Jag är tusen år

Govven/Foto: Hans-Olof Utsi
Kicki Sevä Bramberg, Marja Lisa Thomasson, Henrik Gustafsson. Govven/Foto: Hans-Olof Utsi

Forestillingens programblad, som forteller og forklarer “alt” om forestillingen.

Mon lean duhát jagi krediterenlistu/krediteringsliste

Infoblad 1. Infoblad 2 (også turneplan)

Jag är tusen år er en forestilling produsert av Giron Sámi Teáhter, Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš, Dramaten, Norrbottensmusiken og Norrlandsoperan i forbindelse med prosjektet “Rock-Art in Sápmi”, som er en del av det Europeiske Kulturhovedstadsåret i Umeå 2014. Urpremieren er på Norrlandsoperan 5. Mars 2014, og deretter er det klart for turné på svensk, finsk og norsk side av Sápmi.

Tegn risset inn i berghellere for flere tusen år siden. En 900 år gammel arabisk mynt på en nordsamisk offerplass. Ei samejente som setter fart på den kristne misjonen i nord, og en samisk prestesønn som adles og forhindrer at utpekte noaider blir brent på bålet.

“Jag är tusen år/Mun lean duhát jagi” er en spennende musikalsk reise gjennom tid og rom, en fortelling om hvordan den samiske og den svenske historien ble vevd sammen og om hva som egentlig skjedde da århundrer av gjensidig respekt ble glemt fordi bergverksindustrien for alvor gjorde sitt inntog i Sápmi. Forestillingen skildrer ulike møter mellom den samiske kulturen og storsamfunnet fra eldre tider frem til i dag, og musikalske mellomspill skaper broer gjennom tiden.

“Jag är tusen år/Mun lean duhát jagi” gir et bilde av det samiske folkets historie og idéverden samtidig som den peker framover mot en ny generasjon samer. Historien fortelles gjennom joik, sang, musikk, bevegelse og skuespill.

  • Giehtačálus/Manus: Erik Norberg
  • Bagadalli/Regi: Lena Engqvist Forslund
  • Lávdehábmen/Scenografi: Ulla Dahlström
  • Bivttashábmen/Kostymer: Britta Marakatt-Labba
  • Koreográfa/Koreografi: Elle Sofe Henriksen
  • Musihkka/Musikk: Svante Henrysson
  • Čuovgahábmen/Lysdesign: Erik Nordlander
  • Jietnahábmen/Lyddesign: Anders Rimpi
  • Videohábmen/Videodesign: Liselotte Wajstedt
  • Skuespillere: Kicki Sevä Bramberg, Nils Henrik Buljo, Leammuid Biret Ravdna, Marja Lisa Thomasson, Paul Ol Jona Utsi & Henrik Gustafsson.

Forestillingen er på svensk og samisk (nord- og sørsamisk), er tekstet. Passer ungdom og voksne. Varighet ca. 2 timer med pause. Urpremiere på Norrlandsoperaen i Umeå 5. mars 2014.

Pressebilder

Fotograf Hans Olof Utsi, kreditering kreves ved bruk i pressen, til annet bruk kreves også tillatelse fra teatret.