Det samiske nasjonalteatret Beaivváš og Arktisk filharmoni inviterer nå, sammen med komponisten Frode Fjellheim og solistene Adrian Angelico og Ulla Pirttijärvi-Länsman til urpremiere på konsertforestillingen "Beaivi, áhčážan. Eanni eannážan", der man hyller Áillohaš, Nils-Aslak Valkeapää, nå 20 år etter at han gikk bort.

Áillohaš Nils Aslak Valkeapää (Beaivi áhčážan. Eanni eadnážan) – govven Harry Johansen ©

I konsertforestillingen “Solen, min far. Jorda, min mor” får publikum oppleve flere sider ved Valkeapääs kunstnerskap. Det blir selvsagt mye musikk, både Valkeapääs, men også nykomponert musikk av Frode Fjellheim, inspirert av Áillohaš/Valkeapää.

Solister er mezzosopran Adrian Angelico  – som tilhører den nye generasjonens norske operasangere som arbeider både nasjonalt og internasjonalt –  og den samiske artisten Ulla Pirttijärvi-Länsman  – som er blant de fremste samiske artister i dag, og som bl.a. har vært fylkesjoiker i Troms. I tillegg vil skuespillere ved det Samiske Nasjonalteatret: Egil Keskitalo, Mary Sarre, Iŋgor Ántte Áilu Gaup og Nils Henrik Buljo framføre tekster fra Valkeapääs bøker “Solen, min far” –  som han fikk Nordisk Råds litteraturpris for i 1991 og fra boka som ble dens make “Jorda, min mor”  –  den siste boka som ble utgitt mens han enda levde.

Multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää, eller Áillohaš som han også kalte seg for, var den store ambassadøren for samisk språk, kunst og kultur, og livsverket hans er blant de viktigste i vår tid, både kunstnerisk og samfunnsmessig, og han er fortsatt en sterk inspirasjonskilde for svært mange verden over. Han omtalte joiken som samenes klassiske musikk. Og ikke bare det, med sine seneste komposisjoner ønsket han å vise hvordan det er mulig å bruke tilsvarende grep med joik som en gjør i klassisk musikk med hensyn til lengde, intensitet og tematiske variasjoner. En stor del av hans poesi kan også leses som joikelyrikk på samme tid som diktene er ordbilder som frigjør tankene og lar dem fly.

Bli med oss i hyllesten av bautaen Nils-Aslak Valkeapää, og kom samtidig nærere en av vår generasjons viktigste kunstnere, og hans verk! Konsertforestillingen “Beaivi, áhčážan. Eanni eannážan” (Solen, min far. Jorda, min mor) har urpremiere på Stormen konserthus i Bodø 18. november, deretter spilles den i Tromsø kulturhus 19. november og avsluttes i Oslo på Operaen 21. november.

Mer info

Her er mer informasjon om forestillingen. Her en sak som omhandler forestillingen på beaivvas.no.

Áilllohaš skrev i sin tid også en teaterforestilling som Det samiske nasjonalteatret produserte og satt opp et par ganger, forestillingen heter Ridn oaivi ja nieguid oaidni/Den rimhårede og drømmeseeren. Dette er om forestillingen når den første gang ble satt opp og vist, i 2007 (2008/2009) og andre gang, i 2013.