Fredag 5. Mars fikk endelig teatret vist sin uteforestilling Guovžža vuoššat, som pga pandemien har vært noe trangfødt. Og selv om vind og kulde nærmest også så ut til ønske å skape trøbbel, der den bet godt i fra seg under urpremieren, så endte det hele bra; urpremieren ble vel gjennomført, både publikum og presse var godt fornøyd.

Neavttárat Guovžža vuoššat ensemble (govven Aslak Mikal Mienna) dakka maŋŋel čájálmasa/rett etter forestillinga

Fredag 5. mars fikk endelig Det samiske nasjonalteatret vise sin forestilling Guovžža vuoššat (Koke bjørn) for første gang og det skjedde ute på Guovdageainnu gilišillju (bygdetunet/muse-området i Guovdageaidnu). Værmessig var det langt ifra gunstig, det blåste friskt i kulda, men likevel så ble det en vellykket urpremiere; både publikum og presse likte det de så og hørte.

Gode kritiker

Den samiske avisen Ávvir ga forestillingen, som bygger på Mikael Niemis roman Koka björn, terningkast fem, og Altaposten trillet like godt en sekser. Her kan du lese en reportasje fra Sámi nyhetsmagasin (kun på samisk), med bl.a. intervjuer med noen publikummere, som bekrefter medienes gode kritikker. Under premierehelga ble det vist to forestillinger på hjemplassen, den andre skulle bli vist lørdag 6. mars, men ble utsatt til dagen etter, akkurat pga. været. Begge forestillingene i premierehelga var utsolgt.

Teáhterhoavda Rolf Degerlund, guovddáš olbmot čájálmasas, sammen med sentrale personer i produksjonen (govven Aslak Mikal Mienna)

Koronautfordringer

Her ovenfor en storfornøyd teatersjef sammen med ensemblet og sentrale personer i produksjonen, rett etter at urpremieren var historie. Forestillingen og produksjon av forestillingen, som i utgangspunktet skulle på en lengre «vanlig» turne, med urpremiere i Oslo den 6. februar, har vært som alt annet, hemmet av begrensninger som pandemien har forårsaket. Bl.a. har noen av skuespillerne og også noen i den kunstneriske ledelsen, måttet sitte i reisekarantene i perioder og det meste av oppøvingen har skjedd over nett, med en instruktøren, Leif Stinnerbom, langt nede i Sverige, bak et webkamera. Men nå har Guovžža vuoššat altså endelig fått komme, bokstavelig talt ut, og fram. Uteforestillingen vises på stedene Guovdageaidnu/Kautokeino, Alta, Tana og Karasjok i helgene fram til påske. Det hele avsluttes i Guovdageaidnu i påska, med to forestillinger.

Informasjon om forestillingen og spillesteder/-tider.

Emil Karlsen, Nils Henrik Buljo (Guovžža vuoššat) (govven Aslak Mikal Mienna)