Det samiske nasjonalteatret Beaivváš tar steget ut i det nye året med to premierer. Den første premieren er i slutten av januar, mens den andre er i februar. Den andre er ikke bare en premiere, men en urpremiere.

Bohtos dal dat beana Máid Sárá čiegada montasje

Det samiske nasjonalteatret Beaivváš starter året virksomt, to forestillinger er under produksjon, og begge har premiere nå tidlig på året. I tillegg til det, så har den andre ikke bare en premiere, men en urpremiere, det betyr at den aldri noensinne er blitt vist på en teaterscene.

Premiere og urpremiere

Den første ut er forestillingen Og så kan hunden komme (Bohtos dál dat beana), den har premiere den 27. januar. Den er skrevet av den internasjonale anerkjente dramatikeren fra Norge, Jon Fosse, for noen år siden, og den har blitt spilt på teater før, første gang i 2013, da hadde den sin urpremiere på Nord-Trøndelag teater. Og nå skal den på scenen til Beaivváš, første gang på samisk i alle fall.

Den andre som også vises snart på Det samiske nasjonalteatrets scene er Det Sara skjuler (Máid Sárá čiegada), den har ikke bare status som premiere, men urpremiere. Produksjonen starter også nå i disse dager, og forestillingen skal være klar for å bli vist for første gang noensinne på en teaterscene, 24. februar. Som med Og så kan hunden komme, så har denne sin første visning i Guovdageaidnu. Det er Kathrine Nedrejord som har skrevet denne, eller, utgangspunktet er jo hennes bok, med samme navn, som altså heter Máid Sárá čiegada på samisk.

Vært på Beaivváš før

Både Jon Fosses og Kathrine Nedrejords tekster har tidligere blitt fortalt fra Beaivváš sin scene før. Jon Fosse med forestillingene Vinter (Dálvi) og Nokon kjem til å komme (Soames lea boahtimen), og Nedrejord med forestillingen Human Zoo.

Dette er Og så kan hunden komme (Bohtos dál dat beana)

Dette er Det Sara skjuler (Máid Sárá čiegada)