Nå har Beaivváš hatt sin første premiere denne høsten, og denne gang har man på scenen en litt annerledes forestilling enn det man pleier å ha. “Imaštalan/Undre mæ på” er en teaterkonsertforestilling med en skuespiller og en musiker på scenen. Og med brystkreft som tema.

Mary Sarre, Imaštalan.

Bakgrunnen for forestillingen er forfatterens, Eva Dons´ personlige erfaring med brystkreft og sykdomsforløp. Da hun var syk med brystkreft skrev hun dagbok, og hun begynte å høre sanger, og kom da på at dette kan hun lage en forestilling av, og slik ble det. Eva Dons har også skrevet sangtekstene. Rawdna Carita Eira har skrevet joikteksten til Atossas joik som Mary Sarre har komponert, og Roger Ludvigsen har hatt ansvaret for musikken i vår forestilling.

Under cellegiftbehandlingen begynte sanger å komme til meg.

Eva Dons, forfatter av Undre mæ på

Mennesket er fortellere og vi deler for å kunne forstå våre liv. For meg ble det presserende å skrive for å forstå det som skjedde da jeg plutselig ble alvorlig syk.  Jeg måtte bli kjent med meg selv på ny. Under cellegiftbehandlingen begynte sanger å komme til meg. Sammen med musiker og arrangør Ole Kristian Wetten lagde jeg 8 sanger og grunnlaget til forestillingen Undre mæ på ble skapt,” forteller Eva Dons, som også er forestillingens instruktør og komponist.

Imaštalan/Undre mæ på  har blitt en fin teaterkonsertforstilling, med tekster, sanger, joik og musikk, som presenteres av skuespiller Mary Sarre og musiker Roger Ludvigsen.

Etter premieren, i Guovdageaidnu 2. september vises den også i Manndalen, Hetta, Alta, Utsjok, Inari, Kirkenes, Varangerbotn, Karasjok og Tromsø.

Her er mer om Undre mæ på/Imaštalan

Dette skrive NRK Sápmi om forestillingen.

NRK Sápmi sin radiosak om forestillin