Familieforestillingen Guovssahasa hálddus (Fanget av nordlyset) har sitt opphav i et gammelt samisk eventyr og er snart å se og høre i en ny måte. Instruktør og manusforfatter Nils Gaup synes det er viktig at gamle sagn og eventyr fortelles videre, som nå ved det samiske nasjonlateatret.

Nils Gaup, Egil Keskitalo, (Elin Oskal, Mary Sarre), geahččaleamis/opprøving, Guovsshasa hálddus

Musikalen “Fanget av nordlyset” (Guovssahasa hálddus) er basert på en gammel samisk fortelling om gutten som ertet nordlyset. Manusforfatter og regissør Nils Gaup husker denne fortellinga godt fra da han hørte den som barn.  – Hver gang jeg ser nordlyset husker jeg denne fortellinga, og jeg syns det er både viktig og dyrebart at dagens barn og unge også får bli kjent med de gamle samiske fortellingene, og også med de samiske mytene og figurene, sier han.

I sommer fylte Sámi Našunálateáhter Beaivváš 40 år, og det er like mange år siden at Nils Gaup debuterte som teaterinstruktør, med forestillingen “Gutten og gullfuglen”. Han var også koreograf i Beaivváš sin aller første forestilling; “Våre vidder” i 1981. I “Guovssahasa hálddus” har han med seg Knut Walle som dramaturg (han var for øvrig den aller første kunstneriske lederen ved Beaivváš, og hadde også regien på den aller første forestillinga for 40 år siden

I musikalen «Guovssahasa hálddus” møter vi flere av de samiske eventyrfigurene, blant annet čakkalakkat, gieddegašgálgu og jiehtanas. Men de er kanskje ikke like lett gjenkjennelige som de var før i tiden? I allefall, det blir action, det blir morsomt, og selvfølgelig blir det mange nykomponerte sanger, og vi er spesielt glad og fornøyd med at vi har fått med oss den unge samiske artisten Elin Oskal (årets samiske BlimE! artist) – som med dette debuterer som skuespiller ved Det Samiske Nasjonalteatret. Foruten Oskal, så står Marte Fjellheim Sarre, Mary Sarre, Nils Henrik Buljo, Iŋgor Ántte Áilu Gaup og Egil Keskitalo, som høyst syngende skuespillere.

Guovssahasa hálddus, Fanget av nordyset, har urpremiere den 8. oktober, med påfølgende turne i nord i Sápmi. Her mer info om det som snart er å se. Her nedenfor bilder fra prøver (og ellers).