Samisk Nasjonladag i år blir for Det Samisk Nasjonalteatret, ekstremt nytt og spennende. Nytt, fordi man da for første gang har en premiere, att på til, en urpremiere, i den norske hovedstaden og rett og slett fordi man da byr på en meget spennende forestilling, den maya-samiske forestillingen Vidas Extremas.

Vidas Extramas ensemble (govven/foto: Aslak Mikal Mienna)
Vidas Extramas ensemble (govven/foto: Aslak Mikal Mienna)

For første gang i historien har Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš premiere og att på til, en urpremiere, i den norske hovedstaden Oslo. Og når man nå gjør det, så gjør man det selvfølgelig på den samiske nasjonladagen, lørdag den 6. februar. Og det man byr på er helt i tråd med det nasjonalteatret skal gjøre og vise, nemlig en forestilling som bygger på og har urfolkstema som innhold og delvis også uttrykk og har en høy grad av internasjonalitet i seg, der maya, samisk og norsk, møtes. 3 skuespillere/artister fra Sápmi, sammen med 5 artister/skuespillere, som representerer maya-kulturen, er nå straks klar til å vise «Vidas Extremas – en dans på livets ytterkanter». På Det Norske Teatret kommer de å til å ha urpremieren på lørdag. Det blir også en ekstra forestilling på søndag, før det bærer på turné nordover, med første stoppested på Vinterlysfestivalen, Mo i Rana, neste uke tirsdag den 9.. Etter det går turen lengere nordover og også innom Finland. Når det hele avsluttes i Kautokeino/Guovdageaidnu etter påsken, har forestillingen vært 17 forskjellige steder, vist 17 åpne og 18 skoleforestillinger. Det hører med til historien at begge forestillingene i Oslo har vært utsolgt en stund, og generalprøven som går på fredag den 5., vil også etter alle solemerker bli full.

Forestillingen bygger på tekster av 4 forskjellige forfattere fra Sápmi, Guatemala og Argentina, og som etterhvert er blitt satt sammen av han som også har regi på forestillingen, nemlig Jon Tombre. Med seg på laget har Tombre hatt Even Børsum på scenografi og kostyme, Bernt Morten Bongo på lysdesign og Andreas Ausland i video, foto & tekst projeksjonen.

Nøkkelord i forestillingen er forsvinning, overlevelseskraft og håp. Les gjerne programmet til forestillingen som tar steget videre i forhold til nevnte ord. Programmet er rent faktamessig også nyttig å ta en titt på. Du kan også lese om forestillingen her, her får man også en grei oversikt over turnéen, en turné som gjøres i samarbeid med Scene Finnmark, Kultur i Troms og DKS Alta. Forestillingen gjøres i et samarbeid med Hætta Productions, og da Sotz’il Jay og Guatemaya fra Guatemala.

Her er pressebilder og denne korte teaseren gir i det minste et lite innblikk på hva som kommer til å stå på scenen f.o.m. den samiske nasjonaldagen t.o.m. etter påsken.

 

Oassi/deler av ensemblet, Áilloš (govven/foto: Aslak Mikal Mienna)
Oassi/deler av ensemblet, Áilloš (govven/foto: Aslak Mikal Mienna)