Siden premieren 9. Oktober har Beaivváš sin mørke forestillingen Skoavdnji vært på turné både i Norge, Sverige og Finland. Publikum har likt det de har sett og hørt. Og det samme har teateranmeldere, der forestilling har fått meget gode skussmål; der ifra meldes det om at «forestillingens mørke og dystre innhold spilles og fortelles på en meget god og troverdig måte». Alt dette til stor glede for avtroppende teatersjef. Og nå er det slutt, der to fulle gjestespill på Det Norske Teatret toppet det hele.

Foto/Govven: Hans Olof Utsi
Egil Keskitalo, Ida Løken Valkeapää

Siden premiere den 9. oktober i Guovdageaidnu, har forestillingen blitt spilt 27 ganger på 18 forskjellige steder i Nord-Sverige, -Finland og Troms, Nordland, Nord-Trøndelag og Oslo. Man har stadig etter forestillingene opplevd et meget fornøyd publikum. Og ikke minst fornøyde anmeldere.

«Skoavdnji» forestillingen anbefales på det varmeste. Alt fungerer som det skal, skuespillerne presterer alene og i samspill, språket og musikken er topp. Alt er tilpasset med millimeters presisjon.

Kritikerne i enighet med publikum

Den samisk avisen Ávvir skriver ved anmelder Karen Anne Utsi, f.eks. slik: «Skoavdnji» forestillingen anbefales på det varmeste. Alt fungerer som det skal, skuespillerne presterer alene og i samspill, språket og musikken er topp. Alt er tilpasset med millimeters presisjon. Anmelder mener også at Beaivváš med denne forestillingen makter å få dratt ut et av samfunnets mest tabu- og skambelagte anliggender, vold i nære relasjoner, ut i det åpne rom, fra der det som regel holder til, nemlig innenfor husets fire vegger.

NSD (Norrländska Socialdemokraten) ved Jan Bergsten skriver igjen slik: «Det är en elegant lågmäld dramatik och där regissören Haukur J. Gunnarsson inte räds att utnyttja tystnaden. Den är ofta mera talande än högljudda ordväxlingar och lämnar ett större utrymme för betraktarens egna känslor inför det som utspelar sig på scen». Også NSD liker scenografien, lyssettingen og lydarrangementet. NSD tar også opp tekstingen som skjer simultant i forestillingen. Forestillingen er på samisk, tekstingen i Luleå, der NSD så forestillingen, var på norsk, og NSD utsendte, som ikke kan samisk, synes det fungerer utmerket og sier «… det går förvånansvärt bra att följa de från samiska till norska översatta replikerna. Ingen känsla av att hamna utanför handlingen».

Scenekunst.no likte også det de så, da anmelder så premiereforestillingen. Anmelder Ragnhild Freng Dale synes ikke dette bare er mørkt om vold i hjemmet, men bekmørkt. Bl. a. skriver hun: «Teateret er spill og virkelighet på samme tid, og skrømtehistoriens innramming fungerer både som kunstnerisk grep og som sosial vekker. Skoavdnji treffer en nerve – og denne nerven håper jeg Beaivváš fortsetter å røre ved». Anmelder fra scenekunst.no, som selv sier at hun ikke behersker samisk i særlig stor grad, i alle fall ikke godt nok til å kunne mene noe om replikkene, synes også tekstingen, som under premieren var på nynorsk, gjør det lett å følge også for ikke-samisktalende publikum (samme anmeldelse i PDF-form).

Klassekampen ved Ida Lou Larsen, som så forestillingen i Oslo, mener Skoavdnji gir «… en skremmende og realistisk framstilling av evig-aktuelle problemstillinger som familievold, overgrep og incest, men samtidig har stykket en slags mytisk eventyrform …». Videre skriver Lou Larsen at: «Ensemblet, seks dyktige skuespillere, skaper troverdige, enkle og realistiske personer …». Og hva gjelder det å skille seg ut hva gjelder scenekunst, så er ikke Skoavdnji noe unntak for Beaivváš: “Som vanlig med Beaivváš – annerledes og spennende scenekunst”.

Avslutter på topp

Skoavdnji 2015 - Foto/Govven: Aslak Mikal Mienna
Bård Lie Thorbjørnsen, Haukur J. Gunnarsson, Øystein Heitmann, Frode Fjellheim (neavttárat duogábealde/skuespillerene i bakgrunnen)

Det er avtroppende teatersjef Haukur J. Gunnarson som har hatt regien på forestillingen og som kjent er dette hans siste instruktørjobb som teatersjef på Beaivváš. Selvfølgelig gleder det han at man har fått en slik god tilbakemelding, både fra publikum og fra kritikere. «Det er jo svært gledelig å avslutte på topp. Skoavdnji er vel også en av de forestillingene som jeg vil rangere meget høyt hva gjelder min estetikk her på Beaivváš, det gjør jo at det føles ekstra godt å ha fått dette til”.

Gunnarsson hadde også regi på Skoavdnji når den ble satt opp første gang, også da på Beaivváš, i 1994, under hans første periode som teatersjef på Beaivváš. Da opplevde man også gode tilbakemeldinger. Til spørsmålet om han valgte Skoavdnji fordi det var et trygt forestillingsvalg, med suksess da og da nå, så mener Gunnarsson at det heller kanskje var et mer modig enn et trygt valg: «Jeg risikerte å kopiere meg selv i regiarbeidet, men jeg mener at vi har maktet å lage en ny forestilling i forhold til 94-versjonen, der det meste har et annet og nytt uttrykk». Det sier Haukur J. Gunnarsson, som kun har en måned igjen av sin absolutt siste teatersjefperiode på Beaivváš. Når han da går av i slutten av desember, så har han vært sjef på det samiske nasjonalteatret i to forlengende åremålsperioder, i totalt 15 av Beaivváš sine 35 år (se også denne saken).

Nå er altså også Skoavdnji anno 2015 slutt. Man avsluttet turnéen i Oslo den 19. og 20. november, med to fulle gjestespill hos Det Norske Teatret.

Dette er Skoavdnji/Nattskygge 2015 versjonen.