Fredagens forestilling flyttes til lørdag

Sykdom skaper trøbbel, men nå er det bestemt at forestillingen som skulle vises i Guovdageaidnu i dag, fredag, flyttes til lørdag, kl. 15:00. Lørdagens forestilling som var satt opp kl. 18:00 går som planlagt. Det vises altså to forestillinger i Guovdageaidnu på lørdag.

Sykdomstrøbbel for Snøsøsteren

Sykdom skaper problemer for turneen til forestillingen Snøsøsteren. Den planlagte forestillingen i Kirkenes i går den 5.12. måtte avlyses, det samme skjer med Varangerbotn og Tana, begge de er også avlyst.

Turnéen i gang

Familieforestillingen Snøsøsteren lyktes godt premiere-helga som ble gjennomført i Tromsø. Alle seter på alle tre forestillinger der var solgt. Nå starter Snøsøsteren på turné og vil i samband med det vise forestillinga på tolv forskjellige steder, med Manndalen som første stopp.

Lyst til å lede kostymeavdelingen?

Teatret søker etter ny teatersjef, men samtidig også en som kan lede kostymeavdelingen på teatret. Søknadsfristen er 20. november 2022. Velkommen til å søke på stillinga.

Populær familieforestilling straks klar

Forestillingen Snøsøsteren har premieren i Tromsø. Der vises den ytterligere to ganger til. Alle tre forestillingene er nå utsolgt. Og nå er jo for så vidt både skuespilleren og øvrige i turnegruppa snart klar til å vise denne “magiske familieforestillingen”.

Produksjon av Snøsøsteren i gang for alvor

Produksjonen av en ny og sannsynligvis meget god forestilling har nå kommet i gang for alvor, for nå er alle i produksjonsgruppa for Snøsøsteren samlet. Målet er å produsere en familieforestilling som skal være klar for visning i november. To helt rykende ferske skuespillere og en regidebutant i gruppa skal bidra sterkt i det.

Stygg kvinne på scenen?

Anitta Suikkari er Jo Blank når hun besøker teatret med forestillingen med samme navn i oktober. Er Jo Blank virkelig stygg eller føler hun seg stygg?

Med brystkreft på scenen

Nå har Beaivváš hatt sin første premiere denne høsten, og denne gang har man på scenen en litt annerledes forestilling enn det man pleier å ha. “Imaštalan/Undre mæ på” er en teaterkonsertforestilling med en skuespiller og en musiker på scenen. Og med brystkreft som tema.

Snart premiere

Snart har forestillingen Undre mæ på/Imaštalan premiere. Forestilling begynner nå virkelig å ta form. Dagen før premieren inviterer teateret også til generalprøven.

Undre mæ på tar form

Sentrale personer i forestillingen Undre mæ på (Imaštalan) møttes nå nylig for å sette i gang arbeidet med å forme forestillingen som har premiere i september. Forfatterens/instruktørens personlige erfaring med brystkreft ligger i bunn i forestillingen, og fortalt fra scenen av skuespiller Mary Sarre og musiker Roger Ludvigsen.

Koke bjørn i Oslo

I samband med Hedda-dagene viser Beaivváš forestillingen Koke bjørn i Oslo. Forestillingen som tidligere kun er vist ute, på vinterstid, er nå gjort om til en inne versjon.

Lang og lykket turne er avsluttet

Ellos eatnu – Nullpunkt ble vist første gang tidlig i februar og siden da har forestillingen vært på turne, over to måneder. Nå er siste forestilling blitt vist, det skjedde i Guovdageaidnu i påsken, med en utsolgt sal skjærtorsdag. Under turneen har man opplevd noe koronatrøbbel, både i starten og midt ut i turneen, men i det hele har dette vært en lykket turne.

Teaterpåske hos Beaivváš

Ellos eatnu – Nullpunkt forestillingen har vært på turne siden Samenes nasjonaldag og nå nærmer turneen sin slutt, med to forestillinger under påskefestivalen i Guovdageaidnu. Men teatret viser også en annen forestilling, Lyden av snø forestillingen i påska, som også vises to ganger..

Troverdig og viktig

Forestillingen Ellos eatnu – Nullpunkt synes å treffe anmelderne. Og publikum, også sånne som for 40 år siden slåss mot utbyggingen av Guovdageaidnu-Alta vassdraget, som ligger i bunn for denne dokudramatiske forestillingen. Urpremieren i Tromsø gikk strålende for seg.

Endelig urpremiere

Koronapandemien satte en stopper for teatrets planer om å ha urpremieren i Alta fredag den 4.. Urpremieren ble så flyttet til Tromsø, og nå i dag, den 8. februar kan skuespillerne trygt smile øret til øret, for nå vises denne forestillingen for første gang, hos Hålogaland teater i Tromsø.

Ellos eatnu urpremieren er utsatt

Pga Covid-19 må Det samiske nasjonalteatret utsette urpremieren på Ellos eatnu - Nullpunkt og første forestilling etter det. Det betyr i klartekst at forestillingene i Alta og Hammerfest ikke går som planlagt, mao, avlyses. Urpremieren går i Tromsø.

Ellos eatnu – Nullpunkt pressebilder

The following is an excerpt.

Fotograf Aslak Mikal Mienna, kreditering kreves ved bruk i pressen, til annet bruk kreves også tillatelse fra teatret. Informasjon om forestillingen #grid-gallery-129-16365

Den viktigste hendelse snart på scenen

Den viktigste og den hendelsen i nyere tid som virkelig har påvirket Sápmi, er nå snart klart for publikum. Ellos eatnu, la elva lever, Sápmi! Urpremieren er i Alta 4. februar 2022.

Teatrets 2022 program

The following is an excerpt.

Teatrets program for 2022 kan her ses og høres i videoform, eller i pdf. Velkommen til Samisk nasjonalteatrets teaterår 2022! Programmet i pdf form. Aktuelle forestillinger (og billettsalg)

Ellos eatnu! La elva leve!

Ellos eatnu, la elva leve! Det kan skuespillere og andre i produksjonen av forestillingen Ellos eatnu - Nullpunktet gjerne skrike ut høyt, for nå jobbes det hardt med å gjøre forestillingen klar til urpremieren i begynnelsen av februar 2022 i Alta. Selvfølgelig har forestillingen utgangspunkt i det som skjedde rundt og i saken om vannkraftutbyggingen i Guovdageaidnu-Alta vassdraget for 40 år siden.

God konsertforestilling

Konsertforestillingen "Beaivi áhčážan. Eanni eannážan" ("Solen, min far. Jorda, min mor") ble vist tre ganger nå i november 2021, i Bodø, Tromsø og Oslo. Til alles glede.

Straks klart for urpremiere på Áillohaš-konsertforestilling

Det samiske nasjonalteatret Beaivváš og Arktisk filharmoni inviterer nå, sammen med komponisten Frode Fjellheim og solistene Adrian Angelico og Ulla Pirttijärvi-Länsman til urpremiere på konsertforestillingen "Beaivi, áhčážan. Eanni eannážan", der man hyller Áillohaš, Nils-Aslak Valkeapää, nå 20 år etter at han gikk bort.

Lyden av snø vises i Tromsø

Flerspråklig forestilling basert på utrolige og sanne historier fra grenselandet mellom Norge, Finland og Russland, vises nå i Tromsø.

Vellykket urpremiere, andre forestilling utsatt

Urpremieren ble gjennomført på en vellykket måte, publikum likte godt Guovssahasa hálddus (Fanget av nordlyset) forestillingen fredag 8.10.. Men verre er det med en planlagte, andre forestillingen i Guovdageaidnu nå på søndag. Denne utsettes/flyttes til november, pga sykdom.

Klart for musikal

Nå er det kun en uke til musikalen Fanget av nordlyset (Guovssahasa hálddus) av Nils Gaup vises for første gang. Og med bedring i koronasituasjonen, så får Elin K. Oskal og musikalens øvrige fem skuespillere nok engang vise teater og synge i saler der publikum faktisk sitter på alle stolene.

