God sommer!

Det Samiske Nasjonalteatret samler nå krefter til høsten når nye produksjoner er på vei. Da passer det jo fint at sommeren er her. Teatret tar nå ferie til litt ut i august og benytter da også sjansen til å ønske vårt publikum og andre teaterinteresserte en god sommer og velkommen tilbake til oss til høsten.

Pelle reiser rundt

Etter et lite påskeavbrekk, er nå tiden kommet til å reise rundt og vise Pelle Njoammil. En visning til i Kautokeino og så er det ut på tur.

Forfatter roser Beaivváš sin Pelle Njoammil

Teatret var selvfølgelige fornøyd med at urpremiere på Pelle Njoammil forestillingen var utsolgt. Men når forfatteren av Pelle Hare også var til stede og ga oppsetningen toppkarakterer, samtidig med at publikum var storfornøyd, så kunne ikke det bli en bedre teaterkveld for Det Samiske Nasjonalteatret.

Gleder seg til sceneversjonen av Pelle Hare

Skaperen av Pelle Njoammil  gleder seg stort  til å se akkurat Pelle Njoammil på en teaterscene for første gang. Men skummelt er det også, fordi teaterdebutnervene er til å ta og føle på. Pelle Njoammil er en kjent figur for samiske barn og blir nå i påska vist for første gang.

Påske med Beaivváš

Det Samiske Nasjonalteatret er en selvfølgelig del av den årlige påskefestivalen, så også i år. Og tilbudet under årets festival passer for de fleste, med bl. a. en ny barne-/familieforestilling med urpremiere og det som kan kalles for Norges beste teaterstykke.

Joik er tiltrekkende

Det Samiske Nasjonalteatrets joikekonsertforestilling Juoiggas! har siden urpremieren dratt til seg mye folk. Men nå begynner turnélista til denne populære forestillingen ubønnhørlig å nærme seg slutten.

«Lik meg» på Samisk nasjonaldag

Sámi Mánáid Teáhter gjester Det Samiske nasjonalteatret på Samisk nasjonaldag og viser sin egen forestilling “Lik meg”. Forestillingen vises på Kautokeino kulturhus 6. Februar kl. 18:00 og er gratis for alle.

To verdenspremierer i januar

Teatret starter teateråret 2019 med hele to verdenspremierer i januar. “Juoiggas”, som bygger på joik og musikk er først ute, med første forestilling den 18. og “Kvinnerommet” av Sven Henriksen, som igjen har urpremiere den 25.

Offentliggjør 2019 programmet

Det Samiske Nasjonalteatret offentliggjør nå på fredag teaterprogrammet for 2019. Teatersjefen lover store historier på scener i hele Sápmi.

Til de aller, aller minste

Det Samiske Nasjonalteatret skal vise teater til folk i alle aldre og dette målet er sentralt for teatret, men det er likevel en gruppe som teatret aldre har prøvd å nå, i alle fall ikke før nå. Teatret har nå ryddet plass for de aller, aller minste.

Joiker i Japan

I november skal to unge joikere, umesamiske Katarina Barruk og nordsamiske Mikkel Rasmus Logje, opptre sammen med en gruppe Kiyari-sangere fra Chino City Kiyari Preservation Society.

Populært stykke vises snart for siste gang

Pippi forestillingen har på sin reise rimelig vidt og bredt i Sápmi dratt mye folk. Selv om man i Guovdageaidnu i starten av forestillingsrekka hadde flere fulle hus, så antar man at siste forestilling som da vises her, også kommer til å fylles opp.

Arven du fikk

Giron Sámi Teáhter og Marja Lisa Thomasson besøker Det Samiske Nasjonalteatret med forestillingen "Arven du fikk” tirsdag 30. oktober.

Populære Pippi

Etter tre fulle hus i Guovdageaidnu, drar nå ape, hest og villa og Pippi og co, på turne i Sápmi. Den første samiske oppsetningen av Pippi kan så langt kalles for en suksess. Pippi, for anledningen Marte Fjellheim Sarre, gleder seg stort og ekstra morsomt blir det nå å ha turneringspremiere på hjemplassen Karasjok, der man allerede vet at det blir minst to fulle saler.

Pippi med god mottakelse

Den aller første samiske Pippi oppsetningen hadde sin premiere i Guovdageaidnu fredag 5.10., der en fullsatt sal på kulturhuset var tydelig fornøyd med forstillingen som ble vist for første gang.

