Da Siri Broch Johansen engang i sin ungdom var på bilreise fra hjemplassen Tana til Oslo, endte hun opp å kjøre feil, i Hetta, Enontekiö. Der, i veikrysset i den finsk-samiske bygda 80 km sør for Kautokeino, tok hun og vennene hennes av til venstre. Hun skulle selvfølgelig kjørt mot høyre. Men det ble altså venstre. Veien til venstre går rett øst, inn i de dype, mørke, finske skogene. Hva som skjedde der, det vil hun ikke si så mye om. Det blir i alle tilfeller en teaterforestilling av det som kanskje innrømmer det, for på den 3. oktober blir det urpremiere på hennes «Til venstre i Hetta», på samisk «Gurut guvlui Heahtás”, hos Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš.
“Vi kjørte feil, ja, men det her var jo før google maps var oppfunnet, for å si det sånn, det var lettere å kjøre feil i den tiden. Der var vi, langt inni skogene, uten veikart og uten retningssansen i orden», sier Broch Johansen. Selve turen bet merke og står som inspirasjon for hennes nye teaterstykke. Teaterstykket som da er hennes helaftens-debut, handler om en biltur, bortenfor og østenfor Hetta. En type roadmovie av en teaterforestilling, med 4 ungdommer på tur. Et “roadteater”, altså. Som handler om, sier Siri, om «det å velge en annen vei enn det som forventes. For det er vel også noe å finne i den retningen som man ikke egentlig skulle dra, noe som også kan gi noe, noe bedre også, kanskje, enn det som på en måte var bestemt».
Handlingen i korte trekk: Anne og Piera legger ut på en biltur fra Tana til Oslo sammen med to av Pieras venner. Det er glatt, og i Hetta svinger ungdommene feil vei og på en øde strekning kjører bilen av veien. Ungdommene tar seg frem til et eldre ektepar, Elle-Siina og Jorma, og må bli der en stund mens de venter på hjelp. Med ett tar livene deres en helt ny vending og en bortglemt og fortrengt historie rulles opp i dagen. En røft og morsomt teaterstykke som tar for seg forholdet mellom det samiske, norske og finske på en ny og overraskende måte.
Siri har tidligere skrevet 3 teaterstykker, men ikke tidligere en såkalt “helaftens“. Hun har også selv spilt i sine egne og også hatt regi og har også spilt på andre teatre. Men nå har hun altså lagt sin første helaftens for Beaivváš, som kommer til å sette stor tyngde på produksjonen, noe hun gleder seg stort til: «Tenk, nå skal masse dyktige folk behandle min tekst og gjøre det om til teater. Det kommer til å være profesjonelle lysdesigner, scenograf, skuespillere, teknikere o.s.v., som nå tar denne videre til scenen. Også stor turné i etterkant av premièren, til mange steder i Finland og Norge, og også i Sverige. Jeg gleder meg», sier Broch Johansen. Så, egentlig er hun bare glad, med et snev av frykt, selvfølgelig, for nå skal et stort stykke arbeide, som har pågått mer eller mindre siden 2008, i rykk og napp, med masse forkastet tekst framover i skrivearbeidet, realiseres. «Klart det blir litt skummelt også, man tenker jo på hva folk kommer til å mene som stykket, men jeg har tillitt til instruktøren Mette Brantzeg og måten hun jobber på, så det kommer nok til å gå bra», sier Broch Johansen. Hun synes også det blir spennende og småskremmende å se om skuespillerne finner sine respektive karakterer, på den måten hun har tenkt seg (på bildet her ovenfor ser vi deler av produksjonsteamet, ett par sentrale personer mangler, bl.a. skuespillerne Ingá Márjá Sarre og Anitta Suikkari, og forfatteren selv, Siri Broch Johansen – foto av Aslak Mikal Mienna).
Sentrale personer i produksjonen:
Av: Siri Broch Johansen
Regi: Mette Brantzeg
Scenografi og kostyme: Erik Annar Evensen
Lysdesign: Morten Reinan
Skuespillere: Áilloš, Anitta Suikkari, Ingá Márjá Sarre, Ánte Siri, Niillas Holmberg, Espen Østman
Varighet: ca. 75 min. Obs! Forestillingen blir simultantekstet til norsk.
Infoark om forestilling, turné etc.