Når Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš nå veldig snart viser årets første urpremiere så har man seks unge skuespillere på scenen, i tillegg gjør to av disse teaterdebut. Det er Kathrine Nedrejords roman Det Sara skjuler som det nå blir teater av, med et innhold som både er viktig og alvorlig, her fortalt på en spennende måte.

Gard Emil, Eila Ballovara Varsi, Máid Sárá čiegada. Govven/foto Aslak Mikal Mienna

I sin tredje ungdomsroman “Det Sara skjuler” skriver Kathrine Nedrejord om et lite miljø der en voldtekt setter alle relasjoner på prøve. Nedrejords roman setter ord på en frykt, et sinne og en fortvilelse altfor mange unge jenter opplever. Nå på fredag den 24. Februar vises denne første gang, det skjer i Guovdageaidnu, med påfølgende turné.

Kristian Tapio, Anja Bongo Bjørnstad, Máid Sárá čiegada. Govven/foto Aslak Mikal Mienna

De som nå tar romanen til scenen er seks unge/yngre skuespillere, to av de gjør t.o.m. sin teaterdebut med denne. De to er Gard Emil fra Guovdageaidnu (som sist var å se i filmen Ellos eatnu) og Tromsøværingen Henrik Spantell Valdermo, og sammen med skuespillerne Marte Fjellheim Sarre, Eila Ballovara Varsi, Anja Bongo Bjørnstad og Kristian Tapio lager de liv til Nedrejords karakterer, på en noe uvanlig og spennende måte. Publikum sitter tett opp til scenekanten, på begge sider av scene, som i en «catwalk».

Stykkets instruktør er Kristin Bjørn fra Ferske Scener i Tromsø. Et annet nytt bekjentskap er Galina Urusova Valio som debuterer som kostymedesigner i “Det Sara skjuler”.

Etter forestillingene i Guovdageaidnu starter turneen som går til foreskjellige steder nordpå, både på norsk, svensk og finsk side, og også en tur innom Oslo. I tillegg til de åpne forestillingene skal det også vises 10 skoleforestillinger i regi av Den kulturelle skolesekken.

Dette er Det Sara skjuler, kort fortalt: Etter en fest blir alt annerledes. Lajla merker det med en gang. Sara er tom i blikket, redd for mørket, redd sin egen skygge. Og selv om Lajla lover å ikke blande seg, klarer hun ikke la være. Hun må finne den som har gjort det, han skal ikke slippe unna.

Mer om forestillinga, turné og bilder, her finner du det.