Skaut er en spennende samarbeidsproduksjon som Det samiske nasjonalteater er medprodusent i og urpremiere er nå den 28. februar på kulturhuset i Bærum. Etter dette tar danseforestillingen turen nordover der den bl. a. er en del av Borealis vinterfestival i Alta.

Forestillinga, som er et samarbeid mellom Frikar, Det samiske nasjonalteatret og Bærum kulturhus, har urpremiere 28. februar i Bærum kulturhus. Deretter setter SKAUT kursen nordover og Borealis vinterfestival i Alta, der vises den på snøscenen fredag 6. mars.  Videre vises den i Hammerfest,  10. mars og i Svolvær, 13. mars.

Kvinner!

For aller første gang presenterer FRIKAR en danseforestilling med bare kvinner på scenen, og i denne forestillinga er det nettopp kvinnerollen i norsk folkedans som utforskes.

Hva kan en kvinne være? Er det noe i dag ho ikke kan eller bør være? Finnes det noe kvinnelig og mandig i dansen og hva skjer med kjønnsrollene i den norske folkedansen når kvinnen i 2020 får spille begge roller og ta de heftigste “karstykkene”?

I Norge har skautet blitt brukt til å både kontrollere og søke frihet. Kan norske kles- og bevegelsestradisjoner gi nytt perspektiv til dagens bruk av hijab?

Frikar og Hallgrim Hansegård

I SKAUT fokuserer koreograf Hallgrim Hansegård og fem medskapende dansere på tematikken rundt tildekking, avdekking og kontroll av kropp. Kvinnene både strammer og slår ut håret gjennom bundet samtidsdans og fri folkedans. Det samiske nasjonalteatret har tidligere samarbeidet med Frikar, i produksjonen Leahkit.

Dette er SKAUT