Norsk kritikerlags Seksjon for teater, musikk og dans har nå nominert Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš sin forestilling Vidas Extremas til kritikerprisen 2015-2016.

Vidas Extramas ensemble (govven/foto: Aslak Mikal Mienna)
Vidas Extramas ensemble (govven/foto: Aslak Mikal Mienna)

Norsk kritikerlags Seksjon for teater, musikk og dans har nå nominert Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš sin forestilling Vidas Extremas til kritikerprisen 2015-2016 (bilde til venstre fra forestillingen).

Rolf Degerlund
Rolf Degerlund

Teatersjef på Det Samiske Nasjonalteatret Rolf Degerlund jublet stort når han ble oppringt og ble gitt den nyheten: Det er med stor stolthet vi tar imot denne nominasjonen, det betyr mye for vår selvtillit og at vi lager mye god teater, og at vi er en viktig del i det samiske og internasjonale teatersamfunnet. Både Det Samiske Nasjonalteatret og vår samprodusent i Vidas Extremas produksjonen Hætta Productions danser nå av glede. Takk/giitu!

Det er ikke sinte anklager mot imperialisme, undertrykkelse og diktatur

Slik begrunner kritikerlaget nominasjonen til prisen, som blir delt ut på Litteraturhuset i Oslo torsdag 29. september: Vidas Extremas er et fascinerende konglomerat av rituelle tablåer. En organisk sammensetning av talte, sungne og skrevne tekster, av urgamle og moderne, duggfriske fysiske uttrykk, en bruk av stemme og kropp som åpenbart er hentet fra aktørene og dypet av kulturene de tilhører. Regissør Jon Tombre har, i samarbeid med scenograf Even Børsum og lysdesigner Bernt Morten Bongo, nærmet seg denne materien med lydhørhet og fingerspissfølelse.  Det er ikke sinte anklager mot imperialisme, undertrykkelse og diktatur som her står på dagsorden, snarere en slags samling i bånn: Hvem er vi, hvor kommer vi fra, hvor står vi nå? En bearbeidelse av historien og sorgen over de forsvunne, med de virkemidlene som er tilgjengelige.

To andre er også nominert, disse er Pia Maria Roll i Nå løper vi, i samarbeid med Brageteatert og Teater Ibsen i Skien, og Laurent Chétouane for regi i Den Stundesløse, Nationaltheatret.

Relaterte lenker:

Ludwing Isaac Chicohay Mejía ”Zupa”, Wilson Ottoniel Puac Joj ”Picho” (foto/govven: Aslak Mikal Mienna)
Ludwing Isaac Chicohay Mejía ”Zupa”, Wilson Ottoniel Puac Joj ”Picho” (foto/govven: Aslak Mikal Mienna)