Allerede før jul begynte prøvene på Jon Tombres Olbmot/Folk og nå, omtrent en måned før urpremieren på Svalbard/Longyearbyen på Samisk nasjonaldag, begynner man å få grep om hva vi får se.

Jon Tombre – Folk/Olbmot

Før jul samlet teatret sine egne skuespillere og musikere fra Arktisk filharmoni og kunstnerisk ledelse med Jon Tombre i spissen, i og rundt produksjonen av Olbmot/Folk. Om ca en måned på urpremieren på Svalbard/Longyearbyen vil publikum få se 10 skuespillere/aktører og musikere, i den ferdige versjon av det som nå begynner å ta form, nærmere bestemt på Samisk nasjonaldag, den 6. februar.

Neavttárat Olbmot/Folk, under prøver

Spennende og annerledes

Forestillingen vil framstå som en mer utypisk forestilling, der prøver så langt viser at Olbmot/Folk kommer til å bli en spennende forestilling der fortellergrepene som tas kan karakteriseres som uventede. Forestillingen beskrives da også som en forestilling som bl. a. «… ikke har en moral, den peker ikke på en løsning. Den er en samling fabuleringer, ord, tanker og subjektive lyder som en respons på skyggene fra fortiden.». Olbmot/Folk handler om rase og rasehygiene i nuet, dens bakgrunn og historie. Forestillingen blir lagd på en sånn måte at både samisk- og norsktalende kan forstå innholdet.

Jon Tombre – Folk/Olbmot

Folket i Folk

Jon Tombre, som i 2016 gjorde kritikerroste Vidas Extremas på det Samiske nasjonalteatret, er forestillingens instruktør/skaper, og med seg på laget har han lyddesigner Eirik Blekesaune, tekstforfatter Lars Göran Pettersson, animatør Sabina Jacobsson og teatrets husmusiker Roger Ludvigsen. Teatret stiller med 6 skuespillere/aktører, mens samarbeidspart Arktisk filharmoni bidrar med en strykekvartett. Lyd/musikk og grafisk elementer står sentralt i forestillingen. I bildet nedenfor tatt under presentasjon av årets teaterprogram, medlemmene i strykekvartetten fra Arktisk filharmoni og instruktøren selv.

Mer informasjon om Olbmot/Folk.

Arktisk filharmoni, Jon Tombre, Olbmot/Folk