6. februar 1917 ble det første offisielle samiske stormøtet arrangert i Trondheim og det vil nå 100 år etter feires stort med bl. a. Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš og kremen av samiske artister og KORK, med jubileumskonserten Jielemen Aavoe (Livets glede) i selveste Olavshallen.

Jielemen Aavoe, Tråante 2017
Jielemen Aavoe, Tråante 2017

Den 6. februar 1917 trommet Elsa Laula Renberg sammen til det som ble det første offisielle samiske stormøtet, i Trondheim, der samer fra hele Sápmi deltok. Og nå, 100 år etter, feires dette i en hel uke, og da i Trondheim, området hvor da også Renberg levde og virket.  Det Samiske Nasjonalteatret deltar og bidrar også sterkt under feiringen, først og fremst med jubileumskonserten Jielemen Aavoe, i samarbeid med kjente samiske artister, som bl. a. Mari Boine og Bjørn Sundquist, og Kringkastingsorkesteret. Urpremieren er på hoveddagen, Samenes nasjonaldag, den 6.februar kl. 17:00 og 20:00, i Olavshallen, Trondheim. Konserten vises også i Stormen konserthus i Bodø, 8. Februar kl. 19:00.

Beaivváš samarbeider også om barneforestillingen Plupp med Åarjelhsaemien Teatere, som også spilles i jubileumsuka. Plupp og Jielemen Aavoe er del av arrangementet Tråante 2017, som har et stort og bredt program med ulike tema, innhold og form, med det samiske som fellesnevner.

Jielemen Aavoe (Livets glede)

Sápmis stemme anno 2017; hvem er vi, hvor står vi og hvor er vi på vei? I konsertforestillingen Jielemen aavoe er det Sápmis stemme anno 2017 som snakker. Dette er tekster, joik, dans, bilder og musikk om viljen og evnen til å leve, møte utfordringer og gå fremover. Det er en feiring av livet, av de som overlevde og samtidig en minnesang for å ære og minnes de som ble borte på veien. Det er hjerteslagene fra folket ved iskanten, ildstedene og stiene – de gamle og de nye. Det er kjærligheten og respekten for det arktiske landskapet som vi er en del av, som vi lever i, som vi overlever i.

Mer informasjon, om innholdet, hvem som medvirker, billettsalg etc.