Joik- og fortellerstund

Terje Joks Henriksen, Áilloš, Ivvár Niillas (Nils I. Porsanger), Bojen Ánte (Anders M. Skum). Foto/govven Aslak Mikal Mienna

I denne informasjonen kan man lese mer om de fortellende og joikende, og hvor denne ble vist, da.

Áilloš, Ivvár Niillas, Terje Joks Henriksen og Bojen Ánte med fortellinger og joik.

Beaivváš’ skuespiller Ingor Ántte Áilu Gaup, eller Áilloš, er takknemlig når han nå har fått de eldre inn på Det samiske nasjonalteatret Beaivváš. Sammen med 88 år gamle Nils Iversen Porsanger (Ivvár Niillas) fra Tana og 73 år gamle Anders M. Skum (Bojen Ántte) fra Kautokeino, drar nå Áilloš i tillegg til en annen “ung” mann, Terje Henriksen Joks fra Karasjok, på miniturne i noen utvalgte samiske kommuner, for å underholde med joik og fortellinger.

Som Áilloš sier, allerede fra barndommen av har man fått høre joik og fortellinger på forskjellige steder. Når han som guttunge hørte folk joike, så var det ofte i forbindelser med bryllup eller at folk var beruset og gikk fra hus til hus. Å høre joik fra folk i edru tilstand var en sjelden opplevelse. Men med tiden har ting endret seg og hva gjelder joik, så har utviklingen gått i riktig retning, når joik nå til og med er en del av undervisningen på skolen. Og i hjemmene drister man seg nå ut med en joik, uten å frykte at folk nå vil tro at man er full eller gal.

Med denne forestillingen eller med denne joik og fortellerstunden, som varer omtrent 1 time, vil denne kvartetten besøke samiske steder i Finnmark, i tillegg til Utsjoki. Først og fremst vil denne “stunden” stikke innom på steder hvor eldre bor eller samler seg, men med noen unntak.

Ble første gang vist i Máze, 1.12.2010.

Bilder tatt i «stunden»

Fotograf Aslak Mikal Mienna, kreditering kreves ved bruk i pressen, til annet bruk kreves også tillatelse fra teatret.