I samband med Hedda-dagene viser Beaivváš forestillingen Koke bjørn i Oslo. Forestillingen som tidligere kun er vist ute, på vinterstid, er nå gjort om til en inne versjon.

Jacob Hultcrantz, Eila Ballovara Varsi, Anitta Suikkari, Nils Henrik Buljo, Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Mary Sarre, Emil Karlsen, Egil Keskitalo, Marte Fjellheim Sarre, Paul Ottar Haga (ensemblet Guovžža vuoššat, foto Aslak Mikal Mienna)

Under Hedda-dagene i Oslo viser Det samiske nasjonalteateret Beaivváš Guovžža vuoššat/Koke bjørn forestillingen to ganger på fredag 17. Juni, og det skjer hos Beaivváš sitt samarbeidsteater i Oslo, Det Norske Teatret, som også er samarbeidende teater i denne produksjonen (Det Norske Teatret viser alle sine framsyninger på nynorsk). Dette er innendørsversjonen av forestillingen, som ikke er blitt vist før. Her ovenfor på bildet ser man alle ti skuespillere samlet, bildet er tatt på bygdetunet i Guovdageaidnu, i fjor vinter noe før urpremieren. Hedda-dagene er Norges største teaterfestival, og da er «hele» teater-Norge samlet i Oslo, der det blir vist en mengde teaterforestillinger og der blir også Hedda-prisen delt ut, som Beaivváš har mottatt to ganger (med forestillingene Vølunds saga og Vidas Extremas). I år er ikke Beaivváš nominert til prisen.

Uteversjonen

Forestillingen ble vist for første gang under pandemiåret 2021, ute i snø, kulde og is, og da var urpremieren i mars i Guovdageaidnu, og etter det ble uteversjonen vist kun i de nærmest liggende kommunene. Pandemien både begrenset og nærmest umuliggjorde mulighetene for å vise forestillingen på mange steder og til et større publikum. Her er liten videosnutt fra premieren, der man for anledningen urpremiere også hadde med en rein i ensemblet. Kjørereinen var bare med denne ene gangen (filmet Aslak Mikal Mienna).

Opprøvingen til inne-versjonen skjer nå i disse dager i Guovdageaidnu, da er alle ti skuespillere, assisterende instruktør og teknikken til stede for å gjøre seg klar til Heddadagene og Oslo. Her bilde fra fjorårets prøver som for så vidt også begynte med prøver i hus.

Paul Ottar Haga, Emil Karlsen, prøver/geahččaleamis Guovžža vuoššat. Foto Aslak Mikal Mienna

Her er mer informasjon om forestillingen, om fjorårets versjon og her 2022 versjonen, inne-versjonen.