Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš presenterer nå sin fjerde urpremiere i år; “Human zoo”. En forestilling om kolonialismens overgrep. I forestillingen får vi følge en samisk families reise fra åpne vidder til inngjerdede områder som stadig blir trangere og trangere.

Press image Human Zoo 2019
Nils Henrik Buljo, Mary Sarre, Marte Fjellheim Sarre, Eila Ballovara Varsi, Anitta Suikkari (foto/govven: Per Heimly)

Fra begynnelsen av 1800-tallet og til godt ut på 1900-tallet ble utvalgte stammer og urfolk, deriblant samer, sendt på turné i Europa og USA. I tradisjonelle klær, med lavvo og reinsdyr, ble de i dyrehager utstilt for nysgjerrige skuelystne.

Nysgjerrighet er en sterk, menneskelig drivkraft. Den utvikler vår forstand og sanseopplevelser. Den frembringer vitenskap, teknologiske fremskritt og oppdagelsesreiser. De levende utstillingene av samer og andre urfolk sammenfaller i tid med kolonialiseringen, den industrielle revolusjonen og den positivistiske vitenskapen. Det mørke bakteppet er utbytting av mennesker og rasisme.

Forestillingen er en historisk samproduksjon mellom Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš og Nationaltheatret. “Human Zoo” er skrevet av den prisbelønte forfatteren og dramatikeren Kathrine Nedrejord som for tiden er husdramatiker på Nationaltheatret.

Her er ytterligere informasjon om HUMAN ZOO som har urpremiere på akkurat Nationaltheatret i Oslo den 4. oktober 2019 og med påfølgende turne fra Oslo nordover.

Press image Human Zoo 2019
Marte Fjellheim Sarre, Eila Ballovara Varsi (foto/govven: Per Heimly)