. Denne gangen spiller vi også i Jukkasjärvi, som er det området hvor Johan Turi levde og hvor han ligger begravet. Mange har fått med seg denne fine forestillingen, hvor skuespillernes fremføring er litt annerledes enn det vi har sett før, og som inneholder både humor og alvor. Vi ønsker alle velkommen til å oppleve "Johan Turi".

Klart for årets fjerde urpremiere

Nå gleder vi oss til årets fjerde urpremiere! Den 6. september er vi klar med forestillingen "Johan Turi". Stykket er skrevet av Harald Gaski og Gunnar Gjengset, og bearbeidet av instruktør Frank Jørstad i samarbeid med Kristian Lykkeslet Strømskag. Urpremieren finner sted på Det Norske Teatret i Oslo, og etter forestillingene i hovedstaden er forestillingen på turne til midten av oktober. Siste forestilling vil være i Kautokeino 18. oktober.

God Sommer!

Teatret har for tiden sommerferie. Til høsten, fra midten av august er vi tilbake i full aktivitet. Vi ses!

Verdenspremiere!

Hvor er det blitt av Rypeungens fine drakt? Hvor har den forsvunnet, er det kanskje noen som har tatt den?...og hvem kan så det være? Bli med til eventyrverden og Rypeungens ferd for å finne drakten han fikk av mammaen sin da han ble født.

Rievssatčivga-boklansering

Det er klart for lansering av boka om Rypeungen av Jens Martin Mienna, og det blir både en vanlig bok og lydbok; "Gii suoládii rievssatčivgga biktasa?"

Det Norske Teatret med «Frå landevegen»

Skuespiller Gjertrud Jynge har laga ei framsyning om tippoldefaren sin, Jakob Walnum, stiftaren av den såkalla Omstreifarmisjonen. Undervegs i arbeidet, måtte ho òg bearbeide si eiga skamkjensle.

Ungdom, se her!

Er du en ungdom, i aldersgruppen 15-29 år? Har du noen gang jobbet backstage og ønsker å lære mer? Ja, da er kanskje "Euorpean Junior Backstage Technicians" noe for akkurat deg! Søk studiestipend og bli med!

Rypeungen kommer til påske

Det samiske nasjonalteatret Beaivváš er nå godt i gang med en ny produksjon, og denne gang holder teatret på med å skape eventyrforestillingen "Rypeungen" som passer for hele familien. Det blir klart for urpremiere i påskeuken.

Vi finnes. Vi er. Vi kommer til å finnes.

Nå er det ikke mange dagene før vi sammen kan feire i Trondheim, når samer fra hele Sápmi igjen møtes nøyaktig 100 år etter det aller første møtet, i nettopp Trondheim. Og vi gleder oss til jubileumskonserten Jielemen Aavoe (Livets glede) som byr på både vakre kulisser, vakre toner, flinke dansere og fine - men også alvorlige ord.

Fem urpremierer

Hele fem urpremierer skal produseres denne teatersesongen, og den første vises allerede om et par uker; Jiemelen aavoe som har urpremiere 6. februar i Trondheim. Neste urpremiere er i påskeuken, og da er det spesielt barna som kan glede seg til et nytt eventyr skrevet av Jens Martin Mienna.

Herrene tar jul

Nå et par dager før juleaften, kan også teatrets Herrer, Dievddut, ta juleferie, for nå er siste forestilling med komedien spilt. Siste visning var i Tromsø 21. Desember.

Teateret med stor jubileumskonsert

6. februar 1917 ble det første offisielle samiske stormøtet arrangert i Trondheim og det vil nå 100 år etter feires stort med bl. a. Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš og kremen av samiske artister og KORK, med jubileumskonserten Jielemen Aavoe (Livets glede) i selveste Olavshallen.

Ferdig for lenge siden

Julekomedien til Det Samiske Nasjonalteatret, “Dievddut” (“Herrer”), har nå premiere på fredag den 25. November, men den kunne allerede blitt vist i vår; rett etter påske og Vidas Extremas turnéen, ble forestillingen ferdig produsert og lagt på vent, til nå.