Heavdni gádju guokte máná (Edderkoppen redder to barn)

Skuespiller Mary Sarre kan med sin tredje fortelling, Heavdni gádju guokte máná (Edderkoppen redder to barn), avslutte den nåværende boklesingsrekka til teatret, som ble påbegynt våren 2020. Fortellingen skal være rimelig kjent for mange, den er, som Sarre også sier i sin lesing, blitt fortalt fra generasjon til generasjon, fra gammelt av.

En same narret Gestapo

Egil Keskitalo fortsetter i serien med boklesing som teatret begynte med på våren 2020, nå med en beretning om en same som narret Gestapo.

Eila og gutten, og reven og prinsen

Skuespiller Eila Ballovara Varsi leser her sin siste bokberetning, siste gang i alle fall for denne gang. Og som tidligere, et eventyr fra J. Qvigstads samling av eventyr fra Sápmi, og denne gangen handler det om en gutt som sammen med reven redder en prins.

Sulloža stállu (Stálluen på holmen)

Skuespiller Eila Ballovara Varsi leser her nok et eventyr fra J. Qvigstads samlinger av fortellinger og eventyr fra Sápmi. Denne gang igjen på en spennende og engasjerende måte, der vi bl. a. møter et havtroll, de underjordiske og en mindre hyggelig konge.

Gammelt på en ny og energisk måte

Familieforestillingen Guovssahasa hálddus (Fanget av nordlyset) har sitt opphav i et gammelt samisk eventyr og er snart å se og høre i en ny måte. Instruktør og manusforfatter Nils Gaup synes det er viktig at gamle sagn og eventyr fortelles videre, som nå ved det samiske nasjonlateatret.

Urpremiere i november

Beaivi, áhčážan. Eanni, eannážan, eller på norsk, Solen, min far. Jorda, min mor, er ord fra Áillohaš, men nå ikke lenger bare ord; nå også en større musikkforestilling i samarbeid med Arktisk filharmoni, som att på til vises i det største husene i Norge. Frode Fjellheim er arrangør og komponist, teatrets skuespillere er på scenen med sin joik, bl.a. sammen med Ulla Pirttijärvi som er solist.

Viser Čoarvemátta

I forbindelse med samlokaliseringen av Samisk nasjonalteater og Samisk videregående skole, inviteres interesserte og berørte parter til presentasjon av hvordan bygget kommer til å bli.

Nordlyset inntar teatret

Årets andre hovedproduksjon, musikalen “Guovssahasa hálddus", Fanget av nordlyset, er nå i ferd med å bli skapt. Nils Gaup og Beaivváš debutanten Elin Oskal er sentrale.

Husbygger er valgt

Statsbygg har nå besluttet at Econor AS skal bygge det nye Samiske Nasjonalteatret Beaivváš, og Samisk videregående skole og reindriftsskole. Det gleder både teatrets styreleder og teatersjef.

40 års markering

Koronavennlig (uvennlig?), lukket, jubiluemsmarkering med utvalgte gjester, hadde samlet seg for å markere det faktum at teatret nå er 40 år, på Kulturhuset i Guovdageaidnu, lørdag 12. juni. Det var taler med mange pene ord og skryt fra de mange talerne og underholdning.

Teatret fyller 40 år!

Teatret er nå 40 år. I forbindelse med det gis det ut en jubileumsbok og CD fra Juoiggas forestillingen, begge er nå straks til salgs. 40 åringen har også en markering av jubileet, ved et mindre og lukket jubileumsarrangement i Guovdageaidnu lørdag12. juni.

Beaivváš på Festpillene i Nord-Norge

I juni inviterer Festspillene i Nord-Norge igjen til kunsterisk, musikalsk, scenekunstnerisk og ellers kulturelt møte i Harstad. Og der finner man naturligvis Det samiske nasjonalteatret, representert ved forestillingen Muohtadivggažat/Lyden av snø, en samarbeidsproduksjon med Ferske scener teaterkompani.

Koke bjørn ble ferdig

Koke bjørn forestillingen endte til slutt som en uteforestilling og er da altså blitt vist ute siden urpremieren. Og den siste forestillingen er nå vist, på langfredag i Guovdageaidnu.

Vel gjennomført urpremiere

Fredag 5. Mars fikk endelig teatret vist sin uteforestilling Guovžža vuoššat, som pga pandemien har vært noe trangfødt. Og selv om vind og kulde nærmest også så ut til ønske å skape trøbbel, der den bet godt i fra seg under urpremieren, så endte det hele bra; urpremieren ble vel gjennomført, både publikum og presse var godt fornøyd.

Debuterer sammen med sin helt

Da Emil Karlsen var barn ble han veldig glad i TV-serien Jul i Blåfjell og nå 20 år senere debuterer han som skuespiller på en profesjonell teaterscene sammen med selveste Blåfar fra Blåfjell. Men selv i en tilstand av «starstruckedhet» og med frykt for å ikke klare å prestere godt nok, har steget til scenen vært en ren opptur, og dét akkurat med hjelp av sine helter. Fredag 5. mars debuterer Emil Karlsen som Jussi i Guovžža vuoššat/Koke bjørn.

Snart klart for show

Nå noen dager før Guovžža vuoššat (Koke bjørn) skal vises for aller første gang, så har forestillingen helt klart nærmet seg og funnet sin endelige form.

Gledelig med kulturpris

Hvert år tildeler Det samiske nasjonalteatrets vertskommune, Guovdageainnu/Kautokeino kommune, en kulturpris og årets vinner er skuespiller på teatret, Egil Keskitalo. Overrekkelsen av prisen skjedde i en lávvu, på den Samiske nasjonaldagen.

Urpremieren flyttes i tid og forestillingsplan endres

Pågående pandemi skaper trøbbel for stort sett alle, også teatrene. Urpremieren til Koke bjørn flyttes en uke fram i tid, forestillingene i Karasjok flyttes til slutten av mars og Tromsø forestillingen avlyses.

Kjempefuglen på Stetind

Skuespiller Eila Ballovara Varsi med nok et eventyr fra J. Qvigstads samlinger av fortellinger og eventyr fra Sápmi, og som nå teatret har tilpasset for høytlesning på video. Dette er fortellingen om kjempefuglen på Stetind, Stáddáčohkkas, i Tysfjord, Divttasvuonas. Et spennende stykke eventyr som passer utmerket til barn.

Teatrets program for 2021

Guovžža vuoššat (Koke bjørn), Beaivi, áhčážan, eanni, eannážan (Solen, min far, jorda, min), Muohtadivggažat (Lyden av snø)  ja Guovssahasa hálddus (Fanget av nordlyset) er del av teatrets program for 2021.

Programslipp for jubileumsåret

Det samiske nasjonalteatret Beaivváš har programslipp for jubileumsåret 2021 på torsdag 10. desember. 2021 er året teatret fyller 40 år. Programslippet er tilgjengelig live på video på nett kl. 12:00 den 10.

To reingjetere blir drenger hos Háldi

Tidligere i høst fikk vi se og høre Marte Fjellheim Sarre fortelle et eventy om to gutter som traff på Gieddegašáhkkuene. Nå forteller hun om noen andre gutter, om Jovnna og Niillas, som ble drenger hos háldi.

Uteforestillingen tar form

Denne uka startet produksjonen av vinterens storsatsning, nemlig teaterstykket Koke bjørn (Guovžža vuoššat) som settes opp ute i snø og is f.o.m. slutten av februar. Det hele bygger selvfølgelig på Mikael Niemis populære bok med samme tittel. Leif Stinnerbom er hentet inn som regissør og sammen med bl.a. ensemblets 10 skuespillerne, har det nå begynt å ta form.

Áilu med bjørnefortellinger

Iŋgor Ántte Áilu Gaup har i denne rekka av boklesinger som teatret nå gjør, tidligere lest to ganger fra Johan Turis bok «Min bok om samer» (Muitalusat sámiid birra). Og boklesingsrekka fortsetter nå her. Før har Áilu lest fortellinger der stálluer og ulver har vært "innblandet", denne gang er det bjørnen som har hovedrollen.

