Nå er det kun en uke til musikalen Fanget av nordlyset (Guovssahasa hálddus) av Nils Gaup vises for første gang. Og med bedring i koronasituasjonen, så får Elin K. Oskal og musikalens øvrige fem skuespillere nok engang vise teater og synge i saler der publikum faktisk sitter på alle stolene.

Elin K. Oskal, Guovssahasa hálddus (govven/foto Johan Mathis Gaup)

Nå gjenstår bare litt justering før alt er på plass, og vi er klar med vår tredje urpremiere i år, som også er vårt jubileumsår! Om en ukes tid åpner vi dørene for publikum igjen, og denne gang har vi endelig mulighet til å fylle alle setene, og vi ønsker både store og små hjertelig velkommen til å oppleve vår familiemusikal «Guovssahasa hálddus – Fanget av nordlyset.

Nils Gaup har skrevet fortellingen i «Guovssahasa hálddus». Han vokste opp i Guovdageaidnu på den tiden da fjernsynet ennå ikke hadde tatt all oppmerksomhet, da barn og unge heller kom sammen for å høre på gode samiske fortellere som fortalte sine både spennende, underlige og noen ganger også ganske skumle hendelser og fortellinger. Og nettopp en av disse fortellingene han hørte da han var barn; «Gutten som terget nordlyset» er lagt til grunn når han skrev den nye fortellingen; «Fanget av nordlyset».

Mary Sarre, Nils Henrik Buljo, Elin K. Oskal, Guovssahasa hálddus (govven/foto Johan Mathis Gaup)

Guovssahasa hálddus/Fanget av nordlyset:

I denne fortellingen er vi i 2021, og møter en familie med mor, far og barna Mikko og Áidna. Alle er opptatt med sitt, og Áidna er veldig opptatt av sosiale medier og følger ikke helt med når lillebror Mikko vil teste hva som skjer om han erter nordlyset, til tross for at bestemor har innprentet dem at det må man ikke gjøre! Nordlyset tar Mikko, og Áidna som ser at det skjer må nå prøve å redde broren sin. Men som i de fleste samiske fortellinger og sagn, og som i livet ellers, dukker det opp mange hindringer på veien, og for å lykkes med oppdraget må Áidna utfordre sine egne grenser og tørre å stå på egne bein.

Det blir både morsomt, litt alvor og kanskje også litt skummelt, men det går nok bra til slutt!

I rollen som lillebror Mikko, og i flere andre roller, møter vi den unge samiske artisten og skuespillerdebutant Elin Oskal. Storesøster Áidna spilles av Marte Fjellheim Sarre. Hunden Čalmmo spilles av Egil Keskitalo, og kjempen Jiehtanas spilles av Iŋgor Ántte Áilu Gaup. I tillegg møter vi skuespillerne Nils Henrik Buljo og Mary Sarre i flere forskjellige roller.

Fredag 8. oktober er det urpremiere på «Guovssahasa hálddus» (Fanget av nordlyset) i Guovdageaidnu. Forestillingen vises også i Karasjok, Tana, Alta, Manndalen, Tromsø, Inari, Vuotso og Kirkenes.

Her er ytterligere info om forestillingen, med bl. a. pressebilder. Billettsalget finner du her. Velkommen!

Alle forestillingsbilder er av Johan Mathis Gaup.

Marte Fjellheim Sarre, Egil Keskitalo, Guovssahasa hálddus (govven/foto Johan Mathis Gaup)
Marte Fjellheim Sarre, Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Guovssahasa hálddus (govven/foto Johan Mathis Gaup)