Herrene underholder på toalettet

Nå snart er Herrer, eller mennene i Dievddut/Herrer forestillingen klar for å underholde. 3 mannlige skuespillere inviterer til julemoro, naturligvis skjer dette i et toalett ...

Plupp entrer teaterscenen

Det sydsamiske teatret Åarjelhsaemien teatere viser barneforestillingen med den velkjente karakterern Plupp for første gang i disse dager, der Det Samiske Nasjonalteatret er medprodusent. Kjente «Beaivváš” fjes er å se, på scenen. Og bl. a. på registolen ...

Hevn (Mávssaheapmi) urpremiere

F.o.m. en vellykket urpremiere fredag 7. oktober skal teatret turnére og vise Sven Henriksens nyskrevne stykke Hevn (Mávssaheapmi) vidt og bredt i Sápmi. Og i Oslo, der det hele avsluttes i midten av november.

Hevn er i gang

Da er “Hevn” et faktum; F.o.m. fredag 7. Oktober t.o.m. 16. November vises Sven Henriksens nyskrevne stykke Hevn (Mávssaheapmi) vidt og bredt i Sápmi. Det hele starter i Guovdageaidnu, turnéen avsluttes i Oslo. Forestillingen besøker 18 forskjellige steder i Norge, Finland og Sverige, på de stedene blir det totalt vist 27 forestillinger, noen skoleforestillinger men de fleste som åpne forestillinger.

Utfordrer gammelt tankegods

Når Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš nå setter opp Sven Henriksens stykke «Hevn», så er det gammelt tankegods som blir utfordret, fortalt i rammen av konflikten som oppstår i et lokalsamfunn når mineralindustrien gjør sitt inntog.

Nominert til kritikerpris

Norsk kritikerlags Seksjon for teater, musikk og dans har nå nominert Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš sin forestilling Vidas Extremas til kritikerprisen 2015-2016.

En interessant høst i vente

Teatret tar nå en pause i sommer, men da i vente på en interessant høst, når det tilbys både morsomme og spennende forestillinger, også har man også en sørsamiske forestilling for de minste. Uansett, så ønsker vi vårt publikum og venner, god sommer, vi ses igjen til høsten.

Heddapris til Beaivváš?

Nylig ble det kjent at Det Samiske Nasjonalteatret er nominert til årets Heddapris, Norges viktigste teaterpris, i kategorien “årets forestilling». Og nå på søndag 12. juni kommer vi til å vite om det bare ble med nominasjonen.

Gába stoppet av mugg

OBS! Gába forestillingen i dag 27.4. på Kulturhuset i Kautokeino kl. 19:00 AVLYSES. Kommunens hovedverneombud stengte deler av Kulturhuset, bl. a. teatersalen.

Gába og Rottefangern på tur

Både Rottefangern fra Hameln og Gába har hatt sine repektive premierer, men er etter det kun blitt vist i Guovdageaidnu. Nå skal begge ut på tur, i første omgang stort sett til samiske kommuner i Finnmark og en liten tur på finsk side av Sápmi.

Ny Leahkit turné

Høsten 2015 reiste Hallgrim Hansegård og Torgeir Vassvik ganske så vidt og bredt i Nord-Norge med forestillingen «Leahkit», i oppdrag for Beaivváš. Nå vises danse- og joikeforestillingen nok en gang og det på innlandet sørpå, nå på vegne av Teater Innlandet, i Hamar området.

Påske med Beaivváš

I påska viser Det Samiske Nasjonalteatret 2 forestillinger i Guovdageaidnu, begge vises to ganger. Disse er Vidas Extremas og Gába.

