Når Mary Sarre underholder i forestillingen Gába, så er det i hånd i hånd med musikken og humoren. Og kvinners hemmeligheter. Og naturligvis pene attraktive menn, som etter nærmere granskning ikke synes å duge til noe. Velkommen til Áhkku Power, til en ironisk verden som skildrer det komiske og tragiske i vår tilværelse.

Govven/Foto: Aslak Mikal Mienna
Mary Sarre, Gába

Når Mary Sarre skal underholde i den nye forestillingen Gába, så står sangen, musikken og ikke minst, humoren, i sentrum. Og med seg til denne musikalske humoristiske stunden har Mary med seg to andre kvinner. Eller rettere sagt, de to kvinnekarakterene Rávdná og Gájjá. Disse to nordnorske kvinnene har utviklet seg ulikt, der den ene, Gájjá, har gjort det stort i skuespillerkarrieren sin. Den andre, Rávdná, har hatt fokus på hjem og familie. Selv om de på en måte er veldig forskjellig, i alle fall med tanke på «hva det ble av dem», så har de også en del til felles. Begge har, som de aller, aller fleste andre kvinner, små og store hemmeligheter å håndtere, det være seg voksing, vippeforlegning, silikon eller botox. Og naturligvis hemmeligheten, drømmen, om å få has på den perfekte mann, der man virkelig anstrenger for å finne en, men der man etter hvert skjønner at kravene må lempes på og at søkeområdet må utvides.

Álgočájálmas Gába/Urpremiere Gába (photo: Aslak Mikal Mienna)
Rawdna Carita Eira, Rolf Degerlund, Asta Balto, Mary Sarre, Harriet Nordlund, Roger Ludvigsen

Med Gába og Mary, inviterer altså Det Samiske Nasjonalteatret nå til en humoristisk og underholdende forestilling. Og ironisk. Og nå vises den for første gang, under påsken 2016, nærmere bestemt 23.3.- her er da til høyre også bilde etter urpremieren, der teatersjef Rolf Degerlund deler ut gratulasjoner og tørkakjøtt til de som har vært mer eller mindre involverte i forestillingen, fra venstre Rawdna Carita Eira (delvis oversetting), Rolf Degerlund, Asta Balto (oversatt Gába manus), Mary Sarre (skuespiller), Harriet Nordlund (instruktør) og Roger Ludvigsen (musikk).

NRK Sápmi lagde en fyldig sak om forestillingen, også med små videosnutter, ta en titt.

Govven/Foto: Aslak Mikal Mienna
Mary Sarre, Gába

Ironisk humor

Mary Sarre er også vært medforfatter i stykket og sier følgende om det som vil være klart til premieren onsdag før skjærtorsdag: «Dette er ironi og humor, der man har et skjevt blikk på både mannen og kvinnen og forventninger både til seg selv og andre. Og det er ikke selvbiografisk, langt ifra,” sier Sarre. Det samme understreker stykkets hovedforfatter og som også er forestillingens instruktør, Harriet Nordlund. «Forestillingen avslører kvinnelige hemmeligheter som lengselen etter Mannen og dilemmaene som må takles i hverdagen som det sjelden snakkes høyt om», sier Nordlund. Med Gába “åpner man dørene til Áhkku Power», sier Nordlund. Nordlund har tidligere bl.a. vært teatersjef på Det Samiske Nasjonalteatret. I bildet her nedenfor er skuespiller Mary Sarre sammen med Harriet Nordlund (foto: Aslak Mikal Mienna).

Govven/Foto: Aslak Mikal Mienna
Harriet Nordlund, Mary Sarre – Gába

Forestillingen

Forestillingen er på samisk, varighet 45 min. Urpremiere, Guovdageaidnu 23.3.2016, LES-bygget. Turné er ikke lagt. Les mer om forestillingen her.