For et par uker siden var mange av Norges viktigste kulturpolitikere på besøk hos Det Samiske Nasjonalteatret. Nå kommer den som kanskje er den viktigste av dem alle. Landets Kulturminister kommer på besøk og teatersjefens forventninger til besøket er store.

(govven/foto, fotomontasje: Aslak Mikal Mienna/Mona Lindseth/Venstre)

For omtrent to uker siden fikk Det Samiske Nasjonalteatret besøk av en samling viktige kulturpolitikere, når Stortingets Familie- og kulturkomite stakk innom hos Beaivváš for å bl. a. se hvordan teateret har det på hjemmebanen på Kulturhuset i Kautokeino. Her fikk man vist komiteen lokalene som man har brukt siden 1981 og som etter teatrets mening ikke lenger står i forhold til det man kan forvente å finne hos et teater med nasjonalteaterstatus (se TV-sak laget av NRK Sápmi, Ođđasat, om besøket). Komiteen består av Stortingspolitikere som representerer både de i posisjon og de i opposisjon

Og nå, to uker etter, kommer altså landets viktigste kulturpolitiker av dem alle, nemlig kulturministeren, Trine Skei Grande, på besøk. Teatersjef Rolf Degerlund gleder seg stort. Og har forventninger, store forventninger. Etter så mange år med drømmer og håp, og med mye arbeid for å få et eget bygg, så gleder man seg ekstra med slikt besøk: «Komiteen og nå kulturministeren ser nå ut til å være oppriktig interessert til å bli kjent med vår problemstilling og våre behov, som jo først og fremst er å få gode fungerende lokaler som gjør det mulig for teatret å produsere teater av høy kvalitet, under gode forhold og forutsetninger».

Kulturministeren kommer på besøk til teateret på tirsdag den 6. Mars.