Mye mer enn et stykke teater

Vidas Extremas har berørt mange. Publikum og pressen har omfavnet teaterforestillingen fra Det Samiske Nasjonalteatret. For skuespillerne fra Guatemala har dette blitt mye mer enn en teaterforestilling. Alle forventninger har blitt mer enn besvart og det har på alle måter vært en ren opptur. Men nå avsluttes det hele og snart går turen tilbake til Guatemala.

Ekstrem god teater på turne

Siden urpremieren 6. februar har forestillingen Vidas Extremas av Det Samiske Nasjonalteatret fått veldig mye ros. Det har vanket 5ere både fra Dagbladet og iTromsø og mediene ellers har skrevet mye bra om forestillingen. Nå går turnéen for denne maya-samiske-norske forestillingen rett over påska, da er det definitivt slutt.

Så endelig, Vidas Extremas

Samisk Nasjonladag i år blir for Det Samisk Nasjonalteatret, ekstremt nytt og spennende. Nytt, fordi man da for første gang har en premiere, att på til, en urpremiere, i den norske hovedstaden og rett og slett fordi man da byr på en meget spennende forestilling, den maya-samiske forestillingen Vidas Extremas.

Deltar på teaterfestival i Bangladesh

Det Samiske Nasjonalteatret er igjen å finne på en scene langt unna primærområdet. Tidlig i desember vil forestillingen «Jeg er Inanna»/»Mun lean Inanna» entre scenen på Den Internasjonale Teaterfestivalen i Chittagong, Bangladesh.

Sjefens siste forestilling

Fredag 9. Oktober ble forestillingen Skoavdnji vist for første gang, for en fullsatt sal og publikum likte det de så. Samtidig var dette teatersjef Haukur J. Gunnarssons siste instruktørjobb som teatersjef.

Spiller grufull teater med et språk hun ikke kan

Hun blir lugget, banket opp og mishandlet på det verste. Og hun må snakke et språk hun i utgangspunktet ikke kan. Ida Løken Valkeapää spiller voldsoffer i et samisk teaterstykke som har premiere 9. oktober

“Solens sønn” til Japan og Finland

“Áillohaš – solens sønn” reiser til Tokyo i samarbeid med den norske og den finske ambassaden, i slutten av juli. Tidligere samme måned avlegges også Kajaani Festivalen i Finland et besøk.

Workshop gir liv til maya-samisk forestilling

Et nytt stykke vokser frem – denne gangen gjennom et samarbeid mellom kulturarbeidere i Guatemala/Sør-Amerika og Sápmi. I juni jobbet fire forfattere sammen på skriveworkshop i Kautokeino – resultatet får vi se i 2016.

FRIKAR gjør Leahkit på Beaivváš

I september 2015 viser Beaivváš i samarbeid med FRIKAR ved Hallgrim Hansegård og Torgeir Vassvik "Leahkit". Publikum inviteres til et sjeldent møte mellom norsk hallingdans og joik. Teater Innlandet er også co-produsent for forestillingen.

Ondt brer seg på Beaivváš

På høsten brer det onde seg ut over Beaivváš, for da viser Beaivváš forestillingen ved navn Skoavdnji, på norsk oversatt til nattskygge. Forestillingen ble første gang satt opp i 1994, nå altså på nytt. Med famiilievold i bunn, presenteres det hele med spøkelser.

Påsken 2015

Informasjon om Beaivváš sitt påskeprogram for årets påske.

Forestilling støtter Mama Sara

Onsdag 10.desember viser Beaivváš forestillingen “The Sound of Sápmi” med Egil Keskitalo, til støtte for Mama Sara Education Foundations arbeid med å bygge skolebygg i et området hvor skole og skolegang langt i fra er noen selvfølge.

Fire gode og solide søkere

Fristen for å søke på teatersjefsstillingen på Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš gikk ut 1. Oktober og man sitter nå på fire søknader, alle fra søkere med gode formelle kvalifikasjoner og solid erfaring fra teatersektoren.

