Illustrasjon: Didrik Magnus-Andresen

Teaterkonserten er basert på historien om den samiske bjørnejegeren Olof Elias Tomasson fra Sør-Helgeland. Han ble født i Brønnøy i 1814 og døde 20.03.1895. Han var sønn av en rik reineier, Stor-Tomas. Ol-Tomså skjøt sin første bjørn da han var 17 år gammel og ble etter hvert en sagnomsust bjørnejeger. Vi vet at Ol Tomså minst fire ganger sloss med bjørn. To ganger ble han hardt skadet. Etter å ha skutt mer enn 109 bjørn, mottok han gullmedalje fra Kong Oscar II for sin dyktighet og tapperhet som bjørnejeger. Han var gift to ganger, fikk seks barn – men alle hans barn døde før de ble voksne, og han har ingen direkte etterkommere. Da han døde i 1895 var han utmeldt fra statskirka.

Rammen for fortellingen er brokker av Ol Tomsås liv, men med størst vekt på den fatale kampen med bjørnen der han nesten blir drept selv. Gjennom denne fortellingen blir publikum kjent med grunnleggende elementer i en samisk forestillingsverden; de tre gudinnene Juksáhkká, Sáráhkká og Uksáhkká, bjørnejakten og bjørnen som et hellig dyr.

Historien tar for seg universelle tema som forholdet mellom liv og død i samisk tradisjon, forholdet mellom menneske og natur og tro og tvil.

  • Ovttasbargu/I samarbeid med: Arktisk filharmoni & Davvi-Senter for scenekunst
  • Čálli/Av: Rawdna Carita Eira
  • Šuokŋadahkki/Komponist: Frode Fjellheim
  • Bagadalli/Instruktør: Rolf Degerlund
  • Koreograf/Koreográfa: Marte Fjellheim Sarre
  • Álgočájálmas/Urpremiere:  06.05.23 Båddodjo Bodø