Skaperen av Pelle Njoammil  gleder seg stort  til å se akkurat Pelle Njoammil på en teaterscene for første gang. Men skummelt er det også, fordi teaterdebutnervene er til å ta og føle på. Pelle Njoammil er en kjent figur for samiske barn og blir nå i påska vist for første gang.

I fjor satte Det samiske nasjonalteatret Beaivváš den viden kjente figuren Pippi på scenen, for å underholde barn og voksne i Sápmi. I år skal en mer lokalkjent størrelse, Pelle Hare, eller Pelle Njoammil som haren heter på originalspråket, gjøre det samme. Pelle Njoammil og harens skaper, Karen Anne Buljo, tar nå begge steget opp på teaterscenen for aller første gang. Debutnervene er så absolutt på plass, om ikke hos haren, så i alle fall hos forfatteren: “For meg er det stort at Beaivváš har valgt å sette opp Pelle Njoammil. Det gir meg en lykkefølelse, men er i samme tid også veldig skremmende, for utenom under studietia, så har jeg jo aldri før skrevet for teater».

Godt samarbeid

Forfatter Karen  Anne Buljo føler at samarbeidet med teatret har vært god under skriveprosessen og hun har følt seg velkommen. Særlig drar hun fram samarbeidet med instruktør Anitta Suikkari som meget uvurderlig: «Hun har vært til stor støtte og kildemessig til stor hjelp», sier Buljo.   

Gleder seg til å se løsningene

Forestilling er snart klar for å bli vist for første gang, og forfatteren ser fram til å oppleve hvordan hennes tekst, hennes fortelling, blir tolket på scenen: «Jeg gleder meg stort til å se forestillingen, og hvordan de har løst de ulike karakterenes samhandling og kommunikasjon, og hvordan barnejoiken og musikken ellers fungerer. Det blir også spennende å se kostymene. Historien i forestillingen er i ulike verdener og dimensjoner, så det blir interessant å se hvordan de løser den delen. Nåtid og gamle dager er på en måte flettet sammen, det blir morsomt å se hvordan det kommer ut til publikum», sier Buljo.

Pelle Njoammils utgangspunkt

Karen Anne er lærer, men også forfatter, oppvokst både på innlandet og kysten av Finnmark. Hun bor i Alta og har skrevet og skriver først og fremst for barn og unge, på nordsamisk. Pelle Njoammil karakteren har vært blant oss en stund allerede, som et hørespill utgitt på CD. Det er mangt som motiverer Karen Anne til å bl. a. skrive fortellinger som Pelle Njoammil: «Som pedagog  for samiske barn over en lengre tid, har jeg sett at samiske barn ikke er så kjent med semantikken i sin egen kultur, og da spesielt i forhold til muntlige tradisjoner. Da bestemte jeg meg for å skrive et hørespill for samiske barn, som veileder barna til å forstå de indre rammene av muntlige tradisjoner. Når jeg da gjorde det, ble det med historiene om Pelle Njoammil, som da er en hare som ikke gjør forskjell på noen barn og dukker opp når barnet føler seg trist».

Det Samiske Nasjonalteatrets Pelle Njoammil

«Pelle Njoammil ja Sáttomielli searat», eller på norsk, «Pelle Hare og heltene i Sáttomielli”, er navnet på Pelle Njoammil stykket som nå Det Samiske Nasjonalteatret snart begynner å vise. Urpremieren er i påska i Kautokeino, på onsdag før skjærtorsdag, den 17.4.. Etter ett par visninger i Kautokeino, er det ut på turné i Sápmi, i hele mai, der forestillingsrekka stopper opp i hovedstaden.

Stykkets instruktør er  Anitta Suikkari sammen med Lars Göran Petterson. Det er Anja Saiva Bongo Bjørnstad som har rollen som Pelle Njoammil og harens venn Risten Iŋgá spilles av Sarakka Gaup.

Her er ytterligere informasjon om Pelle Njoammil ja Sáttomielli searat.

Sarakka Gaup, Anja Saiva Bongo Bjørnstad