Forestillingen Máid Sárá čiegada, Det Sara skjuler, har nå lagt bak seg urpremierehelga, hjemme i Guovdageaidnu, og drar nå ut på turné, en turné som går i Sápmi og tar også turen innom Oslo. Turen avsluttes med to forestillinger hjemme i påska.

Čájálmasmátki busse/Turnébuss Máid Sárá čiegada, govven/foto Brita Triumf

Fredag 24. februar hadde forestillingen Det Sara skjuler urpremiere på teatrets lokaler i Guovdageaidnu. I tillegg til urpremieren så ble forestillingen vist her hjemme søndag 26.2. og også to ganger som skoleforestilling. Nå drar forestillingen på turné, og turen går til norsk, svensk og finsk side, og Kirkenes er turnéens første stoppested. Der vises forestillingen både som en åpen og en skoleforestilling. Etter dette vil forestillingen ennå bli vist tjueto ganger, 13 åpne og 9 for skoler. Skoleforestillingene blir vist i samarbeid med fylket, ved DKS tjenesten. Forestillingen vises også i Oslo. Forestillingen blir satt til sides og avsluttes rett etter at man til slutt viser forestillingen to ganger hjemme i Guovdageaidnu i påska.

Forestillingen behandler viktige og alvorlige saker, nemlig voldtekt. I denne forestillingen, voldtekt som Sara i forestillingen, opplever, og hvordan hun og hennes venner og jevnaldrende, og samfunnet rundt, behandler og møter denne hendelsen. Forestillingen vises på en litt annerledes måte en vanlig på teater; publikum sitter helt ved scenekanten, begge sider av scenen, som i en «catwalk», og dette resulterer i at publikum nesten blir en del av det hele.

Her mer info om forestillingen og detaljer om turneruta.

Marte Fjellheim Sarre, Kristian Tapio, Anja Bongo Bjørnstad, Henrik Spantell Valdermo, Máid Sárá čiegada. Govven/foto Aslak Mikal Mienna