Tirsdag 6.3. troppet nyutnevnt kulturminister opp hjemme hos Det Samiske Nasjonalteateret. Både vertskapet og ministeren syntes det var viktig å møtes.

Govven: Aslak Mikal Mienna
Samedikkipresideantta Aili Keskitalo, kulturministtar Trine Skei Grande, teáhterhoavda Rolf Degerlund

Det Samiske Nasjonalteateret har lenge jobbet for å få realisert drømmen om å få et eget nybygd teaterhus. Tirsdag den 6.3. ble drømmen riktignok ikke oppfylt, men saken tok kanskje et eller flere steg i riktig retning, for da kom nyutnevnte kulturminister Trine Skei Grande på besøk og fikk selv se det teatret gjentatte ganger har prøvd å få bevilgende myndigheter til å ta innover seg og ta på alvor, nemlig; de mindre gode lokalene som teatret disponerer og produserer teater for hele Sápmi.

Teatret har lenge jobbet for å få oppmerksomhet om teaterhussituasjonen på departements- og ministernivå og har følt at det har man ikke fått i særlig stor grad. Men altså nå med dette besøket, til stor glede for teatret og teatersjef Rolf Degerlund, som da også er klar over at det fortsatt er en jobb å gjøre, men at dette besøket, sammen med det nylige besøket fra stortingets kulturkomite, viser at det nå er vilje for å få dette til. Kulturministeren, som har hørt om teatrets hus-situasjon og som da også var grunnen til dette besøket, kunne ikke love noe konkret, men mente det var viktig for henne å komme opp selv og se og treffe teateret og de ansatte.

Møtet på teaterets lokaler, i det kommunale kulturhuset i Kautokeino, varte et par timer. Kulturminister fikk da sammen med sine, samt sametingspresident Aili Keskitalo som også deltok, både se og høre om situasjon, og det hele ble rundet av med en sen lunsj-biđus, servert av elever fra Samisk videregående- og reindriftsskole.

Se videosnutt som viser noe av besøket samt deler av intervju med både kulturministeren og teatersjefen (med god hjelp av NRK Sápmi).

(se også sak Aftenposten skrev i sin nettutgave til den 5.3.).

Noen bilder fra kulturministerens besøk: