Koke bjørn – vises på Det Norske Teatret juni 2022

Guovžža vuoššat
Guovžža vuoššat krediteringsliste, hentet fra programmet til uteversjonen 2021

Forestillingens programblad, som forteller og forklarer «alt» om forestillingen. Programmet er fra utversjonen fra 2021.

Det er sommeren 1852 i bygda Kengis langt nord i Sverige. Prosten Lars Levi Læstadius’ åndelige vekkelse treffer samer og tornedalinger med uant kraft. Truffet blir også Jussi – en fortapt samegutt som prosten finner i grøftekanten, tar til seg og gir et navn. Samtidig forsvinner en tjenestejente, så en til, i de dype skogene. Folk drar ut for å jakte på den slagbjørnen som de antar herjer i sognet, men prosten frykter at det er en langt mer skremmende morder som er på ferde. Sammen med Jussi finner han spor av en ondskap som trenger seg stadig nærmere. 

«Koke bjørn» er en voldsom og sanselig fortelling om hvordan store begivenheter rammer en liten verden. Den er en drivende detektivfortelling om kulturkonflikter, undertrykkelse og en revolusjonær vekkelsesprest.

Sentrale personer i produksjonen

  • Av: Mikael Niemi
  • Manus & Instruktør: Leif Stinnerbom
  • Kostymedesigner: Inger Stinnerbom
  • Scenograf: Ole Thomas D. Nilut
  • Komponist & Musiker: Roger Ludvigsen
  • Joikkomponist & Joiker: Iŋgor Ántte Áilu Gaup
  • Koreograf og regiassistent: Jimmy Meurling
  • Lysdesigner: Øystein Heitmann, Hålogaland teater
  • Samisk oversettelse: Britt-Inga Vars
  • Skuespillere: Nils Henrik Buljo, Emil Karlsen, Mary Sarre, Marte Fjellheim Sarre, Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Paul Ottar Haga, Eila Ballovara Varsi, Jakob Hultcrantz, Egil Keskitalo, Anitta Suikkari

Saker skrevet på beaivvas.no om forestilling

23.10.20 – Koke bjørn flytter ut
13.11.20 – Billetter sluppet til uteforestillingen som vises flere steder
20.11.20 – Uteforestillingen tar form
22.01.21 – Urpremieren flyttes i tid og forestillingsplan endres
23.02.21 – Snart klart for show
03.03.21 – Debuterer sammen med sin helt
10.03.21 – Vel gjennomført urpremiere
04.04.21 – Koke bjørn ble ferdig

Nypremiere, på det Det Norske Teatret 17.6.2022, Scene 3 (to forestillinger), i samband med Heddadagene, Oslo. FORESTILLINGEN TEKSTES TIL NYNORSK.

Scenespråk: Nordsamisk, norsk og svensk og tornedalsfinsk. Varighet omtrent 80 min. Teatret mottar støtte fra Troms- og Finnmark og Nordland fylkeskommuner.

Teaser

Pressebilder

Fotograf Aslak Mikal Mienna, kreditering kreves ved bruk i pressen, til annet bruk kreves også tillatelse fra teatret. Disse bildene er fra uteversjonen av forestillingen, tatt på Gilišillju (Bygdetunet) i Guovdageaidnu, vinter 2021.