Koke bjørn flytter ut

Koke bjørn (Guovžža vuoššat) forestillingen skulle ut på en større turné nå i vinter, der planen var at det hele skulle starte i Oslo med urpremiere i lokalene til samarbeidspart Det Norske Teatret med påfølgende forestillingsrekke vidt og bredt nordover. Men denne planen er nå lagt død, pga covid-19, men det hele blir nå erstattet med at Koke bjørn går over til å bli en uteforestilling med urpremiere i snø og mulige minusgrader 26. februar, i Guovdageaidnu, samt flere andre steder.

Áilu med nok en Johan Turi fortelling

Iŋgor Ántte Áilu Gaup har i denne rekka av boklesinger som teatret nå gjør, tidligere lest fortelling fra Johan Turis bok «Min bok om samer» (Muitalusat sámiid birra). Rekka fortsetter her altså med Áilu, med nok en fortelling hentet fra samme bok.

Etterlengtet møte med publikum!

Etter premieren 9. oktober har cabareten «Boahtte geassi» (Neste sommer) gått for mer eller mindre fulle hus for et begeistret publikum i Kautokeino, Tana og Karasjok, til stor glede for teatret og trioen på scenen. Nå gjenstår Tromø, Alta og avslutningen hjemme i Guovdageaidnu.

En havmann varsler storm

Mary Sarre fortsetter teatres "bokstund", her leser Mary sin andre historie, et spennende eventyr med fiske, storm og havmenn. Passer vel stort sett alle. Gjøres tilgjengelig f. o. m. søndag 18.10.

Neste sommer

Boahtte geassi (Neste sommer) er vår lille hilsen til alle etter et halvår med Corona-pandemien.

Historien om Runne

Egil Keskitalo fortsetter i serien med boklesing som teatret nå har hatt siden våren 2020, nå med en kort historie om en klok og god hund, som levde i tiden rundt krigens dager, historien om Runne.

Så håper vi på fiskelykke

Endelig kan publikum inviteres til teatret igjen, og på mandag 14. September kommer det første publikummet til vår nye barneforestilling: Fiskelykke.

Eilas lakseeventyr

Teatrets yngste skuespiller Eila Ballovara Varsi forteller eventyret «Den gamle laksen gir råd til de unge laksene/ Boares luossa addá ráđi dittiide», et passende eventyr til barn. Videoen er tilgjengelig f. o. m. søndag 30.8.

Marte leser eventyr

Når det nå er Marte Fjellheim Sarre sin tur til å lese bok i video, da er det en fortelling som passer til barn. Marte leser fortellingen "Andaras og Jompa og Gieddegašáhkkuene". Videoen er tilgjengelig f. o. m. søndag 23.8.

Fikk teaterpris

Samisk opera som bl. a. Beaivváš sin egen Rawdna Carita Eira har vært delaktig i, fikk kanadisk teater-/operapris.

Bokstunder å se og høre på

Teatret tilbyr nå historier og fortellinger på video, i form av bokstunder. Skuespillerne Mary Sarre, Iŋgor Ántte Áilu Gaup og Egil Keskitalo leser fra ulike bøker. Og flere vil bli lagt ut etter hvert.

Nytt styre og ny leder

Teatres eiere, Sametinget, NSR, SLF og Guovdageainnu kommune, valgte på sitt møte i går (15.6.2020) nytt styre og ny styreleder.

Nominert til canadisk operapris

Den samiske operaen «Gállábártnit», skrevet av Rawdna Carita Eira og komponert av Britta Byström er en av de nominerte i kategorien Outstanding new opera til den canadiske teater, dans og operaprisen 2020 Dora Mavor Moore Awards.

Jallas Stállu video

Det samiske nasjonalteatrets barneforestilling Jallas stállu, Den dumme stállu, er nå tilgjengelig på video, f.o.m. søndag 31. mai kl. 12:00. Det er Iŋgor Ántte Áilu Gaup som har skrevet denne, han spiller og forteller selv i forestillingen

Stállu og nordlysets sønn på video

Det samiske nasjonalteatret gjør barneforestillingen Stállu og nordlysets sønn tilgjengelig på video, den kan du nå se her f.o.m. søndag 17. mai kl. 12:00. Denne bygger på tekst av Anstein Mikkelsen, Edit Flåten ja Anja Flåten, Mary Sarre er forteller/skuespiller

Rottefangern fra Hameln på video

Det samiske nasjonalteatret gjør barneforestillingen Rottefangern fra Hameln tilgjengelig på video, den kan du nå se her. Stykket bygger på et tysk middelaldersk folkeeventyr som er bevart og spredt av bl. a. brødrene Grimm.

Gutten og gullfuglen

I 1984 gjorde NRK opptak av Beaivváš/Hålogaland teater sin familieforestilling Gutten og gullfuglen. Den er å se på nettet.

Avlyser forestillinger t.o.m sommeren

Myndighetene har nå, for å hindre spredning av corona-viruset, bestemt at arrangementer hvor det samles folk, som f.eks. på teaterforestillinger, ikke skal arrangeres. Teatret følger opp oppfordningen og avlyser forestillinger f. o. m. nå og t.o.m. sommer.

Feiring av kunstnerisk ytringsfrihet

Vi står sammen for å bidra til at kunstnere og kunstinstitusjoner – i alle land – skal kunne skape og utøve sin kunst fritt, uten trusler og forfølgelse. Dette er en grunnleggende rettighet og forutsetning for et fritt og demokratisk samfunn.

Urpremiere med spennende samarbeidsproduksjon

Skaut er en spennende samarbeidsproduksjon som Det samiske nasjonalteater er medprodusent i og urpremiere er nå den 28. februar på kulturhuset i Bærum. Etter dette tar danseforestillingen turen nordover der den bl. a. er en del av Borealis vinterfestival i Alta.

Solid påskeprogram – AVLYSES

Det samiske nasjonalteatret viser 3 forestillinger under påskefestivalen i Guovdageaidnu. Teatret går inn i påsken med to solide gjestespill og setter under påska like greit i gang en rimelig omfattende foretillingsrekke med verdens sterkeste jente.

Skygger fra fortiden på teatret

På høsten 2017 fikk Jon Tombre en oppfording om å lese en bok som omhandlet en svensk professors reise til Sápmi for å kartlegge den samiske rasen på 1920-tallet, på den tiden var man opptatt av å beskytte den rene hvite rasen. Resultatet nå over to år etter er teaterstykket Olbmot/Folk, som Jon Tombre har skapt og instruerer i.

Folk blir til

Allerede før jul begynte prøvene på Jon Tombres Olbmot/Folk og nå, omtrent en måned før urpremieren på Svalbard/Longyearbyen på Samisk nasjonaldag, begynner man å få grep om hva vi får se.

Stállu og nordlysets sønn (forestilling)

The following is an excerpt.

Mary Sarre (govven Aslak Mikal Mienna) En kraftig snøstorm feide over det mørke og kalde Vinterlandet. Dyrene og fuglene som levde her hadde mer enn nok med å finne ly for uværet. Derfor merket ingen at et

Elle, Hánsa og heksa

The following is an excerpt.

Elle og Hánsa drar for å finne pengesekken de har hørt skal være gjemt der hvor røyken stiger fra etter en regnskur. Men så blir de tatt til fange av Heksa som forvandler de til reinkalver, og for å komme seg

Pippi Nallesuohkku (2020)

The following is an excerpt.

Vises ikke – produksjonen er avslutte pga coronavirus, pandemi “Det er en helt vanlig dag. Tommy og Annika leker i hagen, og plutselig oppdager de at noen har flyttet inn i nabohuset Villa Villekulla. Snart

Angerlarsimaffeqanngitsoq – The Homeless – gjestespill

The following is an excerpt.

Sjamankvinnen Meqqu fra et lite samfunn i Vest-Grønland får i oppgave å reise på sitt livs reise ut til den store verden. “Sile” og hente tilbake en ung manns sjel som har gått fortapt. Under reisen går noe

Kven drap far min? – gjestespill

The following is an excerpt.