Premieren utsolgt, men ikke fortvil…

Teatret har ikke lenger flere billetter til premieren til Pippi forestillingen som er fredag den 5.10., men du i Guovdageaidnu som ikke rakk å kjøpe billett før det ble utsolgt, frykt ikke, ikke gi opp og ta det helt med ro; lørdag 6.10. og mandag 8.10. vises Pippi igjen i Kautokeino. Og etter det vises jo Pippi både vidt og bredt og nært, i Sápmi. Men engang er det slutt, altså.

Snart premiere

Fredag 5. Oktober har Pippi Nallesuohkku (Langstrømpe) stykket premiere. Etter det vises den et par ganger til i Guovdageaidnu og etter det drar apen, hest og villa og gullpengene og selvfølgelig Pippi og de andre, på turné

Debuterer med Pippi

Elle Sofe har tidligere hatt regi i flere kortfilmer og gjort koreografi i ulike forestillinger, men noe teaterstykke har hun aldri gjort, i alle fall ikke før nå. For nå gjør Elle Sofe sin debut som instruktør i teater og har regien i den aller første samiske oppsetningen av Pippi.

Nåværende teatersjef fortsetter

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš har gleden av å informere at teatersjef Rolf Degerlund har takket ja til å fortsette i fire nye år. Styret vedtok i møte 14.09.18 at Degerlund forlenger sitt åremål fra 01.01.20 til 31.12.23.

Dyrejoik til Troms-barna

Det Samiske Nasjonalteatret ved Ingá Márjá Sarre viser nå sin joike- og fortellerforestilling Elliid luođit/Dyrenes joik i to uker for barn i småskoletrinnet på 16 forskjellige skoler i Troms.

Marte er Pippi Nallesuohkku

Når Det Samiske Nasjonalteatret som den første i historien nå får Pippi Langstrømpe opp på en samisk teaterscene, så er det Marte Fjellheim Sarre som har fått æren av å spille verdens sterkeste jente. Hun er veldig fornøyd med å være verdens første samiske Pippi, men hun er også veldig glad for at den viktige historien Pippi representerer, nå gjøres tilgjengelig for samiske barn og unge.

Teatret på leting etter økonomisjef

Fra og med november 2018 har ikke lenger teatret en økonomisjef. Og nå offentliggjør teatret ledig stilling som økonomisjef, med søknadsfrist 12. august.

Deltar på Heddadagene

Det Samiske Nasjonalteatret tar del i Heddadagene i Oslo i juni i år. "Alle" som tilhører det norske teatermiljøet vil nok være i Oslo i de tider. Utdelingen av Heddaprisen på dagenes siste dag blir den store finalen

Den siste Giđđadulvi VII

Giđđadulvi VII revyforestillings forestilllingsrekke nærmer seg slutten. Siste forestilling vises i Guovdageaidnu fre. 25.5. - det lønner seg å kjøpe billett på forhånd for det rett og slett er billigere enn i døra.

Underholdende Giđđadulvi

Fullt hus, høylytt latter og god stemning når revyforestillingen Giđđadulvi VII ble vist for første gang.

Utsolgt premiere, men…

Premieren til Giđđadulvi VII fredag 27. april i Guovdageaidnu er utsolgt, men dere i Kautokeino som ikke fikk sikret seg billett til den første forestillingen kan sikre seg plass i den 2. forestillingen, på lørdag 28. april. Eller finne passende dato og sted på turnéen.

Rabatterte billetter til Giđđadulvi på nett

Hvis du har planer om å få med deg Giđđadulvi VII så er det lurt å kjøpe billetter på forhånd, urpremieren er allerede utsolgt, men det er fortsatt mulig å sikre seg billett til de andre forestillingene som kommer.

Vårflom på Beaivváš

Seks ganger har vårflommen nådd teaterscenen siden teatret startet opp for 37 år siden. Og nå går det jammen mot en syvende gang, nå som teatret straks er klar med Giđđadulvi (Vårflom). Så da er da bare å dra på seg gummistøvlene og gjøre seg klar for humoristisk, satirisk og løssluppen teater i revyform som med sin fokus på aktualiteter sparker opp, hit og litt dit.

SlinCraze raptalkshow i påska

Den samiske rapperen SlinCraze tar et oppgjør med selvopplevd mobbing i raptalkshowet «This is me»/»Dá lean mun”. Showet går to ganger i påska, en gang på samisk og en gang på norsk.

