Hun er ung, men langt i fra en nybegynner. Hun er bare 18 år, i 13 av disse årene har hun vært skuespiller, og hun har ikke tenkt å slutte med «å strekke ut følelsene og kroppen dit rollene krever det». Nå er nemlig denne unge, men allerede erfarne skuespilleren, tanajenta Eila Ballovara Varsi,  snart å se på Den samiske nasjonalscenen.

Eila Ballovara Varsi

Eila Ballovara Varsi

Jo yngre man er, jo vanskeligere er det å vite og velge utdanning og hva «man skal bli når man blir stor». Men, så har du de som ikke sliter med de valgene. En av disse er sannsynligvis tenåringen Eila Ballovara Varsi som ser ut til å ha funnet ut av det for leeenge siden. «- Jeg har vært med i Sámi mánáidteáhter (Samisk barneteaterlag) i ti år (2006-2016). Jeg har spilt teater i hele barndommen. Etter hvert bestemte jeg meg for å ta steget videre; jeg ville gjøre karriere av det jeg holdt på med på fritiden. Så da endte jeg opp med å velge dramalinja på videregående som jeg akkurat nå er ferdig med. Jeg har altså spilt teater i 13 år, men det er først nå jeg får prøvd meg på en profesjonell scene”, sier den 18 år gamle tanajenta som nå jobber som skuespiller på Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš.

Trives på scenen

Barneteater på Tana kulturskole er hennes utgangspunkt. Etter det tok hun dramalinja ved Alta videregående skole. Hun har vært Ronja Røverdatter og Jeppe på Bjerget, og i teatersammenheng har hun også reist mye. Hun trives på scenen, ja det gjør hun. Og hun spiller gjerne på samisk, men har ennå ikke bestemt seg for hva hun ønsker å gjøre et dypdykk i: «- Jeg vil spille på samisk, det er på en måte det som er mitt ønske nummer en. Og en teaterutdanning skal jeg ha, men har ikke bestemt meg for hvilken teknikk jeg skal vektlegge; å bli en mer fysisk enn realistisk skuespiller. Heldigvis har man et helt liv å finne ut av det på», sier Eila.

En uventet telefon

Det har bare gått et par uker siden hun begynte på Beaivváš. Hun har en rolle i stykket Human Zoo. Da teatersjefen ringte, sånn liksom ut av intet, la Eila alle tilbud hun hadde fått til side og tok der og da turen rett til Guovdageaidnu og Beaivváš: “- Jeg visste med en gang at dette var et tilbud jeg ikke kunne si nei til. Det føles fortsatt litt underlig og uvirkelig at jeg fikk en sånn her jobb. Livet endrer seg fort.”, sier Eila

I bildet her ovenfor, Eila sammen med Beaivváš veteranen Mary Sarre og Human Zoo stykkets instruktør, kostymedesigner og scenograf, Bård Lie Thorbjørnsen, som under prøvene tar en titt på manuset.

Debuterer på en av landets største scener

Publikum får se Eila for første gang på en profesjonell teaterscene f.o.m. 4. oktober, og ikke på en hvilken som helst scene heller, men på en av Norges største scener. Human Zoo er en samarbeidsproduksjon mellom Det Samiske Nasjonalteatret og Nationaltheatret, og derfor har Human Zoo, og Eila, sin premiere eller rettere sagt urpremiere, i Oslo, på Nationaltheatret. Etter det reiser Eila og stykket vidt og bredt nordover og i Sápmi både på norsk, svensk og finsk side, og avslutter i Guovdageadinu i midten av november.

Le, gråte og bli forvirret

På scenen hos Det Samiske Nasjonalteatret jobber hun med profesjonelle og erfarne scenekunstnere. Hun føler seg beæret med å få jobbe sammen med dem og lære av dem. Hun har mange forventninger til det hun nå er med på: “- Jeg forventer at det blir mye latter. Og noen tårer også. Også forvirring, regner jeg med. Jeg gleder meg til å jobbe som skuespiller og å få føle hvordan det virkelig er.  Ja, også ser jeg fram til “å strekke ut følelsene og kroppen dit rollene krever det», avslutter Eila Ballovara Varsi, en fornøyd, ung og erfaren skuespiller fra Tana.

Human Zoo stykket

Her er nærmest alt om Human Zoo.