For dei som har alt, endrar politikken nesten ingenting. For dei andre er det snakk om liv og død. Kven drap far min er eit protestskriv på vegner av ein far. Ein far som har fått kroppen øydelagt av hardt

Offentliggjorde 2020 programmet

Teatersjefen hadde invitert noen av instruktørene til 2020 forestillingene når programmet for året ble offentliggjort. Han kunne samtidig ikke la være å offentliggjøre en flik av 2021 programmet, og til den delen hadde han invitert en kjent forfatter som med sin bok legger grunn for den første forestillingen under jublileumsåret 2021.

Endelig klart for unik operaforestilling

Mange års forberedelser ser sin ende og resulatatet av det er nå å se. Og ikke minst, høres. For nå vises og spilles endelig den samisk-cree operaproduksjonen, Two odysseys: Pimooteewin/Gállábártnit

Two odysseys: Pimooteewin/Gállábártnit

The following is an excerpt.

“Step into a world of cross-cultural odysseys and examine how we live on earth, how we pass to the land of the dead, and the consequences of love and sacrifice.” Two odysseys:

De som tapte freden

The following is an excerpt.

Sør-Varanger, Finnmark og Nord-Troms har en spesiell partisanhistorie. En historie hele Norge burde kjenne til, som bør stå nedskrevet i alle skolebøker og historiebøker, men som har blitt en fortiet del av

Áillohaš joik og poesi

The following is an excerpt.

Denne poesi-joikekonserten er en hyllest til Áillohaš – som er en av de viktigste forgrunnsfigurene i den samiske kulturen. Hans poesi og joik er flotte og viktige kunstverk og i denne forestillingen presenterer

Johan Turi

The following is an excerpt.

Han regnes for å være den første samiske foratteren.Turis første bok, Muitalus sámiid birra (Min bok om samene), handler om rein-driftssamenes liv på begynnelsen av 1900-tallet.Turi hadde ingen formell

Med Áillohaš på kunstfestival

Stor kunstfestival arrangeres i Alta i november. Selvfølgelig er teatret der, denne gang vises en joik- og poesiforestilling som har avdøde Áillohaš (Nils-Aslak Valkeapää) sine tekster og joik i sentrum.

To be or not

For første gang har Beaivváš fått innpass på Familie- og kulturkomiteens åpne høring om Statsbudsjettet. I dag (21.10.2019) troppet styreleder Lene Hansen og teatersjef Rolf Degerlund opp for å fremme sitt budskap om nytt teaterbygg.

Human Zoo anmeldt grundig

Human Zoo hadde sin urpremiere i Oslo den 4. Oktober. Ikke var det var bare fullsatt med publikum, en god del anmeldere hadde også tatt turen innom. Her kan du nå lese de fleste av anmeldelsene.

Nypremiére i Frankfurt

Etter at man for to år siden hadde urpremiere, har nå «Johan Turi» nypremiere, og det skjer i Frankfurt i Tyskland, lørdag 12. oktober 2019.

Stor optimisme om eget teaterbygg

Takk til Trine og regjeringen! Aldri har optimismen vært større. Aldri har det endelige og formelle vedtaket vært nærmere. Statsbudsjettet for 2020 mottas med jubel i Beaivváš.

Juioggas i Operaen

I dag 4. oktober offentliggjorde Det Norske Opera & Ballett billettsalget for Juoiggas i Operaen, som det Det samiske nasjonalteatret viser på nytt, og det altså i Operaen, i august 2020.

Urpremiere på kolonialismens overgrep

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš presenterer nå sin fjerde urpremiere i år; “Human zoo”. En forestilling om kolonialismens overgrep. I forestillingen får vi følge en samisk families reise fra åpne vidder til inngjerdede områder som stadig blir trangere og trangere.

Tre forestillinger på turné

Mens forberedelsene til en av høstens større satsninger, Human Zoo, pågår, så sender teatret tre andre ut på en mindre turne i nærområdet. Disse er Rottefangern fra Hameln (Hamelna Roahttobivdi), Dyrenes joik (Elliid luođit) og Den dumme stalloen (Jallas stállu).

Ung debutant gleder seg

Hun er ung, men langt i fra en nybegynner. Hun er bare 18 år, i 13 av disse årene har hun vært skuespiller, og hun har ikke tenkt å slutte med «å strekke ut følelsene og kroppen dit rollene krever det». Nå er nemlig denne unge, men allerede erfarne skuespilleren, tanajenta Eila Ballovara Varsi,  snart å se på Den samiske nasjonalscenen.

Johan Turi drar til Frankfurt

Johan Turi stykket som Det Samiske Nasjonalteatret hadde i 2017 settes opp igjen, men ikke i Sápmi. Stykket settes opp i Frankfurt, der stykket vises en måned.

Human Zoo i gang for alvor

Både instruktør og forfatter og nær sagt alle involverte var tilstede når Det samiske nasjonalteatret for alvor satt i gang produksjonen av Human Zoo.

God sommer!

Det Samiske Nasjonalteatret samler nå krefter til høsten når nye produksjoner er på vei. Da passer det jo fint at sommeren er her. Teatret tar nå ferie til litt ut i august og benytter da også sjansen til å ønske vårt publikum og andre teaterinteresserte en god sommer og velkommen tilbake til oss til høsten.

Samarbeider med det norske nasjonalteater

Human Zoo er teatrets neste stykke, det gjøres i et samarbeid med Nationaltheatret i Oslo. Urpremieren er da også i Oslo, mens det hele avsluttes i Guovdageaidnu, der imellom er det satt opp en rimelig omfattende turné i Sápmi.

Populær hare ble ferdig

Pelle Hare har vært på teatret siden påsken, til stor glede for publikum, men med forestillingen i Oslo den 25. Mai nådde man enden på lista over forestillinger.

Pelle reiser rundt

Etter et lite påskeavbrekk, er nå tiden kommet til å reise rundt og vise Pelle Njoammil. En visning til i Kautokeino og så er det ut på tur.

Forfatter roser Beaivváš sin Pelle Njoammil

Teatret var selvfølgelige fornøyd med at urpremiere på Pelle Njoammil forestillingen var utsolgt. Men når forfatteren av Pelle Hare også var til stede og ga oppsetningen toppkarakterer, samtidig med at publikum var storfornøyd, så kunne ikke det bli en bedre teaterkveld for Det Samiske Nasjonalteatret.

Gleder seg til sceneversjonen av Pelle Hare

Skaperen av Pelle Njoammil  gleder seg stort  til å se akkurat Pelle Njoammil på en teaterscene for første gang. Men skummelt er det også, fordi teaterdebutnervene er til å ta og føle på. Pelle Njoammil er en kjent figur for samiske barn og blir nå i påska vist for første gang.

Påske med Beaivváš

Det Samiske Nasjonalteatret er en selvfølgelig del av den årlige påskefestivalen, så også i år. Og tilbudet under årets festival passer for de fleste, med bl. a. en ny barne-/familieforestilling med urpremiere og det som kan kalles for Norges beste teaterstykke.

Kvinnerommet avsluttet i Oslo

Kvinnerommet (Nissondeaivadeapmi) er blitt vist siden januar, i begynnelsen av mars ble punktum satt, med to forestillinger i Oslo, som gjest på Det Norske Teatret.

Joiken tok slutt

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš avsluttet turnéen til joikekonsertforestillingen Juoiggas! hjemme i Kautokeino/Guovdageaidnu med to forestillinger. Og som ellers på turnéen, så tiltrakk og underhold konsertforestillingen også godt i Kautokeino.

Joik er tiltrekkende

Det Samiske Nasjonalteatrets joikekonsertforestilling Juoiggas! har siden urpremieren dratt til seg mye folk. Men nå begynner turnélista til denne populære forestillingen ubønnhørlig å nærme seg slutten.