Høyaktuell og kjent skuespiller på påskebesøk

Påska i Guovdageaidnu (Kautokeino) byr som alltid på mange kulturelle opplevelser, også gode teateropplevelser. “Dá lean mun”/”This is me” er først ute, og det hele toppes med “Haugtussa” med TV-serieaktuelle Ane Dahl Torp på scenen.

Viktig kulturpolitisk besøk

For et par uker siden var mange av Norges viktigste kulturpolitikere på besøk hos Det Samiske Nasjonalteatret. Nå kommer den som kanskje er den viktigste av dem alle. Landets Kulturminister kommer på besøk og teatersjefens forventninger til besøket er store.

Snøfrid avslutter i Karasjok

Forestillingen om “den store kjærligheten» har gledet og varmet og ikke minst, underholdt, folk over det ganske Sápmi. Og det er teaterinteressert i Karasjok som får den siste biten av den, for det er nemlig der forestillingsturneen avsluttes denne gangen, i disse dager.

Familie- og kulturkomiteen besøker teateret

Tirsdag 20. februar besøker Stortingets familie- og kulturkomite teatret, og da er det kanskje legitimt å tro at nytt bygg også står på agendaen. Teatersjefen vil motta komiteen tidlig den morgenen.

GODT NYTT ÅR!

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš ønsker alle et godt nytt år! Og vi takker dere som har besøkt våre forestillinger i 2017 og ønsker alle hjertelig velkommen til nye teateropplevelser i 2018. Allerede 12. januar er det klart for vår første urpremiere i det nye året, da forteller vi historien om samekvinnen Snøfrid som gifter seg med den norske kongen Harald Hårfagre.

#STILLEFOROPPTAK

Teaternorge markerer #metoo: #STILLEFOROPPTAK på Nationaltheatret søndag 10. desember.

«Dá lean mun – This is me» – igjen

Hvis du sist høst gikk glipp av talkshowet "Dá lean mun - This is me", så har du fortsatt en mulighet til å få med deg den, fordi den settes opp igjen, i Kautokeino i påska. På skjærtorsdag vises stykket på samisk og langfredag går den på norsk.

Johan Turi turneen fullført

Nå er "Johan Turi" turneen over, og den ble avsluttet på hjemmescenen i Kautokeino med to åpne forestillinger samt to skoleforestillinger.

Johan Turi fortsatt på tur

Johan Turi har nå vært på turne i over tre uker, og nå er vi på finsk side av Sápmi, og i neste uke er det svensk side av Sápmi som får besøk. Denne gangen spiller vi også i Jukkasjärvi, som er det området hvor Johan Turi levde og hvor han ligger begravet. Mange har fått med seg denne fine forestillingen, hvor skuespillernes fremføring er litt annerledes enn det vi har sett før, og som inneholder både humor og alvor. Vi ønsker alle velkommen til å oppleve "Johan Turi".

Klart for årets fjerde urpremiere

Nå gleder vi oss til årets fjerde urpremiere! Den 6. september er vi klar med forestillingen "Johan Turi". Stykket er skrevet av Harald Gaski og Gunnar Gjengset, og bearbeidet av instruktør Frank Jørstad i samarbeid med Kristian Lykkeslet Strømskag. Urpremieren finner sted på Det Norske Teatret i Oslo, og etter forestillingene i hovedstaden er forestillingen på turne til midten av oktober. Siste forestilling vil være i Kautokeino 18. oktober.

God Sommer!

Teatret har for tiden sommerferie. Til høsten, fra midten av august er vi tilbake i full aktivitet. Vi ses!

En sekser til «Vinduer»!

15. juni - i forbindelse med Heddadagene - hadde forestillingen "Vinduer" urpremiere. Og vi kan ikke si noe annet enn at det gikk helt strålende! Stykket ble også godt mottatt av både publikum og presse, og snart får vi se "Vinduer" også her nordpå.

Heddadagene – Ny teaterfestival

Det samiske nasjonalteatret Beaivváš deltar også på teaterfestivalen Heddadagene som arrangeres i Oslo i juni. Der kan du oppleve vår samarbeidsproduksjon "Vinduer" på Det Norske Teatret.

To nye forestillinger under produksjon

Teatret er nå i gang med to nye produksjoner med urpremierer i september. Forestillingen "Stallo og nordlysets sønn" er en forestillling for vårt aller yngste publikum. Den andre produksjonen er "Johan Turi", en forestilling om tilblivelsen av boka "Muitalus sámiid birra".

