Elle Sofe har tidligere hatt regi i flere kortfilmer og gjort koreografi i ulike forestillinger, men noe teaterstykke har hun aldri gjort, i alle fall ikke før nå. For nå gjør Elle Sofe sin debut som instruktør i teater og har regien i den aller første samiske oppsetningen av Pippi.

Elle Sofe

Elle Sofe Sara, tidligere Henriksen, har som utdannet danser gjort koreografi i ulike forestillinger, både i rene danseforestillinger, men også i noen teaterforestillinger. Hun har også hatt regi i flere kortfilmer. Hun har ikke rukket å ha regien i en teaterforestilling, men det er noe som hun nå kan «hake av» på sin liste over ting å gjøre; med et snev av skrekkblandet fryd takket hun ja til tilbudet om å være instruktør og det i den første samiske oppsetningen av Pippi: – Veldig morsomt. Jeg har lenge visst at jeg kommer til å debutere som instruktør på en teaterscene og har gledet meg lenge til det.

…hva har du rotet deg inn i, igjen, Elle

Men når vi kom oss i gang var det ikke bare glede i meg, et snev av frykt kom også over meg, jeg tenkte “hvordan i alle dager skal dette gå, hva har du rotet deg inn i, igjen, Elle”. Men nå som vi har holdt på en stund med prøvene, føler jeg at dette er noe jeg kan og samarbeidet med skuespillerne går bra. Det er jeg veldig fornøyd med, sier debutanten. Hun har tatt sin danseutdanning i London og Oslo. Hun gjorde koreografien til Det Samiske Nasjonalteatrets jubileumskonsert «Jielemen Aavoe» i Trondheim i 2017.

Pippi ensemble ja oassi buvttadusjoavkkus/og deler av produksjonsgruppa

Sceneløsninger til besvær…

Elle Sofe har forberedt seg til regioppgaven bl. a. ved å fungere som regiassistent. Og der fikk hun da også sett hvordan få teksten, manus, ut på en scene og ta form, noe som hun, før hun begynte, anså for å kanskje være den største utfordring for henne som instruktør. – Jeg tenkte mye på hvordan man skulle løse de forskjellige scenene, men nå føler jeg at det løser seg veldig bra. Jeg fikk erfart at det hjalp veldig å bare komme oss i gang og få sett det fysisk foran oss. På den her måten trillet idéene og tankene fram for hvordan løse scenene, sier Elle Sofe

Elle Sofe som filmregissør (foto AMMienna)

… og til glede

Produksjonen av Pippi, eller rettere sagt, prøvene til Pippi startet i midten av august og har nå vart i omtrent en måned. Det som Elle Sofe anså ville bli den største utfordringen har gått over fra å gi bekymringer til noe betraktelig mye hyggeligere: – Det er veldig morsomt å se hvordan det som kun er å lese på et papir, våkner til liv og blir veldig interessant. Det er som å se et barn vokse. Og det er veldig morsomt med det meste som skjer under prøvene, med alle komiske situasjoner som frambringer mye latter under arbeidet, sier Elle Sofe med et bredt smil.

Elle Sofes Pippi

Alle kjenner Pippi fortellingen, mer eller mindre. Alle husker kanskje hva som skjer i det første møtet mellom Pippi og Tommy og Annika. De fleste husker vel Prussiluska og de udugelige politikonstablene og hvordan Pippis underlige dyrehold var. Og ikke minst, de to tyvenes desperate jakt etter Pippis gullpenger. At de aller, aller fleste kjenner disse “scenene”, har bøkene og filmene om Pippi sørget for. I Det Samiske Nasjonalteatrets samiske versjon av Pippi som Elle Sofe nå styrer vil man møte mange av de kjente karakterene og scenene, men instruktør bemerker at dette er “teater Pippi” og ikke “Pippi film”. Elle Sofe har som nevnt bakgrunn i fra dans, og det samme har hun som spiller Pippi, Marte Fjellheim Sarre. Publikum vil nok legge merke til det, når verdens sterkeste jente som for tiden snakker samisk, entrer scenen. Og det kjenner skuespillerne på daglig: – Jeg liker mye bevegelser. Og i dette stykket får skuespillerne røre mye på seg, sier Elle Sofe.

Premiere og turné med ape, hest og villa

Fredag 5. Oktober er det full trøkk i, rundt og på Villa Villekulla, for da vises en samisktalende Pippi for første gang på en teaterscene. Villa Villakulla står da på scenen i Kulturhuset i Guovdageaidnu. Etter noen kvelder i Kautokeino drar teatret på turné med både ape, hest og. Og gullpenger. Og ikke minst Pippi Nallesuohku. Her er mer informasjon om det hele. Alle bilder i saken er av Aslak Mikal Mienna (kred.).

Bildene nedenfor er fra møtet ved produksjonsstart. Saltkråkan eier og har alle rettigheter til Astrid Lindgrens forfatterskap. Her kan du kjøpe billetter til forestillingene.