Om mus og menn

Egil Keskitalo, Álloš, ensemble. Govven/foto Marit Anne Evanger

Forestillingens programblad, som bl. a. forteller hvem som var involvert i produksjonen og mer om noen av de sentrale personene i produksjonen, ellers annet om og rundt forestillingen.

Sáhpánat ja olbmot  (Om mus og menn/Of Mice and Men) foregår i et mannsdominert landarbeidermiljø, et hardt og kynisk miljø hvor det finnes liten plass for følelser, og kampen for å overleve synes å være det vesentligste.

I kontrast til dette avdekkes forholdet mellom to omstreifende landarbeidere, George og Lennie. De har holdt sammen i tykt og tynt, og en gjensidig avhengighet har vokst frem. George har tatt seg av den tilbakestående Lennie fra han var liten. Egentlig er han harmløs i sin naivitet, men når den fysisk sterke Lennie blir skremt, blir han helt uberegnelig. Han har en ulykksalig forkjærlighet til myke ting – mus, kaniner, hundvalper, bløte stoffer og kvinnehår – som dessverre lett kommer til skade i de kraftige nevene. Det er Georges oppgave å beskytte Lennie mot hans destruktive tendenser, mot samfunnet rundt dem og mot hans egen styrke – som blir hans svakhet – og som fører til en katastrofe til slutt…

Sáhpánat ja olbmot  er en livsbekreftende fortelling om menneskers innerste håp og drømmer. Om urettferdighet, klasseskille, vennskap og om mennesker på vandring i jakten på en jobb og et bedre liv.

John Steinbeck (1902-1968) fikk sitt store gjennombrudd med Of Mice and Men i 1937. Han dramatiserte straks romanen, og stykket fikk kritikerprisen i New York året etter. Han mottok Nobelprisen i litteratur i 1962.

  • Dramatiker/Čálli: John Steinbeck
  • Oversetter/Sámás: Nils Isak Eira
  • Instruktør/Bagadalli:  Kim Dambæk
  • Scenografi og kostymer/Lávdehábmen ja biktasat: Åse Hegrenes
  • Komponist/Komponistta: Roger Ludvigsen
  • Lysdesign/Čuovgahábmen: Torill Lund
  • Skuespillere/Neavttárat: Egil Keskitalo, Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Svein Birger Olsen, Nils-Henrik Buljo, Toivo Lukkari, Ingá Márjá Sarre, Gøran Østerbøl

Forestillingen er tekstet til norsk. Premiere 01.10.10, Guovdageaidnu.

Pressemeldinger og saker skrevet på beaivvas.no

08.09.2010 Stor klassiker første gang på samisk
Čakčat -10 Tårene kommer når skuddet faller
Čakčat -10 Språklige utfordringer på samisk scene

Videoteaser

Turne ja plakat

Pressebilder

Fotograf Hans Olof Utsi, kreditering kreves ved bruk i pressen, til annet bruk kreves også tillatelse fra teatret.