IMG_5564_beaivvi_bardni_premiere1I 2010 begynte Ari-Pekka Lahti sitt arbeidet med å skrive et kunstnerportrett for teater, om en av de store blant samene, Nils Aslak Valkepää, Áillohaš. Og på Samenes Nasjonaldag den 6. februar, ble arbeidet fullendt, da forestillingen «Áillohaš – Auringon Poika/Solens sønn», ble vist for aller første gang. Og forfatteren, som også har hatt regi i forestillingen, var selvfølgelig veldig fornøyd og rørt. «Det var så bra, skuespillerne og hele apparatet rundt, leverte varene og vel så det». Her på bildet til venstre i samtale med teaterentuiasten John Gustavsen, rett etter premieren (dette og alle bilder kred. Mienna/Beaivváš, er i trykkvennlig versjon ved å klikke på bildet).

IMG_5560_beaivvi_bardni_premiere1Men, noe annet var det kanskje ikke å vente av svar fra en som både står for manus og regi i forestillingen. Da var det vel rettferdig å høre med noen som kjente Áillohaš godt, både som kunstner og menneske, nemlig forsker Marjut Aikio. Aikio, som nå i mange år har forsket på Áillohaš sitt liv og virke og besitter mengder av materiale om han og som snart skal gi ut bok om Áillohaš, hadde også tatt turen til Helsinki. Og, hun ble ikke skuffet, snarere tvert i mot: «Forestillingen portretterte Áillohaš’ kunstnerliv og kamp, så godt at jeg nesten synes jeg så Áilo på scenen”. Hun har hjulpet Lahti med både informasjon og materile om kunstneren, men også bidratt i manusarbeidet. «Mye viktig kom fra her. Áillohaš fortjener virkelig en forestilling, absolutt, fordi han rett og slett var en unik person.». Her til bildet til høyre, Marjut Aikio og Ari-Pekka Lahti.

IMG_5551_beaivvi_bardni_premiere1Skuespillerne høstet også stor berøm, Beaivváš sine egne skuespillere Iŋgor Ántte Áilu Gaup og Mary Sarre, og Jarkko Lahti, som da i forestillingen spiller Áillohaš, og ikke minst Tiina Weckström (her alle fire i bildet til venstre).

Den samiske artisten Nils-Aslak Valkeapää (også kalt Áillohaš, 1943-2001) var vel en av de som har gjort og gjør fortsatt samisk kunst og kultur kjent, ikke bare i Finland, hvor han var i fra, men også i utlandet. Áillohaš var en multikunstner, han var bl. a. forfatter, musiker, joiker, han malte bilder og var også skulptør. En av hans mest kjente arbeider var Solen, min far (Beaivvi áhčážan), med denne mottok han Nordisk råds litteraturpris i 1991. 

Verdenspremieren var i Helsinki hos Det Finske Nasjonalteatret. Forestillingen vil bli vist i Helsinki omkring en måned, etter det vil da forestillingen ta turen til Nord-Finland og –Norge (en forestilling i Nord-Sverige, i Pajala). På høsten skal forestillingen etter planene vises i Oslo og gjøre en større turne i Sverige, da i et samarbeid med Riksteatern i Sverige. Forestillingen gjøres i et samarbeid mellom Beaivváš, Ruska Ensemble (finsk frigruppe) og Det Finske Nasjonalteatret. Her finnes ytterligere informasjon, om forestillingen og turne.

IMG_5568_beaivvi_bardni_premiere1Rett etter premieren ble det både champagne og taler, anført av teatersjefen ved Det Finske Nasjonalteatrets, Mika Myllyaho (person lengst til venstre).