Verdenspremiere!

Hvor er det blitt av Rypeungens fine drakt? Hvor har den forsvunnet, er det kanskje noen som har tatt den?...og hvem kan så det være? Bli med til eventyrverden og Rypeungens ferd for å finne drakten han fikk av mammaen sin da han ble født.

Rievssatčivga-boklansering

Det er klart for lansering av boka om Rypeungen av Jens Martin Mienna, og det blir både en vanlig bok og lydbok; "Gii suoládii rievssatčivgga biktasa?"

Det Norske Teatret med «Frå landevegen»

Skuespiller Gjertrud Jynge har laga ei framsyning om tippoldefaren sin, Jakob Walnum, stiftaren av den såkalla Omstreifarmisjonen. Undervegs i arbeidet, måtte ho òg bearbeide si eiga skamkjensle.

Ungdom, se her!

Er du en ungdom, i aldersgruppen 15-29 år? Har du noen gang jobbet backstage og ønsker å lære mer? Ja, da er kanskje "Euorpean Junior Backstage Technicians" noe for akkurat deg! Søk studiestipend og bli med!

Rypeungen kommer til påske

Det samiske nasjonalteatret Beaivváš er nå godt i gang med en ny produksjon, og denne gang holder teatret på med å skape eventyrforestillingen "Rypeungen" som passer for hele familien. Det blir klart for urpremiere i påskeuken.

Vi finnes. Vi er. Vi kommer til å finnes.

Nå er det ikke mange dagene før vi sammen kan feire i Trondheim, når samer fra hele Sápmi igjen møtes nøyaktig 100 år etter det aller første møtet, i nettopp Trondheim. Og vi gleder oss til jubileumskonserten Jielemen Aavoe (Livets glede) som byr på både vakre kulisser, vakre toner, flinke dansere og fine - men også alvorlige ord.

Fem urpremierer

Hele fem urpremierer skal produseres denne teatersesongen, og den første vises allerede om et par uker; Jiemelen aavoe som har urpremiere 6. februar i Trondheim. Neste urpremiere er i påskeuken, og da er det spesielt barna som kan glede seg til et nytt eventyr skrevet av Jens Martin Mienna.

Herrene tar jul

Nå et par dager før juleaften, kan også teatrets Herrer, Dievddut, ta juleferie, for nå er siste forestilling med komedien spilt. Siste visning var i Tromsø 21. Desember.

Teateret med stor jubileumskonsert

6. februar 1917 ble det første offisielle samiske stormøtet arrangert i Trondheim og det vil nå 100 år etter feires stort med bl. a. Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš og kremen av samiske artister og KORK, med jubileumskonserten Jielemen Aavoe (Livets glede) i selveste Olavshallen.

Ferdig for lenge siden

Julekomedien til Det Samiske Nasjonalteatret, “Dievddut” (“Herrer”), har nå premiere på fredag den 25. November, men den kunne allerede blitt vist i vår; rett etter påske og Vidas Extremas turnéen, ble forestillingen ferdig produsert og lagt på vent, til nå.

Herrene underholder på toalettet

Nå snart er Herrer, eller mennene i Dievddut/Herrer forestillingen klar for å underholde. 3 mannlige skuespillere inviterer til julemoro, naturligvis skjer dette i et toalett ...

Plupp entrer teaterscenen

Det sydsamiske teatret Åarjelhsaemien teatere viser barneforestillingen med den velkjente karakterern Plupp for første gang i disse dager, der Det Samiske Nasjonalteatret er medprodusent. Kjente «Beaivváš” fjes er å se, på scenen. Og bl. a. på registolen ...

Hevn (Mávssaheapmi) urpremiere

F.o.m. en vellykket urpremiere fredag 7. oktober skal teatret turnére og vise Sven Henriksens nyskrevne stykke Hevn (Mávssaheapmi) vidt og bredt i Sápmi. Og i Oslo, der det hele avsluttes i midten av november.

Hevn er i gang

Da er “Hevn” et faktum; F.o.m. fredag 7. Oktober t.o.m. 16. November vises Sven Henriksens nyskrevne stykke Hevn (Mávssaheapmi) vidt og bredt i Sápmi. Det hele starter i Guovdageaidnu, turnéen avsluttes i Oslo. Forestillingen besøker 18 forskjellige steder i Norge, Finland og Sverige, på de stedene blir det totalt vist 27 forestillinger, noen skoleforestillinger men de fleste som åpne forestillinger.

