I mørketidslys

Foto/Govven: Aslak Mikal Mienna
Nils Henrik Buljo, kulturskuvlla mánát, Egil Keskitalo, Skábmačuovggas. Govven/foto Aslak Mikal Mienna

Skábmačuovggas (I mørketidslys) var en forestillingsrekke som teatret hadde i årene 2008-2013. Det var daværende teatersjef Haukur J. Gunnarsson som ønsket at teatret, sammen med samarbeidspartene koret Dimitri joavku og kommunens kulturskole, skulle underholde publikum “med salmer, sanger og tekster hentet fra årstiden” i mørketida, i desember. Sammen på scenen sang, danset og spilte teatrets skuespillere, Dimitri joavku og kulturskolens barn. På hver Skábmačuovggas var det en teaterdel, f.eks. viste man en forkortet versjon av Charles Dickens “A Christmas Carol” (En julefortelling/Okta juovlamuitalus). De fleste årene gikk billettinntektene til et veldedig formål, man ga det hele til hjelpeorganisasjonen Mama Sara for arbeidet det gjorde blant masaier i Tanzania. Forestillingen ble hvert år vist to ganger.

Skábmačuovggas 2013

I 2008 samarbeidet, arrangerte og viste Beaivváš, Dimitri joavku og Kulturskolen i kommunen, for første gang en forestilling som de kalte for «Skábmačuovggas», på norsk «I mørketidslys» og tanken var at dette skulle bli en årlig førjulsgreie. Og det ble og det har ikke bare blitt med snakk, for; nå, i 2013, så kan Beaivváš, Dimitri joavku og Kulturskolens barne- og ungdomskor igjen ønske alle, som søker etter å få over seg en «mørketidsfølelse», som ønsker seg for en stakken stund pause fra førjulshysteriet og få seg en varm og god opplevelse, velkommen til Skábmačuovggas, den 6. i rekken. Og som i de 5 foregående, så vises denne 2 ganger, slik: Kulturhuset, onsdag den 11.12. og torsdag den 12.12., begge dager kl. 18:00 (varighet ca 1 time).

Og som tidligere, så deltar Dimitri joavku og koret fra Kulturskolen, med sang, der Beaivváš skuespillerne også bidrar noe, og så viser i Beaivváš en jule-/førjulsforestillingen, en bit fra Čharles Dickens «A Christmas Carol» («En julefortelling») (som i fjor), der vil sikkert også noen fra korene også bidra.

Og som også har vært tradisjon siden 2009, så går billettinntektene uavkortet til hjelpearbeidet til Mama Sara Educaton Foundation, blant masaier i Tanzania. Siden 2009 har Skábmačuovggas samlet inn i overkant av 80 000 kr til hjelpearbeidet.

Saker skrevet på beaivvas.no om forestillingen:
26.11.2013 «I mørketidslys» (Skábmačuovggas) 2013
09.12.2013 Sang, teater og kunst bygger skole
20.12.2013 Over 20 000 til skolebygg

Forestillingsbilder Skábmačuovggas 2013

Fotograf Aslak Mikal Mienna, kreditering kreves ved bruk i pressen, til annet bruk kreves også tillatelse fra teatret.

Skábmačuovggas 2012

Skábmačuovggas begynner for alvor å bli en mørketids-tradisjon i Kautokeino. For nå arrangeres forestillingen for femte gang på rad, med de samme involverte som tidligere, nemlig Beaivváš, Dimitri joavku og Kulturskolens sangkor. Første forestilling er fredag 14. desember kl. 1800 på Kulturhuset og da andre forestillingen, mandag den 17. desember, samme tid og sted. Forestillingen vises altså som før, 2 ganger.

I år er det nytt materiale å se; selvfølgelig er det mye sang, som passer til årstiden, mørketia og førjulstia, mun man vil også kun se og høre materiale som man ikke har hatt med tidligere, nemlig deler fra Charles Dickens “A Christmas Carol”, på norsk, “En julefortelling”. Og de som setter sistnevnte ut i livet er:
Instrukør (også for forestillingen forøvrig): Teatersjef Haukur J. Gunnarsson.

Skuespillere: Svein Birger Olsen (forteller), Egil Keskitalo (Scrooge), Ina M. Hætta (nevø), Mary Sarre (bymisjonsdame) Rawdna C. Eira (bymisjonsdame), Ánte Siri (Bobby), Áilloš (Marley).

Kulturskolens sangkor og Dimitri joavku kommer selvfølgelig å ha en sentral rolle i alle sanger som framføres.