Historisk samarbeid

I anledning samefolkets dag 6. februar presenterer to av Norges nasjonalteatre et historisk samarbeid. Urpremieren på forestillingen Human Zoo, utviklet av Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš, legges til Nationaltheatret

«Lik meg» på Samisk nasjonaldag

Sámi Mánáid Teáhter gjester Det Samiske nasjonalteatret på Samisk nasjonaldag og viser sin egen forestilling “Lik meg”. Forestillingen vises på Kautokeino kulturhus 6. Februar kl. 18:00 og er gratis for alle.

To verdenspremierer i januar

Teatret starter teateråret 2019 med hele to verdenspremierer i januar. “Juoiggas”, som bygger på joik og musikk er først ute, med første forestilling den 18. og “Kvinnerommet” av Sven Henriksen, som igjen har urpremiere den 25.

Offentliggjorde 2019 programmet

I dag fredag den 30. november offentliggjorde Det Samiske Nasjonalteatret teaterprogrammet for 2019. I programmet er det mye nytt og interessant og noe har blitt vist før. I programmet er det noe for alle.

Offentliggjør 2019 programmet

Det Samiske Nasjonalteatret offentliggjør nå på fredag teaterprogrammet for 2019. Teatersjefen lover store historier på scener i hele Sápmi.

Til de aller, aller minste

Det Samiske Nasjonalteatret skal vise teater til folk i alle aldre og dette målet er sentralt for teatret, men det er likevel en gruppe som teatret aldre har prøvd å nå, i alle fall ikke før nå. Teatret har nå ryddet plass for de aller, aller minste.

Joiker i Japan

I november skal to unge joikere, umesamiske Katarina Barruk og nordsamiske Mikkel Rasmus Logje, opptre sammen med en gruppe Kiyari-sangere fra Chino City Kiyari Preservation Society.

Avsluttet på topp

Det Samiske Nasjonalteatrets versjon av Pippi Langstrømpe ble vist for siste gang og det skjedde på teatret hjemsted Guovdageaidnu. Nesten alle seter på Kulturhuset i Kautokeino var tatt, og dette satt også da et fint punktum for Pippi Nallesuohkku.

Populært stykke vises snart for siste gang

Pippi forestillingen har på sin reise rimelig vidt og bredt i Sápmi dratt mye folk. Selv om man i Guovdageaidnu i starten av forestillingsrekka hadde flere fulle hus, så antar man at siste forestilling som da vises her, også kommer til å fylles opp.

Arven du fikk

Giron Sámi Teáhter og Marja Lisa Thomasson besøker Det Samiske Nasjonalteatret med forestillingen "Arven du fikk” tirsdag 30. oktober.

Populære Pippi

Etter tre fulle hus i Guovdageaidnu, drar nå ape, hest og villa og Pippi og co, på turne i Sápmi. Den første samiske oppsetningen av Pippi kan så langt kalles for en suksess. Pippi, for anledningen Marte Fjellheim Sarre, gleder seg stort og ekstra morsomt blir det nå å ha turneringspremiere på hjemplassen Karasjok, der man allerede vet at det blir minst to fulle saler.

Pippi med god mottakelse

Den aller første samiske Pippi oppsetningen hadde sin premiere i Guovdageaidnu fredag 5.10., der en fullsatt sal på kulturhuset var tydelig fornøyd med forstillingen som ble vist for første gang.

Premieren utsolgt, men ikke fortvil…

Teatret har ikke lenger flere billetter til premieren til Pippi forestillingen som er fredag den 5.10., men du i Guovdageaidnu som ikke rakk å kjøpe billett før det ble utsolgt, frykt ikke, ikke gi opp og ta det helt med ro; lørdag 6.10. og mandag 8.10. vises Pippi igjen i Kautokeino. Og etter det vises jo Pippi både vidt og bredt og nært, i Sápmi. Men engang er det slutt, altså.

Snart premiere

Fredag 5. Oktober har Pippi Nallesuohkku (Langstrømpe) stykket premiere. Etter det vises den et par ganger til i Guovdageaidnu og etter det drar apen, hest og villa og gullpengene og selvfølgelig Pippi og de andre, på turné

Debuterer med Pippi

Elle Sofe har tidligere hatt regi i flere kortfilmer og gjort koreografi i ulike forestillinger, men noe teaterstykke har hun aldri gjort, i alle fall ikke før nå. For nå gjør Elle Sofe sin debut som instruktør i teater og har regien i den aller første samiske oppsetningen av Pippi.

Nåværende teatersjef fortsetter

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš har gleden av å informere at teatersjef Rolf Degerlund har takket ja til å fortsette i fire nye år. Styret vedtok i møte 14.09.18 at Degerlund forlenger sitt åremål fra 01.01.20 til 31.12.23.

Dyrejoik til Troms-barna

Det Samiske Nasjonalteatret ved Ingá Márjá Sarre viser nå sin joike- og fortellerforestilling Elliid luođit/Dyrenes joik i to uker for barn i småskoletrinnet på 16 forskjellige skoler i Troms.

Marte er Pippi Nallesuohkku

Når Det Samiske Nasjonalteatret som den første i historien nå får Pippi Langstrømpe opp på en samisk teaterscene, så er det Marte Fjellheim Sarre som har fått æren av å spille verdens sterkeste jente. Hun er veldig fornøyd med å være verdens første samiske Pippi, men hun er også veldig glad for at den viktige historien Pippi representerer, nå gjøres tilgjengelig for samiske barn og unge.

Regjeringen går for nytt bygg

Fredag 22. Juni 2018 kan vel sies å være en av de største og viktigiste dagene i teatrets historie, for det var da regjeringen offentliggjorde avgjørelsen om at det nå er klargjøres for nytt bygg til teatret. Dette blir et bygg der man samlokaliserer teatret med Samisk videregående- og reindriftsskole. Styreleder og teatersjef og hele det samiske teatermiljøet gleder seg stort over dette.

Teatret på leting etter økonomisjef

Fra og med november 2018 har ikke lenger teatret en økonomisjef. Og nå offentliggjør teatret ledig stilling som økonomisjef, med søknadsfrist 12. august.

Sámi Našunálateahter på Hedda-dagene

Det Samiske Nasjonalteatret deltok på Heddadagene som ble arrangert i Oslo 8. til 17. juni i år. Den siste dagen ble Hedda-prisen delt ut, men i år var ikke teatret nominert. På dagene i Oslo deltok teatret med en forestilling som bygger på Áillohaš sin tekster og joik. Man lyktes godt med de to forestillingene.

Deltar på Heddadagene

Det Samiske Nasjonalteatret tar del i Heddadagene i Oslo i juni i år. "Alle" som tilhører det norske teatermiljøet vil nok være i Oslo i de tider. Utdelingen av Heddaprisen på dagenes siste dag blir den store finalen

Den siste Giđđadulvi VII

Giđđadulvi VII revyforestillings forestilllingsrekke nærmer seg slutten. Siste forestilling vises i Guovdageaidnu fre. 25.5. - det lønner seg å kjøpe billett på forhånd for det rett og slett er billigere enn i døra.

Det dumme stalloen på scenen

Áilloš og Samisk Nasjonalteater viser "one man band" barneforestillingen "Jallas stállu", "Den dumme stalloen" f. o. m. 2. mai.

Underholdende Giđđadulvi

Fullt hus, høylytt latter og god stemning når revyforestillingen Giđđadulvi VII ble vist for første gang.

Utsolgt premiere, men…

Premieren til Giđđadulvi VII fredag 27. april i Guovdageaidnu er utsolgt, men dere i Kautokeino som ikke fikk sikret seg billett til den første forestillingen kan sikre seg plass i den 2. forestillingen, på lørdag 28. april. Eller finne passende dato og sted på turnéen.

Rabatterte billetter til Giđđadulvi på nett

Hvis du har planer om å få med deg Giđđadulvi VII så er det lurt å kjøpe billetter på forhånd, urpremieren er allerede utsolgt, men det er fortsatt mulig å sikre seg billett til de andre forestillingene som kommer.

Vårflom på Beaivváš

Seks ganger har vårflommen nådd teaterscenen siden teatret startet opp for 37 år siden. Og nå går det jammen mot en syvende gang, nå som teatret straks er klar med Giđđadulvi (Vårflom). Så da er da bare å dra på seg gummistøvlene og gjøre seg klar for humoristisk, satirisk og løssluppen teater i revyform som med sin fokus på aktualiteter sparker opp, hit og litt dit.

