auringon_poika_2014-5228Nylig avsluttet Beaivváš suksessturnéen med forestillingen «Den rimhårede og drømmeseeren», skrevet av Nils Aslak Valkeapää/Áillohaš. Forestillingen tok turen igjennom store deler av Finland og Norge og avsluttet det hele i Japan. Men det stopper ikke opp der med «Áillohaš-stoff»; fra neste måned viser Beaivváš i et samarbeid medDet Finske Nasjonalteatret og Ruska teatergruppe forestillingen om Áillohaš, “Áillohaš – Auringon poika” (Beaivvi bárdni – Solens sønn). Det er en nyskreven stykke om Áillohaš sitt liv og virke, skrevet av den prisbelønte finske dramatikeren Ari Pekka Lahti. Her til venstre ser vi forfatter og også instruktør, Lahti, sammen med med-instruktør og koreograf, Hanna Brotherus – dette og alle bilder i saken krediters Beaivváš/Mienna, og ved å klikke på bildet dukker det opp en med god oppløsning).

“Auringon poika”

“Lengst nord i Finland vokser en følsom og drømmende gutt opp i en samisk reindriftsfamilie. Når tiden er inne for ham å gjennomføre reindriftssamfunnets tradisjonelle voksenritual, nekter han å ta livet av en ung simle.”. Sånn begynner det hele. Les mer her, her presenteres også turnéen og her fortelles det hvem som er involvert – på norsk, samisk og engelsk. Informasjon om forestillingen på finsk finner du her.

Verdenspremiere og turné deretter

Premieren er på Det Finske Nasjonalteatret, på Samenes nasjonaldag, den 6. februar, i Helsinki. Forestillingen vil da går rundt en måned i Helsiniki, før den tar turen nordover, med turnépremiére i Pajala den 21.3.. Etter det reiser forestillingen sånn; Enontekiö, Tromsø, Manndalen, Kautokeino, Karasjok, Utsjoki, Tana, Varnagerbotn, Inari, Oulu, Rovanniemi og i Kautokeino i påska. Se turnéplan her.

Bidragat til Beaivváš

auringon_poika_2014-5231Beaivváš bidrar i samarbeidet bl.a. med skuespillere og tekniker; Beaivváš sine to faste skuespillere, Mary Sarre og Iŋgor Ántte Áilu “Áilloš” Gaup, står på scenen, sammen med Jarkko Lahti og Tiina Weckström. Samme skal de fire (her er å se på bildet), på samisk og finsk, frambringe essensen av det Ari Pekka Lahti har skrevet, som da på en måte er et portrett og en hyllest om og av Áillohaš. Som Lahti selv sier, så “…er ikke dette et historisk biografisk stykke, men mer et mentalt bilde av en kunstner som sloss for sin kunst, helt til siste slutt.». 

Grundig research

Ari Pekka Lahti (her til venstre instruerer skuespiller Jarkko) bygger en del av arbeidet sitt bl. a. gjennom intervjuer med folk som kjente Áillohaš, men også med bakgrunn i møter og intervjuer med forsker Marjut Aikio, som har studert Áillohaš sitt liv og virke, inngående.  «Hun har (red. anm.: Aikio) fra en forskers ståsted studert Áillohaš, hun er ikke knyttet til ham på noen annen måte.» Videre forklarer Lahti at «Marjut Aikio har selvfølgelig stor respekt for han som kunstner, hun har huset fullt av materiale, dokumenter, brev og alt mulig, om og rundt Áillohaš, så når jeg møtte henne og vi begynte å snakke, så oppsto det en umiddelbar kontakt og jeg kjente at dette er riktig.”. Lahti er en finsk dramatiker og teaterregissør, som de 3 siste årene har drevet Ruska ensemble, et mindre teater i Kokkola, sammen med Jarkko Lahti som da spiller i denne forestillingen.

auringon_poika_2014-5224