Viderefører dialogen om nytt teaterbygg

Statsbudsjettet for 2015 gir ingen svar i forhold til nytt teaterbygg for Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš. Nå vil teaterledelsen be Stortinget avklare hvordan Norge skal skape en hjemmebane for samisk kunst og kultur i Nordområdene.

Og nå Til venstre i Hetta

Og nå tar vi turen til venstre i Hetta, i forestillingssammeheng, fra fredag 3.10., for da står urpremieren til Siri Broch Johansens «Til venstre i Hetta»/»Gurut guvlui Heahtás” hos Beaivváš, i Kautokeino. Og etter en forestilling til i Kautokeino på søndag 5., så bærer det ut på turne og først ute er selvfølgelig Hetta...

Samehater på Beaivváš

Når Beaivváš nå om ikke altfor lenge for første gang viser Siri Broch Johansens “Til venstre i Hetta”, så slipper teatret samehateren Junne til ordet. Beaivváš debutanten og tromsøværingen Espen Østman er den som har fått den tvilsomme æren å mislike det samiske.

Populær forestilling

Beaivváš lyktes meget bra med Til venstre i Hetta forestillingen. Den er blitt vist på 13 forskjellige steder så langt (t.o.m. Alta 28.10.) fordelt på 18 forestillinger og gjennomsnittlig har det vært ca 90 på hver forestilling.

The Sound of Sápmi

Egila somás showa, čájehuvvo vuosttaš geardde Marrasis Guovdageainnus. Plána lea maid finadit eará sámi báikiin, ea. ea. Kárášjogas ja Deanus.

Inga Juuso har gått bort

Lørdag 23. August gikk Inga Juuso bort. Hun var mest kjent for sin joik, men virket også som skuespiller i ulike anledninger bl. a. på Beaivváš.

Alex Scherpf har gått bort

Vår gode venn, kollega og tidligere teatersjef ved Beaivváš, Alex Scherpf, har gått bort. Han rakk over flere år gjøre mye på Beaivváš

5000 år gammel tekst på scenen

Kan tekst skrevet for mer enn 5 000 år siden fortelle oss noe i dag? Dette spørsmålet ble stilt i den nye forestillingen til Beaivváš ved navn "Mun lean Inanna"/"Jeg er Inanna", som ble vist første gang i Alta den 14. Juni. Svar på spørsmålet kom og svaret var “ja”.

Til venstre i Hetta

Da Siri Broch Johansen engang i sin ungdom var på bilreise fra hjemplassen Tana til Oslo, endte hun opp å kjøre feil, i Hetta, Enontekiö. Der, i veikrysset i den finsk-samiske bygda 80 km sør for Kautokeino, tok hun og vennene hennes av til venstre.

Ikke Hedda denne gang heller

Hedda prisen ble delt ut i går søndag 15.6., Beaivváš var nominert med beste audiovisuelle design fra forestillingen “Den Rimhårede og Drømmeseeren”, ved Kurt Hermansen og Roger Ludvisgen, men det ble nok bare med nominasjonen.

Nominert til Hedda-prisen 2014

Beaivváš har med musikk- og lyddesignet til Roger Ludvigsen og lysdesignet til Kurt Hermansen, i forestillingen «Den Rimhårede og Drømmeseeren», blitt nominert til Hedda-prisen 2014, i kategorien «beste audiovisuelle design».

Teaterbyggsøknad hos regjeringen

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš har håp om at Regjeringen sier ja til nytt teaterbygg. Sametinget har enstemmig støttet ønsket om å bygge et nytt teaterhus i Kautokeino.

Teaterfestivalen lyktes bra

Påsken kom og gikk. Beaivváš arrangerte teaterfestival for første gang, med hele 10 forestillinger, fordelt på 5 forskjellige produksjoner, til alle aldersgrupper. I tillegg til det viste Beaivváš fram noe av det som er produsert av kostymer opp igjennom tidene.

Ny teaterfestival i påska

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš er stolt over å kunne invitere til det som sannsynligvis er verdens første samiske teaterfestival, som arrangeres i påska 2014 i Kautokeino