SlinCraze raptalkshow i påska

Den samiske rapperen SlinCraze tar et oppgjør med selvopplevd mobbing i raptalkshowet «This is me»/»Dá lean mun”. Showet går to ganger i påska, en gang på samisk og en gang på norsk.

Høyaktuell og kjent skuespiller på påskebesøk

Påska i Guovdageaidnu (Kautokeino) byr som alltid på mange kulturelle opplevelser, også gode teateropplevelser. “Dá lean mun”/”This is me” er først ute, og det hele toppes med “Haugtussa” med TV-serieaktuelle Ane Dahl Torp på scenen.

Viktig kulturpolitisk besøk

For et par uker siden var mange av Norges viktigste kulturpolitikere på besøk hos Det Samiske Nasjonalteatret. Nå kommer den som kanskje er den viktigste av dem alle. Landets Kulturminister kommer på besøk og teatersjefens forventninger til besøket er store.

Tilbake til historie

Forestillingen Snøfrid er bygd på faktiske historiske hendelser. Eller var; på lik linje med det forestillingen bygger på, så går også Snøfrid over i historien.

Snøfrid avslutter i Karasjok

Forestillingen om “den store kjærligheten» har gledet og varmet og ikke minst, underholdt, folk over det ganske Sápmi. Og det er teaterinteressert i Karasjok som får den siste biten av den, for det er nemlig der forestillingsturneen avsluttes denne gangen, i disse dager.

Sentrale kulturpolitikere på teaterbesøk

Stortingets Familie- og kulturkomite besøkte sammen med Sametingspresidenten, Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš tirsdag 20.2.. Teatersjefen fikk dermed vist den mindre gode teaterhussituasjonen teatret har i dag, til noen av Norges viktigste kulturpolitikere.

Familie- og kulturkomiteen besøker teateret

Tirsdag 20. februar besøker Stortingets familie- og kulturkomite teatret, og da er det kanskje legitimt å tro at nytt bygg også står på agendaen. Teatersjefen vil motta komiteen tidlig den morgenen.

GODT NYTT ÅR!

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš ønsker alle et godt nytt år! Og vi takker dere som har besøkt våre forestillinger i 2017 og ønsker alle hjertelig velkommen til nye teateropplevelser i 2018. Allerede 12. januar er det klart for vår første urpremiere i det nye året, da forteller vi historien om samekvinnen Snøfrid som gifter seg med den norske kongen Harald Hårfagre.

#STILLEFOROPPTAK

Teaternorge markerer #metoo: #STILLEFOROPPTAK på Nationaltheatret søndag 10. desember.

Program 2018

Det samiske nasjonalteatret byr på hele fire urpremierer i teateråret 2018/19 samt en verdenspremiere på samisk; nemlig Pippi Nallesuohkku (Pippi Langstrømpe). Bli kjent med Beaivváš-året 2018!

«Dá lean mun – This is me» – igjen

Hvis du sist høst gikk glipp av talkshowet "Dá lean mun - This is me", så har du fortsatt en mulighet til å få med deg den, fordi den settes opp igjen, i Kautokeino i påska. På skjærtorsdag vises stykket på samisk og langfredag går den på norsk.

Johan Turi turneen fullført

Nå er "Johan Turi" turneen over, og den ble avsluttet på hjemmescenen i Kautokeino med to åpne forestillinger samt to skoleforestillinger.

Johan Turi fortsatt på tur

Johan Turi har nå vært på turne i over tre uker, og nå er vi på finsk side av Sápmi, og i neste uke er det svensk side av Sápmi som får besøk. Denne gangen spiller vi også i Jukkasjärvi, som er det området hvor Johan Turi levde og hvor han ligger begravet. Mange har fått med seg denne fine forestillingen, hvor skuespillernes fremføring er litt annerledes enn det vi har sett før, og som inneholder både humor og alvor. Vi ønsker alle velkommen til å oppleve "Johan Turi".

Klart for årets fjerde urpremiere

Nå gleder vi oss til årets fjerde urpremiere! Den 6. september er vi klar med forestillingen "Johan Turi". Stykket er skrevet av Harald Gaski og Gunnar Gjengset, og bearbeidet av instruktør Frank Jørstad i samarbeid med Kristian Lykkeslet Strømskag. Urpremieren finner sted på Det Norske Teatret i Oslo, og etter forestillingene i hovedstaden er forestillingen på turne til midten av oktober. Siste forestilling vil være i Kautokeino 18. oktober.

God Sommer!

Teatret har for tiden sommerferie. Til høsten, fra midten av august er vi tilbake i full aktivitet. Vi ses!

En sekser til «Vinduer»!

The following is an excerpt.

15. juni – i forbindelse med Heddadagene – hadde forestillingen «Vinduer» urpremiere. Og vi kan ikke si noe annet enn at det gikk helt strålende! Stykket ble også godt mottatt av både publikum

Heddadagene – Ny teaterfestival

Det samiske nasjonalteatret Beaivváš deltar også på teaterfestivalen Heddadagene som arrangeres i Oslo i juni. Der kan du oppleve vår samarbeidsproduksjon "Vinduer" på Det Norske Teatret.

To nye forestillinger under produksjon

Teatret er nå i gang med to nye produksjoner med urpremierer i september. Forestillingen "Stallo og nordlysets sønn" er en forestillling for vårt aller yngste publikum. Den andre produksjonen er "Johan Turi", en forestilling om tilblivelsen av boka "Muitalus sámiid birra".

Verdenspremiere!

Hvor er det blitt av Rypeungens fine drakt? Hvor har den forsvunnet, er det kanskje noen som har tatt den?...og hvem kan så det være? Bli med til eventyrverden og Rypeungens ferd for å finne drakten han fikk av mammaen sin da han ble født.

Rievssatčivga-boklansering

Det er klart for lansering av boka om Rypeungen av Jens Martin Mienna, og det blir både en vanlig bok og lydbok; "Gii suoládii rievssatčivgga biktasa?"

Det Norske Teatret med «Frå landevegen»

Skuespiller Gjertrud Jynge har laga ei framsyning om tippoldefaren sin, Jakob Walnum, stiftaren av den såkalla Omstreifarmisjonen. Undervegs i arbeidet, måtte ho òg bearbeide si eiga skamkjensle.

Ungdom, se her!

Er du en ungdom, i aldersgruppen 15-29 år? Har du noen gang jobbet backstage og ønsker å lære mer? Ja, da er kanskje "Euorpean Junior Backstage Technicians" noe for akkurat deg! Søk studiestipend og bli med!

Rypeungen kommer til påske

Det samiske nasjonalteatret Beaivváš er nå godt i gang med en ny produksjon, og denne gang holder teatret på med å skape eventyrforestillingen "Rypeungen" som passer for hele familien. Det blir klart for urpremiere i påskeuken.

Vi finnes. Vi er. Vi kommer til å finnes.

Nå er det ikke mange dagene før vi sammen kan feire i Trondheim, når samer fra hele Sápmi igjen møtes nøyaktig 100 år etter det aller første møtet, i nettopp Trondheim. Og vi gleder oss til jubileumskonserten Jielemen Aavoe (Livets glede) som byr på både vakre kulisser, vakre toner, flinke dansere og fine - men også alvorlige ord.

Fem urpremierer

Hele fem urpremierer skal produseres denne teatersesongen, og den første vises allerede om et par uker; Jiemelen aavoe som har urpremiere 6. februar i Trondheim. Neste urpremiere er i påskeuken, og da er det spesielt barna som kan glede seg til et nytt eventyr skrevet av Jens Martin Mienna.

Jielemen aavoe (Livets glede) åpner det nye teateråret

Jubileumskonserten Jielemen aavoe er Sámi Nasjonalteatrets første urpremiere denne teatersesongen. Den vises for første gang på Samisk nasjonaldag, og er en del av Tråante2017 programmet. Det er en stor glede og en ære at også kongeparet vil være til stede på urpremieren som allerede er utsolgt.