Saker skrevet på beaivvas.no om forestillingen:
10.12.2012 «I mørketidslys» 2012
18.12.2012 Skábmačuovggas hjelper

Forestillingsbilder Skábmačuovggas 2012

Fotograf Aslak Mikal Mienna, kreditering kreves ved bruk i pressen, til annet bruk kreves også tillatelse fra teatretbruk.

Skábmačuovggas 2011

Skábmačuovggas begynner så smått å bli en mørketids-tradisjon i Kautokeino. For nå arrangeres forestillingen for fjerde gang på rad, med de samme involverte som tidligere, nemlig Beaivváš, Dimitri joavku og Kulturskolens sangkor. Første forestilling er onsdag 7. desember kl. 1800 på Kulturhuset og da også 8. desember, samme tid og sted. Forestillingen vises altså som før, 2 ganger.

Saker skrevet på beaivvas.no om forestillingen:
29.11.2011 «I mørketidslys» 2011
01.12.2011 Skábmačuovggas bistand
09.12.2011 Lyktes igjen

Forestillingsbilder Skábmačuovggas 2011

Fotograf Aslak Mikal Mienna, kreditering kreves ved bruk i pressen, til annet bruk kreves også tillatelse fra teatret.

Skábmačuovggas 2010

Det blir mye sang under årets Skábmačuovggas. Julen er jo like rundt hjørnet, så det vil man kunne både se og høre. Men det vil også dukke opp saker som ikke tilhører julen. Barnekoret vil fremføre noen av låtene fra sin nye utgivelse. Det blir release-fest etter forestillingen, når barnekoret selger og signerer sin nye CD til hyggelig og eksklusiv førjulspris og der man att på til får kake/kaffe/brus på kjøpet (bildet ovenfor viser en del av Dimitri joavku under fjorårets Skábmačuovggas).

Det samiske nasjonalteatret Beaivváš stiller i år med Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Mary Sarre, Svein Birger Olsen og Egil Keskitalo. Barnekoret fra kulturskolen i Kautokeino kommune dirigeres av Ann-Mari Andersen. Mama Sara Education Foundation vil være representert under Skábmačuovggas ved en av grunnleggeren av organisasjonen, Gunhild Berit Sara Buljo. Dimitri joavkus dirigent er Inger Johanne Oskal (bildet ovenfor viser Iŋgor Ántte Áilu Gaup og Mary Sarre m. fl. under fjorårets Skábmačuovggas).

Saker skrevet på beaivvas.no om forestillingen:
09.12.2010 Skábmačuovggas 2010
22.12.2010 Skábmačuovggas gledet mange

Forestillingsbilder Skábmačuovggas 2010

Fotograf Aslak Mikal Mienna, kreditering kreves ved bruk i pressen, til annet bruk kreves også tillatelse fra teatret.

Skábmačuovggas 2009

I fjor møttes Beaivváš, Dimitri joavku og Kulturskolens
barnekor, i disse tider, og viste forestillingen Skábmačuovggas for første
gang. Nå møtes disse tre igjen, og da er vi andre klar til å få med oss når sanger, joik, fortelling og annet høres og ses på scenen i Kulturhuset.

Forestillingen vises to ganger, tirsdag 15.12. og onsdag
16.12., begge dager kl. 19.00, på Kulturhuset. Alle billettinntekter går
uavkortet til Mama Sara Education Foundation,
til inntekt for skolebyggprosjekt for masaier i Tanzania.

Forestillingen er smilende og varm – tradisjonelle julesanger,
fortellinger, skuespill, og det hele passer til alle.

Saker skrevet på beaivvas.no om forestillingen:
11.12.2009 Spill i mørketid
14.12.2009 Billettinntektene gis bort
17.12.2009 Skábmačuovggas gikk bra

Forestillingsbilder Skábmačuovggas 2009

Fotograf Aslak Mikal Mienna, kreditering kreves ved bruk i pressen, til annet bruk kreves også tillatelse fra teatret.

Skábmačuovggas 2008

Forestilling på kulturhuset torsdag 11/12 og fredag 12/12 kl. 18:00

Medvirkende:
Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Egil Keskitalo, Mary Sarre, Dimitri Joavku, Kulturskolens Sangkor.

Vi underholder vårt publikum med salmer, sanger og tekster hentet fra årstiden

Pris: 80,-/40,-  Gratis under 6 år

JULEMARKED

Med kafé og duodjiboder dii./kl. 16:00-21:00, begge dager. Arr. 10B

Forestillingsbilder Skábmačuovggas 2008

Fotograf Silja Somby, kreditering kreves ved bruk i pressen, til annet bruk kreves også tillatelse fra teatret.