Siden urpremieren 6. februar har forestillingen Vidas Extremas av Det Samiske Nasjonalteatret fått veldig mye ros. Det har vanket 5ere både fra Dagbladet og iTromsø og mediene ellers har skrevet mye bra om forestillingen. Nå går turnéen for denne maya-samiske-norske forestillingen rett over påska, da er det definitivt slutt.

Foto/Govven: Aslak Mikal Mienna
I bildet, bakerst, f. v. Nikolai Lopez, Nils Rune «Slincraze» Utsi, Luis Ricardo Cumes Gonzales, Christina Hætta, Jon Tombre, Mary Sarre, Ludwing Isaac Chicohay Mejia, Even Børsum, Carlos David Catun Quintana. Neders, f. v. Mercedes Francisca Garcia Ordonez, Ann Majbritt Eriksen, Wilson Ottoniel Puac Joj, Veronica Salinas, Iŋgor Ántte Áilu Gaup.

På lørdag 6. februar hadde Det Samiske Nasjonalteatret en meget vellykket og god urpremiere i den norske hovedstaden, hos Det Norske Teatret. Den maya-samisk-norske forestillingen Vidas Extremas ble vist for første gang, publikum tok imot forestillingen med stor jubel. Og mottakelsen der har vist seg å representere det som har skjedd siden da; forestillingen har blitt tatt imot på en veldig fin måte på sin turné etter urpremieren, også av teateranmelderne i Norge. Dagbladet ved Lillian Bikset gir forestillingen terningkast 5 og sier bl. a. «Formspråket er symbolrikt, fysisk og poetisk. Aldri jålete». Anmelder Ida Lou Larsen kaster aldri terningen i Klassekampen, men mener at «Vidas Extremas er en sterk og allmennmenneskelig opplevelse». iTromsø var på forestillingen i Tromsø og trillet en 5er og mente at dette var «Modig teater av Beaivváš”. Og scenekunst.no, som også så urpremieren opplevde forestillingen som meget spesiell og god: «Den stående applausen som vanligvis kjennes som et slitsomt pliktrituale, kjentes her som en spontan, ektefølt hyllest». Etter det har mange andre medier også sagt mye pent om forestillingen. Les samtlige anmeldelser her (t.o.m. 26.02.). Bildet her over er tatt rett etter premieren i Oslo, den 6. februar (foto: Aslak Mikal Mienna).

Omfattende turné

Forestillingen vil, når den er ferdigspilt rett etter påske, spilles totalt 35 ganger, fordelt på 18 skoleforestillinger og 17 åpne, på 17 forskjellige steder i Oslo, Nordland, Troms, Finnmark og i Nord-Finland. Hele turnéen gjøres i samarbeid med Scene Finnmark, Kultur i Troms og DKS Alta.

Om forestillingen

Dette er stor scenekunst som treffer deg i hjertet, helt uavhengig av språket

Forestillingen bygger på tekster av 4 forskjellige forfattere fra Sápmi, Guatemala og Argentina, satt sammen av forestillingens instruktør, Jon Tombre. Med seg i designergruppa har Tombre hatt med Even Børsum på scenografi og kostyme, Bernt Morten Bongo på lysdesign og Andreas Ausland på video, foto & tekst projeksjonen. 5 av de åtte i ensemblet er dyktige hip-hopere, rappere, beatboxere, artister, skuespillere fra Guatemala, mens de 3 øvrige er fra Norge/Sápmi, med bl. a. rapperen Nils Rune «Slincraze» Utsi. Forestillingen bygger på 17 tablåer, dikt, satt sammen til en unik forestilling. For i forestillingen brukes fem forskjellige språk, samisk, norsk, spansk og 2 mayaspråk. Det hele kan høres som noe utilnærmelig. Eller kanskje ikke; les gjerne det iFinnmark/Finnmark Dagblad skrev i sin gode anmeldelse av forestillingen: «De færreste av oss vil forstå alt som blir sagt hele tiden, men det er heller ikke nødvendig når strupesang, hip-hop, joik, ansiktsuttrykk, stemmebruk og bevegelser er så stramt regissert som her». De skriver videre at «Dette er stor scenekunst som treffer deg i hjertet, helt uavhengig av språket».