Mottok teaterkritikerprisen

Norges kritikerlag ga for årene 2015-2016 Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš kritikerprisen for forestillingen Vidas Extremas, den 29. september 2016.

Utfordrer gammelt tankegods

Når Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš nå setter opp Sven Henriksens stykke «Hevn», så er det gammelt tankegods som blir utfordret, fortalt i rammen av konflikten som oppstår i et lokalsamfunn når mineralindustrien gjør sitt inntog.

Nominert til kritikerpris

Norsk kritikerlags Seksjon for teater, musikk og dans har nå nominert Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš sin forestilling Vidas Extremas til kritikerprisen 2015-2016.

En interessant høst i vente

Teatret tar nå en pause i sommer, men da i vente på en interessant høst, når det tilbys både morsomme og spennende forestillinger, også har man også en sørsamiske forestilling for de minste. Uansett, så ønsker vi vårt publikum og venner, god sommer, vi ses igjen til høsten.

Heddapris til Beaivváš?

Nylig ble det kjent at Det Samiske Nasjonalteatret er nominert til årets Heddapris, Norges viktigste teaterpris, i kategorien “årets forestilling». Og nå på søndag 12. juni kommer vi til å vite om det bare ble med nominasjonen.

Gába stoppet av mugg

OBS! Gába forestillingen i dag 27.4. på Kulturhuset i Kautokeino kl. 19:00 AVLYSES. Kommunens hovedverneombud stengte deler av Kulturhuset, bl. a. teatersalen.

Gába og Rottefangern på tur

Både Rottefangern fra Hameln og Gába har hatt sine repektive premierer, men er etter det kun blitt vist i Guovdageaidnu. Nå skal begge ut på tur, i første omgang stort sett til samiske kommuner i Finnmark og en liten tur på finsk side av Sápmi.

Ny Leahkit turné

Høsten 2015 reiste Hallgrim Hansegård og Torgeir Vassvik ganske så vidt og bredt i Nord-Norge med forestillingen «Leahkit», i oppdrag for Beaivváš. Nå vises danse- og joikeforestillingen nok en gang og det på innlandet sørpå, nå på vegne av Teater Innlandet, i Hamar området.

Vidas Extremas er historie

Vidas Extremas har nå bokstaveligtalt endt opp på listen over forestillinger som teatret kan vise til når man skal fortelle om det man har gjort. Forestillingen som fikk meget gode kritiker og ble tatt imot med åpne armer, har nå altså gått over i historien.

Påske med Beaivváš

I påska viser Det Samiske Nasjonalteatret 2 forestillinger i Guovdageaidnu, begge vises to ganger. Disse er Vidas Extremas og Gába.

Mye mer enn et stykke teater

Vidas Extremas har berørt mange. Publikum og pressen har omfavnet teaterforestillingen fra Det Samiske Nasjonalteatret. For skuespillerne fra Guatemala har dette blitt mye mer enn en teaterforestilling. Alle forventninger har blitt mer enn besvart og det har på alle måter vært en ren opptur. Men nå avsluttes det hele og snart går turen tilbake til Guatemala.

Underholdende, stolte og dyktige Mary med ny forestilling

Når Mary Sarre underholder i forestillingen Gába, så er det i hånd i hånd med musikken og humoren. Og kvinners hemmeligheter. Og naturligvis pene attraktive menn, som etter nærmere granskning ikke synes å duge til noe. Velkommen til Áhkku Power, til en ironisk verden som skildrer det komiske og tragiske i vår tilværelse.

Ekstrem god teater på turne

Siden urpremieren 6. februar har forestillingen Vidas Extremas av Det Samiske Nasjonalteatret fått veldig mye ros. Det har vanket 5ere både fra Dagbladet og iTromsø og mediene ellers har skrevet mye bra om forestillingen. Nå går turnéen for denne maya-samiske-norske forestillingen rett over påska, da er det definitivt slutt.

Så endelig, Vidas Extremas

Samisk Nasjonladag i år blir for Det Samisk Nasjonalteatret, ekstremt nytt og spennende. Nytt, fordi man da for første gang har en premiere, att på til, en urpremiere, i den norske hovedstaden og rett og slett fordi man da byr på en meget spennende forestilling, den maya-samiske forestillingen Vidas Extremas.