Herrene tar jul

Nå et par dager før juleaften, kan også teatrets Herrer, Dievddut, ta juleferie, for nå er siste forestilling med komedien spilt. Siste visning var i Tromsø 21. Desember.

Teateret med stor jubileumskonsert

6. februar 1917 ble det første offisielle samiske stormøtet arrangert i Trondheim og det vil nå 100 år etter feires stort med bl. a. Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš og kremen av samiske artister og KORK, med jubileumskonserten Jielemen Aavoe (Livets glede) i selveste Olavshallen.

Ferdig for lenge siden

Julekomedien til Det Samiske Nasjonalteatret, “Dievddut” (“Herrer”), har nå premiere på fredag den 25. November, men den kunne allerede blitt vist i vår; rett etter påske og Vidas Extremas turnéen, ble forestillingen ferdig produsert og lagt på vent, til nå.

Herrene underholder på toalettet

Nå snart er Herrer, eller mennene i Dievddut/Herrer forestillingen klar for å underholde. 3 mannlige skuespillere inviterer til julemoro, naturligvis skjer dette i et toalett ...

Plupp entrer teaterscenen

Det sydsamiske teatret Åarjelhsaemien teatere viser barneforestillingen med den velkjente karakterern Plupp for første gang i disse dager, der Det Samiske Nasjonalteatret er medprodusent. Kjente «Beaivváš” fjes er å se, på scenen. Og bl. a. på registolen ...

Hevn (Mávssaheapmi) urpremiere

F.o.m. en vellykket urpremiere fredag 7. oktober skal teatret turnére og vise Sven Henriksens nyskrevne stykke Hevn (Mávssaheapmi) vidt og bredt i Sápmi. Og i Oslo, der det hele avsluttes i midten av november.

Hevn er i gang

Da er “Hevn” et faktum; F.o.m. fredag 7. Oktober t.o.m. 16. November vises Sven Henriksens nyskrevne stykke Hevn (Mávssaheapmi) vidt og bredt i Sápmi. Det hele starter i Guovdageaidnu, turnéen avsluttes i Oslo. Forestillingen besøker 18 forskjellige steder i Norge, Finland og Sverige, på de stedene blir det totalt vist 27 forestillinger, noen skoleforestillinger men de fleste som åpne forestillinger.

Mottok teaterkritikerprisen

Norges kritikerlag ga for årene 2015-2016 Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš kritikerprisen for forestillingen Vidas Extremas, den 29. september 2016.

Utfordrer gammelt tankegods

Når Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš nå setter opp Sven Henriksens stykke «Hevn», så er det gammelt tankegods som blir utfordret, fortalt i rammen av konflikten som oppstår i et lokalsamfunn når mineralindustrien gjør sitt inntog.

Nominert til kritikerpris

Norsk kritikerlags Seksjon for teater, musikk og dans har nå nominert Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš sin forestilling Vidas Extremas til kritikerprisen 2015-2016.

En interessant høst i vente

Teatret tar nå en pause i sommer, men da i vente på en interessant høst, når det tilbys både morsomme og spennende forestillinger, også har man også en sørsamiske forestilling for de minste. Uansett, så ønsker vi vårt publikum og venner, god sommer, vi ses igjen til høsten.

Heddapris til Beaivváš?

Nylig ble det kjent at Det Samiske Nasjonalteatret er nominert til årets Heddapris, Norges viktigste teaterpris, i kategorien “årets forestilling». Og nå på søndag 12. juni kommer vi til å vite om det bare ble med nominasjonen.

Muggbefengt produksjonsstart

Så startet produksjon av forestillingen Hevn/Mávssaheapmi sånn forsiktig, der man i oktober i år har urpremieren. Det hele startet i rimelig spesielle omgivelser.

Gába stoppet av mugg

OBS! Gába forestillingen i dag 27.4. på Kulturhuset i Kautokeino kl. 19:00 AVLYSES. Kommunens hovedverneombud stengte deler av Kulturhuset, bl. a. teatersalen.

Gába og Rottefangern på tur

Både Rottefangern fra Hameln og Gába har hatt sine repektive premierer, men er etter det kun blitt vist i Guovdageaidnu. Nå skal begge ut på tur, i første omgang stort sett til samiske kommuner i Finnmark og en liten tur på finsk side av Sápmi.

Ny Leahkit turné

Høsten 2015 reiste Hallgrim Hansegård og Torgeir Vassvik ganske så vidt og bredt i Nord-Norge med forestillingen «Leahkit», i oppdrag for Beaivváš. Nå vises danse- og joikeforestillingen nok en gang og det på innlandet sørpå, nå på vegne av Teater Innlandet, i Hamar området.

Vidas Extremas er historie

Vidas Extremas har nå bokstaveligtalt endt opp på listen over forestillinger som teatret kan vise til når man skal fortelle om det man har gjort. Forestillingen som fikk meget gode kritiker og ble tatt imot med åpne armer, har nå altså gått over i historien.

Rottefangern er løs

Den 16. mars slapp Beaivváš løs Rottefangern på en barnehage i Guovdageaidnu. Mao, Egil Keskitalo viste for første gang den samiske versjonen av den klassiske og det kjente eventyret Rottefangern fra Hameln, i alle fall i fortellerteaterversjonen. Etter på ble det feiret med saft. Og rottekaker.

Påske med Beaivváš

I påska viser Det Samiske Nasjonalteatret 2 forestillinger i Guovdageaidnu, begge vises to ganger. Disse er Vidas Extremas og Gába.

Mye mer enn et stykke teater

Vidas Extremas har berørt mange. Publikum og pressen har omfavnet teaterforestillingen fra Det Samiske Nasjonalteatret. For skuespillerne fra Guatemala har dette blitt mye mer enn en teaterforestilling. Alle forventninger har blitt mer enn besvart og det har på alle måter vært en ren opptur. Men nå avsluttes det hele og snart går turen tilbake til Guatemala.

Underholdende, stolte og dyktige Mary med ny forestilling

Når Mary Sarre underholder i forestillingen Gába, så er det i hånd i hånd med musikken og humoren. Og kvinners hemmeligheter. Og naturligvis pene attraktive menn, som etter nærmere granskning ikke synes å duge til noe. Velkommen til Áhkku Power, til en ironisk verden som skildrer det komiske og tragiske i vår tilværelse.

Ekstrem god teater på turne

Siden urpremieren 6. februar har forestillingen Vidas Extremas av Det Samiske Nasjonalteatret fått veldig mye ros. Det har vanket 5ere både fra Dagbladet og iTromsø og mediene ellers har skrevet mye bra om forestillingen. Nå går turnéen for denne maya-samiske-norske forestillingen rett over påska, da er det definitivt slutt.

Så endelig, Vidas Extremas

Samisk Nasjonladag i år blir for Det Samisk Nasjonalteatret, ekstremt nytt og spennende. Nytt, fordi man da for første gang har en premiere, att på til, en urpremiere, i den norske hovedstaden og rett og slett fordi man da byr på en meget spennende forestilling, den maya-samiske forestillingen Vidas Extremas.

Offentliggjorde 2016 programmet

Torsdag 17.12. hadde teatret og ny teatersjef invitert til offentliggjøring av teatrets program for 2016. Og det som kommer, står til formålsparagrafene til teatret; teatret skal produsere og vise teater til alle, lokalt, regionlat, i Sápmi og internasjonalt.

Deltar på teaterfestival i Bangladesh

Det Samiske Nasjonalteatret er igjen å finne på en scene langt unna primærområdet. Tidlig i desember vil forestillingen «Jeg er Inanna»/»Mun lean Inanna» entre scenen på Den Internasjonale Teaterfestivalen i Chittagong, Bangladesh.

