Det Samiske Nasjonalteatret deltok på Heddadagene som ble arrangert i Oslo 8. til 17. juni i år. Den siste dagen ble Hedda-prisen delt ut, men i år var ikke teatret nominert. På dagene i Oslo deltok teatret med en forestilling som bygger på Áillohaš sin tekster og joik. Man lyktes godt med de to forestillingene.

Nils Henrik Buljo, Mary Sarre, Áilloš, Egil Keskitalo

Det Samiske Nasjonalteatret deltok på Heddadagene som ble arrangert i Oslo 8. til 17. juni i år. Den siste dagen ble Hedda-prisen delt ut, i år var ikke teatret nominert og med det visste man på forhånd at det kanskje ikke ble pris, noe det heller ikke ble. For to år siden opplevde teatret det motsatt. På dagene i Oslo deltok teatret med en forestilling som bygger på Áillohaš sine tekster og joik. Man lyktes godt med de to forestillingene, med to fullsatte saler på begge forestillingene. Forestillingene ble vist hos teatrets gode samarbeidsteater i Oslo, Det Norske Teatret. Det er i norsk målestokk et stort teater som viser alle sine egne forestillinger på nynorsk. Når Det Samiske Nasjonalteatret er i Oslo med sine forestillinger så vises de i de aller fleste tilfellene hos Det Norske Teatret. Det Norske Teatret er ikke som vi et turnéteater, men de har likevel besøkt oss ved et par tilfeller, senest sist påske med forestillingen Haugtussa, der Ane Dahl Torp var skuespiller.

På Hedda-dagene med Áillohaš sine tekster og joik

Sammen med Det Samiske Nasjonalteatret deltok 31 teatre fra det ganske land, bl. a. Åarjelhsaemien Teatere, det sørsamiske teatret og det Nordnorske teatret Hålogaland Teater. Under Heddadagene ble det vist 45 ulike forestillinger, og en av disse var Beaivváš sin forestilling med Áillohaš sine tekster og joik. Skuespillere og joikere i forestillingen er Egil Keskitalo, Mary Sarre, Nils Henrik Buljo og Áilloš. Musikere i Oslo var Roger Ludvigsen og Patrick Shaw Iversen. Dette er en 50 minutter lang tekstforestilling, som har en mengde joik og musikk i seg.

Hedda-prisen

Hedda-prisesn ble altså delt ut på dagenes siste dag, søndag, her ser du hvem som ble årets vinnere.  Det Samiske Nasjonalteatret mottok prisen for et par år siden, for forestillingen Vidas Extremas, i kategorien “Særlig kunstnerisk innsats”. Teatret fikk også prisen i år 2000, den gang i samband med forestillingen Vølunds saga.

Nils Henrik Buljo, Mary Sarre, Áilloš, Egil Keskitalo