Offentliggjorde 2016 programmet

Torsdag 17.12. hadde teatret og ny teatersjef invitert til offentliggjøring av teatrets program for 2016. Og det som kommer, står til formålsparagrafene til teatret; teatret skal produsere og vise teater til alle, lokalt, regionlat, i Sápmi og internasjonalt.

Deltar på teaterfestival i Bangladesh

Det Samiske Nasjonalteatret er igjen å finne på en scene langt unna primærområdet. Tidlig i desember vil forestillingen «Jeg er Inanna»/»Mun lean Inanna» entre scenen på Den Internasjonale Teaterfestivalen i Chittagong, Bangladesh.

Kritikerrost bekmørk forestilling ferdigspilt

Siden premieren 9. Oktober har Beaivváš sin mørke forestillingen Skoavdnji vært på turné både i Norge, Sverige og Finland. Publikum har likt det de har sett og hørt. Og det samme har teateranmeldere, der forestilling har fått meget gode skussmål; der ifra meldes det om at «forestillingens mørke og dystre innhold spilles og fortelles på en meget god og troverdig måte». Alt dette til stor glede for avtroppende teatersjef. Og nå er det slutt, der to fulle gjestespill på Det Norske Teatret toppet det hele.

Sjefens siste forestilling

Fredag 9. Oktober ble forestillingen Skoavdnji vist for første gang, for en fullsatt sal og publikum likte det de så. Samtidig var dette teatersjef Haukur J. Gunnarssons siste instruktørjobb som teatersjef.

Spiller grufull teater med et språk hun ikke kan

Hun blir lugget, banket opp og mishandlet på det verste. Og hun må snakke et språk hun i utgangspunktet ikke kan. Ida Løken Valkeapää spiller voldsoffer i et samisk teaterstykke som har premiere 9. oktober

“Solens sønn” til Japan og Finland

“Áillohaš – solens sønn” reiser til Tokyo i samarbeid med den norske og den finske ambassaden, i slutten av juli. Tidligere samme måned avlegges også Kajaani Festivalen i Finland et besøk.

Workshop gir liv til maya-samisk forestilling

Et nytt stykke vokser frem – denne gangen gjennom et samarbeid mellom kulturarbeidere i Guatemala/Sør-Amerika og Sápmi. I juni jobbet fire forfattere sammen på skriveworkshop i Kautokeino – resultatet får vi se i 2016.

FRIKAR gjør Leahkit på Beaivváš

I september 2015 viser Beaivváš i samarbeid med FRIKAR ved Hallgrim Hansegård og Torgeir Vassvik "Leahkit". Publikum inviteres til et sjeldent møte mellom norsk hallingdans og joik. Teater Innlandet er også co-produsent for forestillingen.

Ondt brer seg på Beaivváš

På høsten brer det onde seg ut over Beaivváš, for da viser Beaivváš forestillingen ved navn Skoavdnji, på norsk oversatt til nattskygge. Forestillingen ble første gang satt opp i 1994, nå altså på nytt. Med famiilievold i bunn, presenteres det hele med spøkelser.

Populær selunge forlot Beaivváš

Den populære selungen Niilá har nå forlatt Beaivváš. Fra tidlig mars 2015 og ut til etter påske har han og de andre dyrene fra ishavet nordpå underholdt i hele Sápmi.

Påsken 2015

Informasjon om Beaivváš sitt påskeprogram for årets påske.

Mye godt i vente

En liten sel i dramatiske og farlige situasjoner, til glede for barna, er det som starter Beaivváš-året. På høstsia blir det gjensyn med en noe mindre koselig sak, som setter fokus på familievold. Beaivváš involverer seg også i hip-hop med mayaindianske overtoner, joik-dans med bl.a. Frikar og reiser i Nordkalotten, Russland og India med ulike forestillinger. Velkommen til nok et innholdsrikt Beaivváš år!

Rolf Degerlund blir ny teatersjef

Styret i Det Samiske Nasjonaleatret Beaivváš har ansatt Rolf Degerlund som ny teatersjef på Beaivváš. Han vil overta sjefsrollen fra Haukur J. Gunnarsson f.o.m. 1. Januar 2016 og skal da virke som teatersjef i åremålstilling.

Forestilling støtter Mama Sara

Onsdag 10.desember viser Beaivváš forestillingen “The Sound of Sápmi” med Egil Keskitalo, til støtte for Mama Sara Education Foundations arbeid med å bygge skolebygg i et området hvor skole og skolegang langt i fra er noen selvfølge.