Kritikerrost bekmørk forestilling ferdigspilt

Siden premieren 9. Oktober har Beaivváš sin mørke forestillingen Skoavdnji vært på turné både i Norge, Sverige og Finland. Publikum har likt det de har sett og hørt. Og det samme har teateranmeldere, der forestilling har fått meget gode skussmål; der ifra meldes det om at «forestillingens mørke og dystre innhold spilles og fortelles på en meget god og troverdig måte». Alt dette til stor glede for avtroppende teatersjef. Og nå er det slutt, der to fulle gjestespill på Det Norske Teatret toppet det hele.

Sjefens siste forestilling

Fredag 9. Oktober ble forestillingen Skoavdnji vist for første gang, for en fullsatt sal og publikum likte det de så. Samtidig var dette teatersjef Haukur J. Gunnarssons siste instruktørjobb som teatersjef.

Spiller grufull teater med et språk hun ikke kan

Hun blir lugget, banket opp og mishandlet på det verste. Og hun må snakke et språk hun i utgangspunktet ikke kan. Ida Løken Valkeapää spiller voldsoffer i et samisk teaterstykke som har premiere 9. oktober

“Solens sønn” til Japan og Finland

“Áillohaš – solens sønn” reiser til Tokyo i samarbeid med den norske og den finske ambassaden, i slutten av juli. Tidligere samme måned avlegges også Kajaani Festivalen i Finland et besøk.

Workshop gir liv til maya-samisk forestilling

Et nytt stykke vokser frem – denne gangen gjennom et samarbeid mellom kulturarbeidere i Guatemala/Sør-Amerika og Sápmi. I juni jobbet fire forfattere sammen på skriveworkshop i Kautokeino – resultatet får vi se i 2016.

FRIKAR gjør Leahkit på Beaivváš

I september 2015 viser Beaivváš i samarbeid med FRIKAR ved Hallgrim Hansegård og Torgeir Vassvik "Leahkit". Publikum inviteres til et sjeldent møte mellom norsk hallingdans og joik. Teater Innlandet er også co-produsent for forestillingen.

Ondt brer seg på Beaivváš

På høsten brer det onde seg ut over Beaivváš, for da viser Beaivváš forestillingen ved navn Skoavdnji, på norsk oversatt til nattskygge. Forestillingen ble første gang satt opp i 1994, nå altså på nytt. Med famiilievold i bunn, presenteres det hele med spøkelser.

Populær selunge forlot Beaivváš

Den populære selungen Niilá har nå forlatt Beaivváš. Fra tidlig mars 2015 og ut til etter påske har han og de andre dyrene fra ishavet nordpå underholdt i hele Sápmi.

Påsken 2015

Informasjon om Beaivváš sitt påskeprogram for årets påske.

Mye godt i vente

En liten sel i dramatiske og farlige situasjoner, til glede for barna, er det som starter Beaivváš-året. På høstsia blir det gjensyn med en noe mindre koselig sak, som setter fokus på familievold. Beaivváš involverer seg også i hip-hop med mayaindianske overtoner, joik-dans med bl.a. Frikar og reiser i Nordkalotten, Russland og India med ulike forestillinger. Velkommen til nok et innholdsrikt Beaivváš år!

Rolf Degerlund blir ny teatersjef

Styret i Det Samiske Nasjonaleatret Beaivváš har ansatt Rolf Degerlund som ny teatersjef på Beaivváš. Han vil overta sjefsrollen fra Haukur J. Gunnarsson f.o.m. 1. Januar 2016 og skal da virke som teatersjef i åremålstilling.

Forestilling støtter Mama Sara

Onsdag 10.desember viser Beaivváš forestillingen “The Sound of Sápmi” med Egil Keskitalo, til støtte for Mama Sara Education Foundations arbeid med å bygge skolebygg i et området hvor skole og skolegang langt i fra er noen selvfølge.

Fire gode og solide søkere

Fristen for å søke på teatersjefsstillingen på Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš gikk ut 1. Oktober og man sitter nå på fire søknader, alle fra søkere med gode formelle kvalifikasjoner og solid erfaring fra teatersektoren.

Viderefører dialogen om nytt teaterbygg

Statsbudsjettet for 2015 gir ingen svar i forhold til nytt teaterbygg for Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš. Nå vil teaterledelsen be Stortinget avklare hvordan Norge skal skape en hjemmebane for samisk kunst og kultur i Nordområdene.

Og nå Til venstre i Hetta

Og nå tar vi turen til venstre i Hetta, i forestillingssammeheng, fra fredag 3.10., for da står urpremieren til Siri Broch Johansens «Til venstre i Hetta»/»Gurut guvlui Heahtás” hos Beaivváš, i Kautokeino. Og etter en forestilling til i Kautokeino på søndag 5., så bærer det ut på turne og først ute er selvfølgelig Hetta...

Samehater på Beaivváš

Når Beaivváš nå om ikke altfor lenge for første gang viser Siri Broch Johansens “Til venstre i Hetta”, så slipper teatret samehateren Junne til ordet. Beaivváš debutanten og tromsøværingen Espen Østman er den som har fått den tvilsomme æren å mislike det samiske.

Populær forestilling

Beaivváš lyktes meget bra med Til venstre i Hetta forestillingen. Den er blitt vist på 13 forskjellige steder så langt (t.o.m. Alta 28.10.) fordelt på 18 forestillinger og gjennomsnittlig har det vært ca 90 på hver forestilling.

The Sound of Sápmi

Egila somás showa, čájehuvvo vuosttaš geardde Marrasis Guovdageainnus. Plána lea maid finadit eará sámi báikiin, ea. ea. Kárášjogas ja Deanus.

Inga Juuso har gått bort

Lørdag 23. August gikk Inga Juuso bort. Hun var mest kjent for sin joik, men virket også som skuespiller i ulike anledninger bl. a. på Beaivváš.

Alex Scherpf har gått bort

Vår gode venn, kollega og tidligere teatersjef ved Beaivváš, Alex Scherpf, har gått bort. Han rakk over flere år gjøre mye på Beaivváš

Siri tok av feil i Hetta

Da Siri Broch Johansen engang i sin ungdom var på bilreise fra hjemplassen Tana til Oslo, endte hun opp å kjøre feil, i Hetta, Enontekiö. Der, i veikrysset i den finsk-samiske bygda 80 km sør for Kautokeino, tok hun og vennene hennes av til venstre.

5000 år gammel tekst på scenen

Kan tekst skrevet for mer enn 5 000 år siden fortelle oss noe i dag? Dette spørsmålet ble stilt i den nye forestillingen til Beaivváš ved navn "Mun lean Inanna"/"Jeg er Inanna", som ble vist første gang i Alta den 14. Juni. Svar på spørsmålet kom og svaret var “ja”.

Ikke Hedda denne gang heller

Hedda prisen ble delt ut i går søndag 15.6., Beaivváš var nominert med beste audiovisuelle design fra forestillingen “Den Rimhårede og Drømmeseeren”, ved Kurt Hermansen og Roger Ludvisgen, men det ble nok bare med nominasjonen.

Nominert til Hedda-prisen 2014

Beaivváš har med musikk- og lyddesignet til Roger Ludvigsen og lysdesignet til Kurt Hermansen, i forestillingen «Den Rimhårede og Drømmeseeren», blitt nominert til Hedda-prisen 2014, i kategorien «beste audiovisuelle design».

Teaterbyggsøknad hos regjeringen

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš har håp om at Regjeringen sier ja til nytt teaterbygg. Sametinget har enstemmig støttet ønsket om å bygge et nytt teaterhus i Kautokeino.

Teaterfestivalen lyktes bra

Påsken kom og gikk. Beaivváš arrangerte teaterfestival for første gang, med hele 10 forestillinger, fordelt på 5 forskjellige produksjoner, til alle aldersgrupper. I tillegg til det viste Beaivváš fram noe av det som er produsert av kostymer opp igjennom tidene.

Ny teaterfestival i påska

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš er stolt over å kunne invitere til det som sannsynligvis er verdens første samiske teaterfestival, som arrangeres i påska 2014 i Kautokeino

Teaterbygg søknad overrakt

Søknad om nytt teaterbygg ble overrakt i Alta den 13. januar 2014, der både Sametingspresidentene, teatrets styreleder samt sjef deltok.