Julekomedien til Det Samiske Nasjonalteatret, “Dievddut” (“Herrer”), har nå premiere på fredag den 25. November, men den kunne allerede blitt vist i vår; rett etter påske og Vidas Extremas turnéen, ble forestillingen ferdig produsert og lagt på vent, til nå.

Nils Henrik Buljo, Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Egil Keskitalo (Photo: Aslak Mikal Mienna)
Nils Henrik Buljo, Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Egil Keskitalo (Photo: Aslak Mikal Mienna)

Julekomedien Dievddut/Herrer med handling lagt til et offentlig toalett på et kjøpesenter rett før og under julefeiringen, har premiere nå på fredag den 25. November. Men sannheten er at den kunne hatt premiere allerede i vår, før sommerferien og nå nylige avsluttede produksjon og turné med Mávssaheapmi/Hevn. Rett etter påske, etter at den prisvinnende og kritikerroste forestillingen Vidas Extremas avsluttet sin turné, ble manus til Dievddut dratt fram. Og tidlig ute i juni sto 3 herrer, de tre mannlige skuespillerne i denne komedien, klare for visning. Men da ble komedien lagt på vent, for i juni startet så smått produksjonen av stykket Mávssaheapmi, der både instruktør og to av skuespillerne fra Dievddut, var involvert i. Teatersjef på Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš, Rolf Degerlund, som hadde regien på Mávssaheapmi, har også regien i Dievddut, og teatrets faste skuespillere Egil Keskitalo og Iŋgor Ántte Áilu Gaup, som også var skuespillere i førstnevnte forestilling, er også å finne i komedien. Tredje herre i Dievddut er frilanser Nils Henrik Buljo.

Egil Keskitalo, Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Nils Henrik Buljo (Photo: Aslak Mikal Mienna)
Egil Keskitalo, Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Nils Henrik Buljo (Photo: Aslak Mikal Mienna)
Tilbake til «toalettkomedimodus»

Denne uken har de tre sammen med teatesjefen gått tilbake til «toalettkomedimodus», manus til Dievddut har igjen fått fokus og igjen er morsomhetene på plass. Og fredag 25. kl. 19:00, står tre herrer på scenen på Kulturhuset i Guovdageaidnu, en scene som for tiden er omgjort til et offentlig toalett, med pissoar og wc-båser og kanskje innlagt vann, klare for å underholde publikum..

En svensk julekomedie på samisk

Dievddut, eller som den heter på originalspråket, Herrar, er altså en svensk julekomedie, og vises nå på samisk for første gang. Scenespråket er Nord-Samisk. Som regel tekstes teatrets forestillinger underveis, denne blir et unntak, dvs. ingen teksting. «Toalettet», med sine båser og pissoarer, vil bli fraktet omkring i Finnmark, Nord-Finland og –Sverige, Nord-Troms og da tilslutt Tromsø tett opp mot selveste juleaften. Her er turnédetaljer.

Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Nils Henrik Buljo (Photo: Aslak Mikal Mienna)
Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Nils Henrik Buljo (Photo: Aslak Mikal Mienna)
Dievddut (Herrer)

Hva hender når tre menn med ulik bakgrunn samtidig blir innelåst i et varehustoalett under julehelgen? Hvordan har man julemoro i et varehustoalett? Hvordan deler man et glass innlagt kirsebær i rom? Hvordan holden sulten unna? Dette og andre hemmeligheter avsløres i denne heidundrende komedien om menneskelige relasjoner under merkelige omstendigheter. Vi håper at denne forestillingen skal glede publikum stort og også gi noe å tenke på før julefreden legger seg.

Årets julemoro for voksen fra Det Samiske Nasjonalteatret, den svenske komedien ”Herrer” er vel i bunn og grunn ikke noe annet enn et mikrokosmos av vår tradisjonelle familiebaserte julefeiring: et knippe mennesker er prisgitt hverandres selskap i en kort, men hektisk periode av forventet glede.

Mer informasjon.