Når Det Samiske Nasjonalteatret som den første i historien nå får Pippi Langstrømpe opp på en samisk teaterscene, så er det Marte Fjellheim Sarre som har fått æren av å spille verdens sterkeste jente. Hun er veldig fornøyd med å være verdens første samiske Pippi, men hun er også veldig glad for at den viktige historien Pippi representerer, nå gjøres tilgjengelig for samiske barn og unge.

Marte Fjellheim Sarre

Pippi har siden den første boken fra 1940-tallet dukket opp på mange måter og former, og ikke minst språk, stort sett over hele verden. Men aldri før har Pippi vært på en samisk teaterscene, i alle fall ikke før nå, for nå setter Det Samiske Nasjonalteatret opp Pippi Langstrømpe, eller som hun heter på samisk, Pippi Nallesuohku. Og den som er valgt ut og blitt spurt om å bekle Pippi-rollen er den 28 år gamle Marte Fjellheim Sarre. Fjellheim Sarre hadde ingen problemer med å takke ja til å være Pippi, snarere tvert imot: – Det føles fantastisk å få muligheten til å være med. Spesielt fordi jeg har et nært forhold til Pippi fra før av. Det er på tide at samiske barn og unge får muligheten til å se Pippi Langstrømpe på samisk, sier Fjellheim Sarre.

Viktig at Pippi også gis til samiske barn

Marte, som nå bor i Oslo, er fra den samiske kommunen Karasjok. I sin oppvekst ble hun godt kjent med Pippi gjennom bøkene og filmene: – Jeg kan huske at jeg så opp til den åpenhjertige og modige jenta. Pippi stiller spørsmål til normer og regler, og hun er veldig flink til å argumentere for hvorfor de kanskje ikke bør gjelde for alle. I tillegg har Pippi et annet aspekt ved seg ved at hun er jente, og at hun har typiske personlighetstrekk som samfunnet av og til forbinder med å være maskuline. Men hun lar ikke dette begrense hvem hun er, og derfor er hun også et forbilde som viser at det går an å være jente på flere vis – det er mulig å være annerledes, sier Marte. Danseren, dansepedagogen og skuespilleren er derfor veldig fornøyd med det Pippi står for, blir nå presentert for samiske barn, på samisk.

Marte Fjellheim Sarre/Njuorju Niilá
Marte Fjellheim Sarre som Njuorju Niilá

Kanskje heller Herr Nilsson

Marte Fjellheim Sarre er utdannet danser, hun har tatt danseutdanningen ved Universitet i Stavanger og i Nederland. Hun har etter det jobbet som dansepedagog og danser, men har også skuespillererfaring, med dyreroller som spesialitet: På Det Samiske Nasjonalteatret var hun selungen Niilá, hovedkarakteren i forestillingen Njuorjo Niilá (Snorre Sel). Hun var røyskatta Tjeskie i Åarjelhsaemien teatere (Sydsamisk teater) sin oppsetning av «Plupp». Erfaringsmessig ville det kanskje vært naturlig at hun inntok rollen som apen Herr Nilson i Pippi Nallesuohku forestillingen, men det ble altså Pippi. Men det er vel kanskje like bra, i og med at Pippi er en veldig aktiv person, som er både høyt og lavt, og da er det sannsynligvis ikke noen ulempe at den som bekler Pippi-rollen har god fysikk: – Pippi er en aktiv og sterk jente. Jeg tror jeg kan ta med meg mye av min bakgrunn som danser inn i rollen, både fordi jeg også er fysisk sterk, men også fordi det kan skape muligheter til å jobbe mer aktivt med dans og bevegelser på scenen, sier Fjellheim Sarre.

Tar rollen i ren Pippi-ånd

Det er selvfølgelig Astrid Lindgren fra Sverige som skrev historiene om Pippi som nå Det Samiske Nasjonalteatret viser, og det er med en slags ærefrykt Marte går over til å bli Pippi f. o. m. oktober 2018: – For meg er det viktig at barn og voksne kjenner igjen den Pippi de har blitt kjent med gjennom bøker og filmatiseringer. Det er mange som har et forhold til Pippi. Det er altså en stor utfordring å spille Pippi, men i ren Pippi-ånd så sier jeg som henne: Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert, sier Marte.

Pippi premieren er i oktober

Det Samiske Nasjonalteatret har premiere på Pippi Nallesuohku den 5. oktober, med påfølgende turné i Sápmi. Instruktør er Elle Sofe Sara (tidligere Henriksen). Marte Fjellheim Sarre er en av 8 skuespillere i stykket, der i blant bl. a. Egil Keskitalo, Nils Henrik Buljo og Sarakka Gaup. Saltkråkan eier og har alle rettigheter til Astrid Lindgrens forfatterskap. Her kan du lese mer om forestillingen. Fotograf alle bilder i saken, Aslak Mikal Mienna.

Pippi ensemble sammen med deler av produksjonsgruppa