Fire gode og solide søkere

Fristen for å søke på teatersjefsstillingen på Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš gikk ut 1. Oktober og man sitter nå på fire søknader, alle fra søkere med gode formelle kvalifikasjoner og solid erfaring fra teatersektoren.

Viderefører dialogen om nytt teaterbygg

Statsbudsjettet for 2015 gir ingen svar i forhold til nytt teaterbygg for Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš. Nå vil teaterledelsen be Stortinget avklare hvordan Norge skal skape en hjemmebane for samisk kunst og kultur i Nordområdene.

Og nå Til venstre i Hetta

Og nå tar vi turen til venstre i Hetta, i forestillingssammeheng, fra fredag 3.10., for da står urpremieren til Siri Broch Johansens «Til venstre i Hetta»/»Gurut guvlui Heahtás” hos Beaivváš, i Kautokeino. Og etter en forestilling til i Kautokeino på søndag 5., så bærer det ut på turne og først ute er selvfølgelig Hetta...

Samehater på Beaivváš

Når Beaivváš nå om ikke altfor lenge for første gang viser Siri Broch Johansens “Til venstre i Hetta”, så slipper teatret samehateren Junne til ordet. Beaivváš debutanten og tromsøværingen Espen Østman er den som har fått den tvilsomme æren å mislike det samiske.

Populær forestilling

Beaivváš lyktes meget bra med Til venstre i Hetta forestillingen. Den er blitt vist på 13 forskjellige steder så langt (t.o.m. Alta 28.10.) fordelt på 18 forestillinger og gjennomsnittlig har det vært ca 90 på hver forestilling.

The Sound of Sápmi

Egila somás showa, čájehuvvo vuosttaš geardde Marrasis Guovdageainnus. Plána lea maid finadit eará sámi báikiin, ea. ea. Kárášjogas ja Deanus.

Inga Juuso har gått bort

Lørdag 23. August gikk Inga Juuso bort. Hun var mest kjent for sin joik, men virket også som skuespiller i ulike anledninger bl. a. på Beaivváš.

Alex Scherpf har gått bort

Vår gode venn, kollega og tidligere teatersjef ved Beaivváš, Alex Scherpf, har gått bort. Han rakk over flere år gjøre mye på Beaivváš

5000 år gammel tekst på scenen

Kan tekst skrevet for mer enn 5 000 år siden fortelle oss noe i dag? Dette spørsmålet ble stilt i den nye forestillingen til Beaivváš ved navn "Mun lean Inanna"/"Jeg er Inanna", som ble vist første gang i Alta den 14. Juni. Svar på spørsmålet kom og svaret var “ja”.

Til venstre i Hetta

Da Siri Broch Johansen engang i sin ungdom var på bilreise fra hjemplassen Tana til Oslo, endte hun opp å kjøre feil, i Hetta, Enontekiö. Der, i veikrysset i den finsk-samiske bygda 80 km sør for Kautokeino, tok hun og vennene hennes av til venstre.

Ikke Hedda denne gang heller

Hedda prisen ble delt ut i går søndag 15.6., Beaivváš var nominert med beste audiovisuelle design fra forestillingen “Den Rimhårede og Drømmeseeren”, ved Kurt Hermansen og Roger Ludvisgen, men det ble nok bare med nominasjonen.

Nominert til Hedda-prisen 2014

Beaivváš har med musikk- og lyddesignet til Roger Ludvigsen og lysdesignet til Kurt Hermansen, i forestillingen «Den Rimhårede og Drømmeseeren», blitt nominert til Hedda-prisen 2014, i kategorien «beste audiovisuelle design».

Teaterbyggsøknad hos regjeringen

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš har håp om at Regjeringen sier ja til nytt teaterbygg. Sametinget har enstemmig støttet ønsket om å bygge et nytt teaterhus i Kautokeino.

Teaterfestivalen lyktes bra

Påsken kom og gikk. Beaivváš arrangerte teaterfestival for første gang, med hele 10 forestillinger, fordelt på 5 forskjellige produksjoner, til alle aldersgrupper. I tillegg til det viste Beaivváš fram noe av det som er produsert av kostymer opp igjennom tidene.

Ny teaterfestival i påska

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš er stolt over å kunne invitere til det som sannsynligvis er verdens første samiske teaterfestival, som arrangeres i påska 2014 i Kautokeino